logo2

 

 

 

ETALON/ SEBESSÉG
2016. 4. szám szeptember-október

 

Több pályaversenyző is, így Kiss Norbert, a Tankpool24 Racing Team tagja, Michelisz Norbert, a JAS Motorsport versenyzője és a Magyar Televízió Formula-1-es szakkommentátoraként is ismert Wéber Gábor számítógépes játékokkal kezdte versenyzői pályafutását. Előbbi a LiveforSpeed-del, utóbbi kettő a Grand PrixLegends-el ért el nem is akármilyen sikereket.

 

VIRTUALIS

 

A mai szemmel kezdetleges grafikájú Grand PrixLegends a kilencvenes évek végén jelent meg, de ma is nagy rajongótáborral rendelkezik. A még száz-kétszáz megahertzes Pentium-gépeken való futásra tervezett játék olyan valósághű vezetési élményt biztosított, amire korábban egyetlen játék sem volt képes. A 2003-ban megjelenő LiveforSpeed egy folyamatos fejlesztés alatt álló verseny szimulátor, melyet szép grafika, jó irányítás és élethű fizika jellemez.

 

Napjainkban már számtalan szimulációs játék közül válogathatunk, legyen szó rallyról, túraautóról, vagy forma 1-ről. A grafika mellett a legnagyobb változás mégis a hardware terén született. Az rFactor 2 például már olyan gumimodellt tartalmaz, amely a gumikra ható terheléseket és deformációt valós időben számolja, illetve a túlmelegedés is jelentős hatással van a gumik állapotára. A jövő autós nemzedékének így igenjó lehetőségei vannak a virtuális térben gyakorlatozni, hiszen a technológia fejlődésével ezek a játékok egyre valósághűbb élményt nyújtanak. A professzionális szoftvert és irányítókat használó szimulációs versenyzés csaknem ugyanúgy igénybe veszi a sofőrt, mintha valódi versenypályán száguldana. Az online versenyzés egy profi közegben ugyanolyan megterhelés, mint egy valódi autó volánjánál ülni. Pont ugyanúgy veszítünk folyadékot, pont ugyanúgy gyorsul fel a pulzusunk, pont ugyanaz játszódik le bennünk otthon a gép előtt, mint egy valós futamon. Ezáltal pedig rengeteg tapasztalatot szerezhetünk.

 

 

VIRTUALIS1

 

 

Eszközök a versenyzés legnagyobb élményéhez

A legújabb szoftverek futtatásához ajánlunk a már Szombathelyen is új platformmal bővült Foramax, saját fejlesztésű PC-jét, a Foramax INTEL Game Premium PC DDR4 V3 verziót. Az ASUS alaplap és videokártya párosa valamint az Intel i5-ös négy magos működő processzorra DDR4-es memóriával biztosítja az optimális játékélményt, melyet úgy fokozhatunk, hogy a merevlemez mellé SSD meghajtót építünk be. A DeepCool háza biztosítja a kiváló szellőzést, ezáltal a halk működést, valamint a további bővítéseket is megkönnyíti.

 

A még valósághűbb élmény elérését segítheti a LG 24mp58vq-p IPS MonitorD-Sub, DVI és HDMI csatlakozóval. Jó szolgálatot tehet egy piros háttér-világításos ASUS RoGGamer billentyűzet is. Az ASUS Cerberus Magyar Gamer billentyűzet egy USB csatlakozóval ellátott stílusos keyboard, amihez hozzá illő headsetet is vásárolhatunk: Asus ROG Orion Pro GamerHeadset, szintén két év garanciával. A 7.1-es hangzásnak köszönhetően egy valódi versenypályán érezhetjük magunkat úgy, hogy közben a szomszédjaink tűréshatárát sem feszegetjük. Bár a játékélményen nem változtat, de az ASUS STRIX CLAW/BLK/UBO/AS fekete optikai Gamer egér kinézetével levett a lábunkról, hiszen jól mutat a korábban említett billentyűzet és headset mellett, valamint 3 év garanciát is kapunk rá. Míg az egér nem, addig a Trust Kormány - GXT288 - gáz és fékpedállal, váltóval és vibrálós feedbackkel már sokat ad a játékélményhez, amit PC-hez és Playstation 3-hoz is használhatunk.

 

Szöveg: Farkas Márió