logo2

 

 

 

ETALON/ UTAZÁS A GASZTRONÓMIA VILÁGÁBA

2019. 3. szám

 

A főzés önkifejezés. Nem csupán egy hozzávalókból gondosan kigrammozott és a tányéron véletlenszerűen elhelyezett kompozíció. Egy ételben benne van a megalkotója lelke, virtusa, szemlélete, érdeklődése és ízlése, ami elárul valamit az őt körülvevő világról és arról az életútról, ami az adott fogásig elvezette. Így amikor egy gasztroblogger új recepttel áll elő, önmagának egy szeletével kínál meg minket.

 

www.pasztellbarokk.blog.hu

 

pb csigo zita pasztellbarokk

 

pb 1481516

 

A magyar gasztroélet szerelmesei el vannak kényeztetve szebbnél szebb fotókkal, mégis elkap minket a hűha érzés a Pasztellbarokk oldalára tévedve, ahol művészi kivitelű felvételek fogadják a látogatókat. Kis korzózást követően gyorsan világossá válik, hogy Csigó Zita profi fotósból avanzsált gasztrobloggerré, azaz a nagy többséggel ellentétben fordított volt a folyamat. Már a képek láttán is ellenállhatatlan vágy fogja el az embert fakanalat ragadni, és ezt az érzést csak tovább fokozza a receptjeit átszőtt harmónia, az ízek sokasága és fűszerhasználatának merészsége. Minden mozzanatán érződik az olasz és francia ízvilághoz fűződő vonzalma, erről ad tanúbizonyságot sajtos-gombás galette receptje vagy a formabontó töltött croissant-ja.

 

pb1

pb3

pb2


És habár a fő hangsúlyt nem a diétás receptek kapják, az egészséges és minőségi táplálkozás számára is prioritást élvez. Ennek szellemében jelent meg 2016-ban a Diéták nagykönyve című könyve, amelyben számos gluténmentes, laktózmentes és hozzáadott cukortól mentes recept található. A 2018-ban kiadott Csomagolj ebédet! című műve pedig hasznos tanácsokkal látja el olvasóit, hogy a hétköznapi rohanásban hogyan gondoskodjunk saját magunk és családtagjaink tápláló finomságairól.

 

 

..............................................................................

 

 

 

www.zizikalandjai.com

 

zi1

 

zi2

 

Miért dönt úgy valaki, hogy elhagyja a húst az étkezéséből? Hogyan lehet napról napra csak ízetlen, unalmas zöldségeken élni? Merül fel a kérdés még ma is sok emberben annak ellenére, hogy mennyi információ áll rendelkezésünkre az ipari húselőállítás egészségünkre gyakorolt káros hatásairól. Többek között ez, valamint etikai és környezetvédelmi okai is voltak annak, hogy Nagy Zita a vegetáriánus és vegán életmód mellett tette le a voksát. Gasztroblogját, a Zizi kalandjait ennek a szemléletnek tükrében indította el 2008-ban, hogy bebizonyítsa, az élő és növényi alapú élelmiszerek olyan gazdag ízvilágot és változatosságot rejtenek magukban, amelyre legmerészebb álmainkban sem gondolnánk.

 

zi3

zi4

zi5

 

 

Izgalmas, színes, vitamindús receptjeivel számos online és nyomtatott platformon találkozhatunk és építhetjük be őket tudatosan saját repertoárunkba. Ebben további kedvcsináló nemrégiben kiadott könyve, a Vegán reggeli, melyben többnyire egyszerű, így mindennapi táplálkozásunkba könnyen beépíthető ötletekkel találkozhatunk. Ezt követően jelent meg Mit eszik a vega gyerek? című könyve két kisfia ihletésével, melyben megosztja saját tapasztalatait és ötleteket ad ahhoz, hogyan varázsolhatjuk gyermekink számára még a mindig mumus brokkolit is kívánatossá. Hiszen végső soron minden édesanyának egy a célja: egészséges, boldog gyermekeket nevelni, akik bátran kóstolnak új ízeket és szeretik a hasukat.

 

..............................................................................

 

www.hazisafrany.blog.hu

 

hs1 hazisafrany szakacskonyv 1

 

Lassan felnövünk, elhagyjuk a szülői házat kis tarisznyánkkal a vállunkon, benne édesanyánk hamuba sült pogácsájával, és elindulunk a városba szerencsét próbálni. Ott aztán belevetjük magunkat az életbe, tanulásba, munkába, bulikba, majd mikor már ki sem látunk a mikrós kaják dobozai közül, hirtelen rájövünk, hogy az utolsó, valódi íz, amit ettünk, az a bizonyos pogácsa volt.

 

hs2

hs3

 

Még szerencse, hogy néhány kattintásra tőlünk ott a felmentősereg Déri Szilvia személyében, aki igazi, belevaló városi lányként Házisáfrány blogján keresztül megmutatja nekünk, hogy a főzés nem ördögtől való és semmiféle mesebeli képességet nem igényel egy finom és laktató menüsor összeállítása, melyet aztán beiktathatunk szoros napirendünkbe. És ha még ennél is tovább merészkednénk, akár egy privát főzésre is benevezhetünk nála a saját konyhánkban, így teljesen interaktív módon tanulhatunk meg bánni saját edényeinkkel és késeinkkel, valamint praktikus tanácsokat kapunk konyhai kellékeink felhasználóbarát tárolásáról. De akkor sem kell kétségbeesnünk, ha hirtelen érzelmi felindulásból főzős randira invitáltuk szívünk választottját. Persze, mindezt a legkisebb főzőtudomány nélkül. Ha az odaégetett vacsora után nem szeretnénk felsülni a vajas kenyérrel, csak egy hívás és Szilvi máris a konyhánkban terem egy közös főzésre.

