logo2

 

 

 

ETALON/ GASZTRO
2019. 2. szám április-május

 

A tradícionális ünnepeink gasztronómiai szempontból már közel sem mondhatók hagyományosnak. Csupa kreatív és izgalmas újdonság nyit távlatokat a vendégvárásban! Havas Dóra, a Lila Füge alapítójának iránymutatásával, mennyei ízeket és látványos, újító fogásokat varázsolhatunk a locsolkodáshoz.

 

Képek és receptek: Lila Füge

 

 

 38x25

 

Sütőben sült palacsinta szilvás raguval

 

Húsvét hétfőt szeretjük egy lazán elnyújtott, kényeztető reggelivel kezdeni, amire pont jó, ez a gyümölcsraguval gazdagon megpakolt palacsinta.

1 közepes 22-24 cm-es serpenyőhöz

 

A palacsintához:
80 g liszt
20 g vaj
2 db tojás
1 dl tejszín
1 dl tej
1 vanília rúd

 

A szilvás raguhoz:
20 g vaj
20 dkg fagyasztott szilva
2 ek barnacukor
½ citrom leve
1 ek porcukor

 

Elkészítés: A tojást robotgép segítségével kissé felverjük, majd hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. A lisztet beleszitáljuk, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait, az egészet összekeverjük. Egy közepes serpenyőben felolvasztjuk a vajat és beleöntjük a tésztát, majd 200 fokra előmelegített sütőben 18-20 percig sütjük.

Közben egy másik serpenyőben megolvasztjuk a vajat és kissé hagyjuk megbarnulni, rádobjuk a feldarabolt szilvát. Megszórjuk barnacukorral és összerázzuk. Ha a cukor felolvadt, ráfacsarjuk a citrom levét és 1 percig rotyogtatjuk. A megsült dutch babyre öntjük a meleg szilvaragut és megszórjuk porcukorral.

 

 

 

46x30

 

Ropogós lapos kenyér medvehagymával és sonkával

 

Attól, hogy valami gyönyörű szép és nagyon finom, még nem kell, hogy rengeteg időt töltsünk az elkészítésével! Egy kis maradék sajtkrém, párolt zöldségek és egy szelet hirtelen sült sonka pont elég a gyors locsoló váró falatokhoz.

 

Hozzávalók 2-4 adaghoz:
2 nagyobb pita vagy más lapos kenyér
2-3 ek medvehagymás sajtkrém
10 dkg párolt zöldborsó
1 kis csokor petrezselyem
8 szelet serrano sonka
1 ek étolaj
3-5 dkg juhtúró

 

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat és közepesen erős láng felett pirosra sütjük rajta a sonkát, egyszer megfordítva. A sonkát papírtörlőre szedjük, félretesszük.

A serpenyőben maradt zsiradékon megpirítjuk a félbevágott pitát. Kiszedjük, rátesszük a sonkaszeleteket, megszórjuk párolt zöldborsóval, finomra aprított petrezselyemmel, végül rámorzsoljuk a juhtúrót.

 

 

 

30x46 

 

Sütés nélküli epres csokimousse torta

 

A csokoládé és az eper egyenként is a legnépszerűbb ételek közé tartoznak, de ebben a tortában a népszerűségi faktor a mennyekbe szökik: nem kell sütni és csodaszép. Éke minden vendégváró asztalnak.

 

Hozzávalók (22 cm-es formához):

A kekszes alaphoz:
3 dkg vaj
200 g zabkeksz
1 csipet só

 

A csokimousse-hoz:
350 g magas kakaótartalmú étcsokoládé
500 ml habtejszín
2 ek cukor
150 g mascarpone vagy tejföl
1 ek vaníliakivonat
1 csomag por zselatin
500 g eper

 

A mázhoz:
100 g étcsokoládé
85 ml tejszín

 

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk. A kekszet késes robotgépben ledaráljuk. A kettőt összekeverjük, adunk hozzá egy kevés sót és egy sütőforma alján egyenletesen szétnyomkodjuk. Behűtjük.

A csokoládét apró darabokra törjük és vízgőz felett felolvasztjuk. Közben a tejszínből kevés cukorral kemény habot verünk. Hozzáadjuk a mascarponét és a vaníliát, ezzel is habosítjuk. Ha a csokoládé lehűlt, összekeverjük a tejszínhabos keverékkel, majd a porzselatint is belekeverjük. A mousse-t nyomózsákba töltjük.

Egy adagot a lehűlt kekeszes alapon szétkenünk. Ezt körberakjuk kettévágott eperrel úgy, hogy az eprek vágott oldala a torta szélére kerüljön. Körberakjuk, majd a torta közepéig megtöltjük eperrel a formát. A csokimousse-t az eprek közé nyomjuk a nyomózsákból. A tetejét elsimítjuk és 4-6 órára a hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

A tetejére a csokimázhoz forráspontig melegítjük a tejszínt (nem hagyjuk felforrni), beletördeljük a csokoládét, fényesre keverjük, majd hagyjuk langyosra hűlni és szétkenjük a torta tetején.

Etalon Magazin - Aktuális lapszám