logo2

 

 

 

ETALON/ GASZTRO

2019. 6. szám

 

Nincs is jobb annál, mint egy ellazulós, túrázással, wellnessezéssel egybekötött hosszú hétvégén, borok kóstolgatásával kiengedni a fáradt gőzt. Hazánkban is egyre több borász kínál saját pincészetében élményszüreteket, borkóstolásokkal egybekötött pincelátogatásokat, a dűlők közé épült szállodákban pedig wellness-kényeztetésben és vizuális élményben is egyaránt részünk lehet.

 

22 borvidék és 7 borászati régió vár szerte az országban arra, hogy borturistaként végre felfedezhessük magunknak! Az elmúlt évtizedben egyre-másra nyíltak minőségi borpincék és szállodák hazánk neves borvidékein, amelyek fő profilja nemcsak a szőlészet, hanem hozzá kapcsolódóan a turizmus is. Közös bennük, hogy mind pazar természeti tájban, szőlőbirtokok szélén épültek, gyakorta ismert borászok várják a vendégeket, és rendre érdekes eseményeket is szerveznek. 
Ahány borparadicsom, annyiféle szolgáltatás is kínálkozik egyszerre, van ahol borral a kézben akár mozizhatunk is, másutt a borászat dűlőibe túrázhatunk, mehetünk a környékre nordic walkingolni, bringázni, gyógyfürdőzni vagy akár golfozni.

 

 

10X6

Kristinus Borbirtok

 

 

Komoly borbirodalom a Balatontól nem messze, Kéthelyen 

A Kristinus Borbirtokon a borászati üzemen és pincén kívül minőségi fogásokat kínáló, fine dining hangulatú éttermet, rendezvénytermeket, szabadtéri színpadot, sőt még egy bormozit is kipróbálhatunk. Utóbbi állítólag az egész világon egyedülálló. Lényege, hogy a mozizás mellé popcorn helyett grissinit és mártogatósokat ehetünk, közben pedig a borászat tételeit kóstolgathatjuk. Minden nap más filmet vetítenek, a műsor hetente változik. Emellett rendszeres túrákat és egyéb programokat is kínálnak.

 

9X12

Kreinbacher Birtok

 

10X7 kreinbacher5

Kreinbacher Birtok

 

 

Kreinbacher Birtok a Somló-hegy lábánál

Az egyik legizgalmasabb, modern panorámás kóstolóteret a Somló tanúhegyének lábánál, a Kreinbacher Birtokon találunk, ahol bor- és pezsgőkészítés ihlette szobákban is pihenhetünk. Természetesen itt is szerveznek üzemlátogatásokat. Kóstoló után pedig irány a Somló, ahol idilli présházak és drámai bazaltorgonák között kedvünkre kirándulhatunk.

 

A hazai borturizmus első és egyik legfontosabb célpontja, a Villány–Siklósi Borút
Megelőzve sok hegyközséget 1994-ben született, francia mintára. Itt vert gyökeret legkorábban a dűlőszelektált borok érlelése, és mára a Kopáron termelt szőlőkből szüretelt borok szinte Villány szimbólumaivá váltak. A szépen helyreállított, hosszú pincesorok között lépten-nyomon kis présházakból kialakított vendéglőkbe botlunk. Ahol helyi specialitásként érdemes megkóstolni a kakaspörköltet vagy a sváb szilvás- és hagymáslepényt is. De a villányi vörösekhez jól illik a harcsapaprikás is.
Ha pedig már gasztro-kalandozunk, Villányban érdemes a pincészeteket járva megízlelni a borvidék legújabb, „Y” generációs közösségi bisztróborát, a REDy-t, amely nem csak könnyed és vidám, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, kedves, pimasz, vagány és izgalmas egyben.
A Gere Tamás & Zsolt Pincészet pedig Villány legújabb bisztró konyhájával várja a hagyományos magyar konyha ízeit kedvelő vendégeit, akik az ételeket vidéki köntösbe bújtatva a pincészet boraival együtt fogyaszthatják.

 

18X12 haraszthy

Haraszthy pincészet

 

„A tradíció új ízei” - ez az Etyek-Budai borvidéken található Haraszthy pincészet mottója

Egyik névadója az a Haraszthy Ágoston, aki 1857-ben a kaliforniai Sonoma-völgyben vásárolt szőlőterületet, majd európai szőlőfajtákat nemesített, és létrehozott egy kiváló borászatot, a Buena Vistát. A mai napig működik. Nem véletlen hát, hogy az etyeki Haraszthy pincészetben az itt készülő borcsalád mellett az argentin és kaliforniai testvérpincék palackjait is kínálják. A pincészet a magyar borkultúra hagyományos értékeit a modern technológia elemeivel ötvözve készíti minőségi borait az etyeki Öreghegyen. A Haraszthy Pincészet azonban nem csak a borról szól, hanem annál sokkal többről: kikapcsolódásról, változatos programokról, és egy csipet luxusról.

 

13X9 liszkay2

Liszkay Borbirtok

 

Toszkán táj a Balaton-Felvidéken- Liszkay Borbirtok
10 hektáros szőlőültetvénybe csempész mediterrán eleganciát a Liszkay birtok tökéletes élmény-komplexuma. A francia chateaux stílusban épített Borkúriában nem csak lenyűgöző eklektika, de pazar panoráma is gyönyörködteti az oda látogatókat. A selymes és illatos cabernet franc díjnyertes borát kortyolva ugyanis a teljes Káli-medencére és a Pangyér-dűlőre is egyszerre kilátás tárul. A végtelen csendet pedig csupán egy kis zongoraszó töri meg esténként. Az elit borokat a kulináris konyha gasztroelemei kísérik. Az illusztris medence pedig nemcsak páratlan felfrissülésre ad lehetőséget, de partja hazánk egyik legpatinásabb esküvői helyszínéül is szolgál.