logo

ETALON/ UTAZÁS A GASZTRONÓMIA VILÁGÁBA

2019. 3. szám

 

A google keresőrendszerébe böngészve több, mint 50 ezer találatra kattinthatunk, a glutén-, vagy laktózérzékenység szavakra keresve. A Magyarországon milliókat érintő probléma új fogyasztói szokásokat generált. Hiszen az érintettek étkezési szokását és egész életminőségét befolyásoló betegség kinyitotta a kaput egy új, tudatos világ felé. Ahol a tézisekkel ellentétben bizony nem önsanyargatásról, pusztán egy sor egészséges és tudatos alapanyagból készült ételről van szó. És ha már az örömöknél tartunk, szerencsére a nagyi tiltólistás habosa és kelt buktája is újszerű értelmezésre talált a „mindenmentes” édességek személyében. Rögtön az elején leszögeznénk, hogy a tej, cukor-, és gluténmenetes desszertek épp úgy lehetnek mennyeiek, akárcsak a nagyi bűnös alapanyagaiból készültek, különösen, ha értő kezek által kelnek életre.

 

a1


Mint minden fronton, úgy a gasztronómia területén is évről-évre egyre nagyobb térhódítást nyer az egészségtudatosság. Nem csupán azért, mert a betegségben szenvedők rádöbbennek, hogy változtatniuk kell életmódjukon, hanem azért is mert sokan megelőzés jelleggel kezdenek tudatosan étkezni. A Zalaegerszegen március végén nyílt Lel Ki Főzde tulajdonosa, a mindenmentes sütemények megálmodója, Szennyai Anita saját bőrén tapasztalta meg az intolerancia problémáját, így a témával kapcsolatban sem véletlen, hogy őt faggattuk.

 

a2

 

Csupán pár perccel korábban érkeztem a megbeszélt időpont előtt, de sorra adták át a kilincset a vevők a Kisfaludy utcában nyílt süteményüzletedbe. Számítottál ilyen mértékű fogadtatásra?
Döbbenetes azok száma, akik laktóz-, glutén-, tojásérzékenységben vagy cukorbetegségben szenvednek. Mivel senki sem mond le szívesen az édességről, ám az életmódváltás a jövőjét tekintve halaszthatatlan, meg kell találnia azokat a lehetőségeket, amelyekkel élni tud. A mi sütijeinkben az a nagyon jó, hogy olyan minőségű alapanyagokból készülnek, melyek egészségesek, ezáltal bűntudatmentesen fogyaszthatók, hiszen a fent említett érzékenységgel küzdők is bátran fogyaszthatják, s akkor még a megelőzés aspektusát nem is említettem.

 

Mi alapján készülnek az újabb és újabb a mindenmentes finomságok, már-már műalkotások?
Általában teljesen véletlenül. Előfordult már, hogy baráti társaságban került szóba egy finomság, amelynek mentes változata még nem szerepelt a repertoárunkba, s elkezdtem agyalni a recepten. Nyilván egy új sütemény tökéletesítése egy kis időt vesz igénybe, többször megsütjük, kóstolgatjuk, kiegészítjük a hiányzó alkotóelemekkel, kitaláljuk a dekorációt, a fantázianevet, s így jutunk el a végleges változatig.

 

a3

 

Mennyire kombináljátok, kombinálhatjátok az ízeket? Az ellentétek ezen a területen is vonzzák egymást?
Jelenleg a kevert ízek dominálnak, néha egészen megdöbbentő párosításban, ám mégis fantasztikus ízélményt kölcsönözve. Ilyen például a sós-pisztácia vagy a sós-karamell „házasítása”. Bármilyen nehezen elképzelhető: egy édes és egy sós íz, tökéletesen tud harmonizálni egymással. Korábban azt az elvet vallottam, hogy csak olyan sütiket kínálunk, amiket én is szeretek. Gondolok itt például arra, hogy bár a citromos édességek nem tartoznak a kedvenceim közé, ettől függetlenül már megtalálhatóak a pultban, hiszen sokan pontosan ezeket az íz variációkat keresik.

 

a4

 

Sikeres nőként hogyan tudod összeegyeztetni az életed különböző területeit?
A keszthelyi üzlet megnyitása után nyugodtabb időszak köszöntött be az életembe, s ennek (is) hála ma már nőként is maximálisan kiteljesedhetek. Bevallom nehéz volt kilépni a vállalkozás adta feladatokból és meghatározni önmagam a másik „fronton”. Szerencsés vagyok, hiszen olyan csapat áll mögöttem, akik profi szinten végzik a munkájukat, és ha nem vagyok elérhető, nélkülem is hatékonyan folyik a munka. Sok ismerősöm mesélte, hogy a vállalkozásuk sikerére feláldozták azokat az éveket, amikor még a gyermekeik kicsik voltak, az évek pedig gyorsan elrepültek, s most már sajnálják, hogy nem töltöttek tartalmas időt szeretteikkel, nem voltak szemtanúi és részesei gyermekük mindennapi küzdelmeinek. Ezekből okulva, törekszem arra, hogy ez az egyensúly hosszútávon. is megmaradjon.

 

A jövőre vonatkozóan milyen tervek, gondolatok fogalmazódtak meg benned?
Ez azért is nehéz kérdés, mivel nyilván az intoleranciával küzdők száma várhatóan továbbra is emelkedő tendenciát fog mutatni. Nagyjából két évre előre gondolkozom. A Lel Ki Főzde brandje szépen épül, s most azt gondolom, hogy nem csupán az új ízeknek, hanem a folyamatos továbbfejlesztés az elsődleges cél.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett,
Fotó: Szeiler Gábor

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat