logo2

 

 

 

ETALON/ GASZTRO

2019. 6. szám

 

Nincs szülinap torta nélkül!
Az ETALON 8. jubileuma alkalmából ezért felkértünk egy tehetséges, fiatal, feltörekvő cukrászt, Sümegi Vivient, álmodja meg a személyre szabott tortánkat, úgy hogy azt akár Önök is elkészíthessék.

 

Szeptemberben indultunk, ezért egyetlen támpontot adtunk, az pedig, hogy a szezon kultikus csemegéi szolgáljanak alapanyagul. Végül gyönyörűen rétegelt izgalmas köntösbe bújt csodadesszert született, amelynek egyszerűen elkészíthető receptjét most megosztjuk Önökkel is.

 

30x46

 

"Számomra a desszertek többet jelentenek egy édességnél. Vallom, arra hivatottak, hogy a lelkünket táplálják és örömöt okozzanak. Mióta az eszemet tudom, lelkesedem a süteményekért, mégis hosszú idő volt, míg rájöttem a kézműves cukrászat az, amivel foglalkozni szeretnék. Idén optikusból hivatalosan is cukrász lettem. A modern, de házias ízvilágú cukrászat az irányvonalam, melynek elengedhetetlen alapja a minőségi alapanyagok használata. Célom, hogy süteményeim élményt adjanak és mosolyt csaljanak az emberek arcára."

 

Vivi31x47

 

 

Sümegi Vivien, cukrász

intagram, facebook: viviensümegi

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

Fűszeres almás-körtés diótorta

 

Hozzávalók A piskótához: 7 tojás szétválasztva, 90 gr + 50 gr barna/nádcukor, 115 gr pirított, darált dió, 50 gr olvasztott vaj, 12 gr keményítő, pici só, vanília kivonat
A krémhez: 500 gr mascarpone, 170 ml habtejszín, 60 gr porcukor, pici fahéj és szerecsendió
Az alma-körte kompóthoz: 2 nagyobb alma, 2 érett körte, 2 ek barna nádcukor, 4 gr pektin, fahéj és egy kevés kardamom
A borításhoz: 250gr 70%-os étcsokoládé, 125 gr vaj, 150 gr tejszín

 

31x41

 

Torta10 2019 31x47

 

31x45

 

Elkészítés: A tojásfehérjét felverjük a 90 gr cukorral. A tojássárgát kihabosítjuk a másik adag cukorral, majd hozzáadjuk a tojáshabhoz. A diót, a keményítőt, a sót összekeverjük, és a habhoz adjuk, majd belecsorgatjuk a vajat. 3 lapot sütünk 180 fokon 20 perc alatt. A krémhez a mascarponét a porcukorral kikeverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabba és fahéjjal ízesítjük. Az almát, körtét felkockázva megpároljuk és a cukorral kikevert pektinnel összefőzzük. Betöltjük a tortát úgy, hogy az alsó lapra először krém majd a kompót kerül, aztán a következő piskóta lap. Az elkészült tortát végül étcsoki ganachéval kenjük körbe, melyhez a csokit és a vajat megolvasztjuk, és hideg tejszínnel elkeverjük. Díszíthetjük körtével, dióval, fügével, csoki darabokkal, a haladók pedig saját készítésű fahéjas, karamellás, illatos macaronokkal!

 

Fotó: Bán Orsolya