logo2

 

 

 

ETALON/HIGH TECH
2016. 5. szám október-november

 

 

“Mi jár a fejedben?” Kapjuk meg a kérdést rendre kedvenc közösségi platformunktól. Van, hogy belemegyünk a játékba és Paulo Coelhót megszégyenítve ugrunk a klaviatúra-tengerbe, mondván: mindenkinek jár az a bizonyos tizenöt másodperc hírnév. Ám ezzel újabb esélyt adtunk arra, hogy sebezhetővé váljunk!

 

fb


Egyre nyugtalanítóbb, hogy bármit is posztolunk a közösségi médián, az onnantól kikerül az ellenőrzésünk alól, és személyes adatainkkal való visszaélésekre adhat okot. Ha posztjaink nyilvánosan hozzáférhetők, nem csak a rosszindulatú kommentelőket, hanem a számítógépes bűnözőket is mágnesként vonzzák. Bár a Facebook adatvédelmi funkciói egyre hatékonyabbak, ennek ellenére még mindig rengetegen akadnak a cyber-bűnözők horgán. Miközben a felhasználók többségében elsősorban még mindig inkább az kelt félelmet, hogy publikált fényképei, hobbija, vallási- vagy politikai nézetei miatt eleshetnek egy jó állástól, hiszen nyílt titok, hogy minden, a munkájára kényes HR-es a szociálishálón kezdi a leendő (vagy épp nem) interjúalanyának leinformálását. Arra viszont már csak kevesen gondolnak, hogy személyes adataikat bűncselekményekre, netán személyiséglopásra is felhasználhatják. De tulajdonképpen rá sem kell kattintanunk egy-egy hirdetésre, a Facebook bonyolult algoritmusai akár azt is képesek megállapítani, hogy mennyi ideig tartjuk az egeret egy adott reklám fölött. Bizony a legkedveltebb közösségi média több céggel is partnerségben áll, akik adatokat adnak el nekik a felhasználóikról. Ezért van az, hogy ha rákeresünk a google-n valamire, rögtön utána a kereséshez kapcsolódó hirdetésre bukkanunk a Facebookon.

 

A Facebook és hozzá hasonló oldalak, applikációk fejlesztői két módszert kombinálva próbálják a felhasználók adatait „biztonságban” tartani. Egyfelől hackerek bevonásával, olyan programkódokat gyártanak, amelyek ellenőrzést biztosítanak a számítógépek és okostelefonok felett, másrészt a social-web kapcsolatrendszerét kihasználva próbálják manipulálni a felhasználókat és rávenni őket arra, hogy vírust telepítő hivatkozásra kattintsanak, illetve rosszindulatú weboldalakat látogassanak meg. Ezt, a jól álcázott tevékenységet teljesen ártalmatlanak tűntetik fel. Amikor közzé teszünk egy bejegyzést, szigorú adatvédelem (csak ismerősökkel való megosztás) ellenére is publikussá válhat, hiszen bármelyik ismerősünk kiszivárogtathatja azt véletlenül, de akár tudatosan is. Minél több publikus információt teszünk közzé, annál sebezhetőbbé tesszük profilunkat, ezáltal megkönnyítve azok dolgát, akik mondjuk, a nevünkben szeretnének adatokat kicsalni ismerőseinktől, vagy olyan rosszindulatú programok letöltésére veszik rá őket, amelyek megfertőzhetik gépüket. Sőt, egy 2013-ban közzétett tanulmány szerint pusztán az ismerősi körökből, a követett oldalakból és a lájkolt posztokból is egy olyan összetett profil készíthető, amely felfedheti az alany intelligenciaszintjét, szexuális szokásait, politikai nézeteit és esetleges függőségeit.

A Social Network legnépszerűbb felhasználási területe a fotók feltöltése, ezekre szakosodott applikáció többek között az Instagram, a Tumblr, vagy a Printerest. Ugye az sem titok, hogy ezek mindegyikére tudunk regisztrálni akár Facebookunkkal,akár Google+-unkkal. Okostelefonunk segítségével készült képeinket pillanatok alatt feltölthetjük ezen oldalak valamelyikére, így a csábítás adott. De amennyire beszédes tud lenni egy fotó, épp annyira tud veszélyes is lenni. Nem egy olyan eset látott napvilágot, amelyben egy ifjúhölgy feltöltött valamely közösségi site-ra egy bikinis selfiet, ami aztán call girl site-on landolt. Netán egy tökéletes nyaralás minden pillanatát megosztó család arra ért haza, hogy betörtek hozzájuk, amíg távol voltak. Ha ez nem lenne elég, ott vannak még a „krónikus megosztó” barátok, rokonok, munkatársak, akik egy-egy összejövetel alkalmával képesek több fotót is posztolni és azon megjelölni minket. Minél több a fotó és a post rólunk, annál sebezhetőbbé válhatunk. További aggodalomra adhat okot a GPS-koordináták bekapcsolása, egy hétköznapi bejegyzésnél épp úgy, mint egy képnél. Érdemes telefonunkon kikapcsolva tartani, ha épp nem használjuk a helymeghatározó funkciót.

 

Ami a mérleg egyik nyelvén csupa móka és kacagás, az a másikon épp annyi fejfájást tud okozni, ha nem vagyunk tudatos felhasználók. Íme, néhány tanács, amit érdemes megfogadni a nyugodtabb online-szörfözés érdekében:

- Rendszeresen frissítsük jelszavunkat és lehetőleg használjunk kis- és nagybetűket, valamint számokat egyaránt. Sose használjuk ugyanazt a jelszót több helyen.
- Mindig használjuk a legmagasabb szintű biztonsági- és adatvédelmi beállításokat, mindig ellenőrizzük a posztokat, amit megosztanak rólunk mások. Ne posztoljunk semmi olyat, amiből később kárunk keletkezhet.
- Figyeljük, hogy kinek jelölünk vissza!
- Csak megbízható forrásból származó applikációkat telepítsünk készülékeinkre. Mindig ellenőrizzük, hogy mire adunk engedélyt az appoknak.
- Nyilvános WIFI hálózatokon mindig használjuk az adatforgalmunkat titkosító VPN szolgáltatást.
- Mindig figyeljünk, hogy mire kattintunk! A legjobb megoldás a kéretlen hirdetésekre az Adblocker nevű alkalmazás, amit könnyedén lehet telepíteni minden böngészőtípusra.
- Vigyázzunk milyen képeket, esetleg titkos adatokat (Bankkártya jelszó, riasztó kód..stb) küldünk messenger üzenetben. A Facebook szerverei minden adatot megőriznek, és ez alól a privát üzenet sem kivétel. Ha hackerek feltörik a profilunkat, bizony kellemetlen információkkal esetleg képekkel zsarolhatnak.
- Használjunk megbízható gyártótól származó antivírus szoftvert.

 

Etalon tipp: ESET NOD32. Mellyel nem csak szerkesztőségünk elégedett, de a VirusBulletin Top100-as listáján is ez a vírusírtó volt a leghosszabb ideig az első helyen. A szoftver végösszege függ attól, hogy hány számítógépen szeretnénk használni és milyen időintervallumban (1-3 év). A cégeken és az állami vagy önkormányzati intézményeken, szervezeteken túl magánszemélyeknek is biztosítanak kedvezményeket, ha a licenc leendő tulajdonosa hallgatói jogviszonnyal rendelkezik, pedagógus, egészségügyi szakdolgozó, vagy nyugdíjas. Ezekről a gyártó honlapján lehet bővebb információt kapni. www.eset.hu

 

 

Szöveg: Farkas Márió/ Fotó: Fotolia