 

..............................................................................

 

www.sulvefoveegyutt.blog.hu

 

sf1

 

Minden családnak megvannak a maga ízei, a maga történetei. Én is emlékszem még édesanyám megsárgult füzetére, melyben jellegzetes kézírása őrzi gyerekkorom kedvenc receptjeit, azt a húslevest, azt a töltött paprikát és a karácsonyi habos-almás süteményt, amit minden évben együtt sütünk (és aminek habjáért minden évben együtt is izgulunk). Ezen a gondolatmeneten indult hódító útjára a Kőfaragó lányok, Anna és Zsuzsi blogja, a SÜLVE-FŐVE EGYÜTT.

 

sf2

sf3

sf4

 

Az alapötletet anyukájuk 60. születésnapja adta, amelyre egy igazán egyedi és személyes ajándékkal szerettek volna előrukkolni. Az örömkönnyek előcsalogatásához néhány régi fotót, apró családi történeteket és természetesen a legjobb recepteket válogatták össze egy albumba, így a siker borítékolva volt. Olyannyira, hogy ma már a könyvesboltok polcairól kacsingat le ránk és csak arra vár, hogy mi is hozzáadjuk saját receptjeinket.Ennélfogva inkább a hagyományos, jól bevált, mindenki számára ismerős ízvilág jellemzi őket, de természetesen frissen, fiatalosan, új köntösbe bújtatva, rengeteg ínycsiklandó fotóval prezentálva. És mivel a jó étel csakis kiváló minőségű alapanyagokból készülhet, létrehozták saját konyhakertjüket, így nyomon követhetjük ételeik útját, az arra affinitást érzőket pedig hasznos gyakorlati tanácsokkal látják el.

 

..............................................................................

 

 

 

www.csakapuffin.hu

 

p1

 

p2


Sütizni jó. De sütni is jó. Jól jön egy megbízható recept a konyhában egy családi ebéd után, egy barátnős estéhez, egy fárasztó nap méltó jutalmaként és a legjobb gyógyír minden szerelmi bánatra.
Kis-Varga Judit, a Csak a Puffin blog szerzője, az édességek nagyasszonya is arra bátorítja olvasóit, hogy akár teljesen kezdőként is nyugodtan merjen alkotni, kísérletezni és ha véletlenül az első próbálkozás a kukában végzi, akkor majd második, harmadik nekifutásra sikerülni fog.

 

p3

 

Tavaly megjelent könyve, a Csak a süti – Csak a puffin a sütirajongók kedvencévé vált és jó támasza lehet a még bizonytalankodóknak, akik viszont annál nagyobb elánnal vetnék bele magukat a sütésbe. Judit pedig nem csupán segítő kezet nyújt, hanem közvetlen, könnyed stílusával, a receptek mellett megjelenő néhány személyes történettel mindeközben szórakoztató is. A könyvben szereplő 60 modern édesség és a blogján megtalálhatóak egyaránt könnyen beszerezhető, jó minőségű alapanyagokból készülnek, egyszerű technikákkal és mindenféle speciális felszerelés nélkül is könnyedén elkészíthetőek. És habár szemmel láthatóan a mérleg nyelve az édességek felé billen el, az inkább főzést előnyben részesítőkről sem feledkezik meg, hiszen a kuglófok, piték és csupacsokis sütemények sokasága mellett számos főételének receptjét is megosztja velünk.

 

..............................................................................

 

etelerzes.hu

 

e1

 

„Az ételek, a kultúrák, a tájak mind azt bizonyítják, hogy egy csoda, amiben élünk”. Terei-Vigh Krisztinának ebben az egy mondatában minden benne van, ami őt és konyháját, ezzel együtt Ételérzés névre keresztelt blogját jellemzi. Mert a gasztronómia és az utazás fogalmai számára egyugyanazon jelentéssel bírnak, szenvedélye határtalan a különböző kultúrák ízei és sokszínűsége, nem mindennapi alapanyagai iránt, melyek receptjeinek alapjául szolgálnak.

 

e2

e3

 

Fotóival és úti naplóival minket is magával invitál a távoli Indiába egy Savanyú káposzta curry-re, majd Tunézia színkavalkádjába egy Hllalem bárányhúsos levesre és navigálásával ellátogathatunk akár a legszebb Lyoni piacokra. Mindemellett pedig kis hazánkat is járja rendületlenül, hogy felkutassa számunkra saját értékeinket. És ha receptjei láttán úgy érezzük, itt az idő lesöpörni az asztalról megszokott ételeink hozzávalóit és helyüket friss, sziporkázó ízekkel helyettesíteni, akkor kedvünkre válogathatunk online tanfolyamai és workshopjai között, az alap főzőtanfolyamtól elkezdve, a reggeli főzőtanfolyamon át, egészen a stresszmentes karácsonyig, melyek nem kész recepteket tartalmaznak, hanem olyan alapismereteket és összefüggéseket, melyek tudatos, intuitív főzésre sarkallnak. Segíthet a jobb időbeosztásban és egy olyan életmód kialakításában, ahol a főzés többé nem csak szükséges nyűg, hanem a nap csúcspontja.

 

 

 

 

 

 

Szöveg: Kiszely Noémi