logo2

 

 

 

ETALON/ TEGYÉL A BOLYGÓÉRT/ GASZTRO

2019. 5. szám

 

Egy légiesen vékony tészta, akár a pólya, úgy fogja közre a tölteléket, a színes, zamatos, lédús zöldségeket. Ehhez jön a szószok kavalkádja, kedvünk szerint a világ nemzeteinek ízeivel, egy falat Mexikóval vagy a Távol-Kelet zamataival. Ebből a triumvirátusból született meg a fast food legegészségesebb nagykövete, a WRAP, mely kiváló alternatívaként szolgálhat az állati eredetű élelmiszereket likvidálók számára. A most következő receptek szolgáljanak bizonyítékul minderre!

 

 

 

27x33

 

Mediterrán wrap vegán tzatziki szósszal


Hozzávalók 4 adaghoz:
• 1 uborka
• 1/2 tk só
• 1 paradicsom
• 1/4 lilahagyma
• 1/4 zöldpaprika
• 4 ek olajbogyó
• 540 g csicseriborsó
• 200 g szója joghurt
• 2 ek kapor
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 ek citromlé
• bors
• 2 csésze apróra vágott saláta
• 4 nagy wrap


Az uborka felét reszeljük le, és szórjuk meg egy csipet sóval, majd helyezzük egy szűrőre és hagyjuk lecsepegni. Ez idő alatt kockázzuk apróra a zöldségeket a maradék uborkával együtt, majd keverjük őket össze. A tzatzikihez nyomjuk ki a reszelt uborka maradék levét, majd keverjük össze a vegán joghurttal, kaporral, fokhagymával, citromlével és egy csipet sóval, borssal. A csicseriborsót tegyük egy tálba és törjük össze, majd adjunk hozzá egy keveset a már elkészült szószunkból, valamint fél teáskanál sót és borsot. Majd a maradék szósz kíséretében töltsük meg a wrapokat.

 

+1 TIPP:

A wrap egyik legmegnyerőbb tulajdonsága, hogy bárhova magunkkal vihetjük, hiszen hidegen éppoly maradandó élményt tud okozni, mint frissen tálalva. Azonban a szószok és lédús zöldségek idővel átáztathatják a lepényt, mely így veszít élvezhetőségéből. Ezt megelőzendő érdemes „szigetelnünk”, például néhány salátalevéllel, mely a tészta és a töltelék közé kerülve hosszú időre képes megőrizni szendvicsünk tökéletes állagát.

 

 

 

 

10x14

 

Mindenmentes céklás wrap grill zöldségekkel és tahini szósszal


A lepényekhez:
• 230g csicseriborsóliszt
• 1 kk. só
• 250 ml víz
• 2 kk. frissen reszelt gyömbér
• 1 fokhagymagerezd
• 1 közepes cékla
• olívaolaj a sütéshez

 

A tahini szószhoz:
• 2 ek. tahini
• 2 ek. citromlé
• 50 ml víz
• grillezett padlizsán- és cukkiniszeletek
• friss leveles salátakeverék


A lepényekhez mérjünk egy tálba a csicseriborsólisztet. Adjunk hozzá sót, vizet, gyömbért és fokhagymát, majd keverjük simára. Forgassuk bele a reszelt céklát is, és tegyük félre. A tahini öntethez a hozzávalókat egy kézi habverővel keverjük simára. Alacsony hőfokon melegítsük elő a serpenyőt. Olajozzuk meg, vegyük le a tűzhelyről, tegyünk bele 2-3 evőkanál tésztát és körkörös mozdulatokkal keverjük el. Addig sütjük, amíg a teteje elkezd megszilárdulni, majd óvatosan fordítsuk meg és süssük készre kb. 1 perc alatt, majd töltsük meg és élvezettel fogyasszuk!