logo

ETALON/ GASZTRO
2017. 3. szám május

 

Hévíz turisztikai palettája új színnel bővült a Tófürdő közvetlen közelében megnyílt Bonvital Wellness & Gastro Hotellel. A tíz éves Accent Hotels láncolat legifjabb tagja-, ahogy neve is sejteti- nem csupán az exkluzív SPA -, és gyógyászati részlegével, vagy látványos belsőépítészeti megoldásaival, de egyedi és hiánypótló gasztronómiai koncepciójával is kitűnik. A kulináris élményeket Balázs Ferenc a szállodalánc Executive Chef-je vonultatja fel a vendégek számára.

 

24x36

 

Belépve a Brix Bisztróba, már az enteriőrön is érzékelhető az a fajta filozófia, melyet a hely megtestesít. A harmonikus, ugyanakkor merész belsőépítészeti koncepció egyaránt magán hordozza az indusztriális, a klasszikus és urbánus stílusjegyeket. Az étterem megjelenése is arról a gasztro-forradalomról árulkodik, mely mára kitágította az étkezési kultúránkat mégis leginkább a nagyvárosok portfóliójában volt korábban elérhető. Balázs Ferenc Executiv Chef -el beszélgettünk.

 

Milyen filozófia mentén készült a bisztró étlapja?

Nincsenek extrémen elrugaszkodott gasztronómiai vízióink. A szállodalánc 11 hotelében magas színvonalú éttermi koncepciót működtetünk, ezt a vendéglátói tapasztalatot átültetve, a Bonvital-ba, ezúttal is elsősorban a tradicionális ételeknek szeretnénk új értelmezési kereteket adni. Egyszerűen arról van szó, hogy igyekszünk finomra hangolni a hagyományos ételeket, elsősorban azok különleges elkészítési metódusával. Épp úgy helye van az étlapon egy jól elkészített bécsi szeletnek, vagy angus steaknek, akárcsak a molekuláris gasztronómia, vagy fine dining részleteinek.

 

Talán sokaknak ezen kifejezésekre az „apró falatok-nagy tányéron” effektus juthat az eszükbe.

A hazai vendéglői viszonyok eltérnek a nemzetközitől. Nagyon fontos, hogy a mi szakmai elképzeléseink találkozzanak a vendég ízlésével, így a cél elsősorban az, hogy, aki ellátogat, a bisztróba, lakjon jól, egyen egy tartalmasat, mégis érezze úgy, hogy valami pluszt kapott emellé. Az ételeink nincsenek túlgondolva, csupán átgondolva. Ennek része a molekuláris gasztronómia, mely csupán finoman van jelen. Például egy hagyományos túrólepényhez szívesen készítünk szilvakompót helyett szilvaport, vagy egy meleg zselét. Apró finomítások ezek csupán. De ha már a tányér került említésre, erőteljesen dominál a körítés is, az ételeket különleges technológiával gyártott, magas minőségű Schönwald tányérokon szervírozzuk. A legkülönbözőbb gasztronómiai élményelemekkel igyekszünk hatást gyakorolni a vendég érzékszerveire, így ezek az esszenciák végül együttesen alkotják meg a végső élményt.

 

36x24

 

Milyen technológia van jelen a konyhában?

Tulajdonképpen, minden olyan eszközt beszereztünk, amely a legmodernebb éttermi konyhákban jelen van, és segíti megvalósítani a gasztronómiai elképzeléseinket. De, ami kiváltképp látványos, az egy electrolux mobilkonyha, amivel közelebb vihetjük az ételek elkészítését a vendégekhez. Így megismerhetik a szakmánk rejtelmeit.

 

Szezonálisan változik az ételek repertoárja?

Tulajdonképpen kétféle étlap lesz elérhető a bisztróban. Az egyiket, változatos, hagyományos, ám újragondolt ételekkel megtöltve kínáljuk 10-től 22 óráig. Ezen ételek sorakoznak fel, mint a gulyásleves, a saját burger, kacsapástétom, könnyű saláták színes kínálata, friss halak, rákok, kagylók. Miközben a másik, kifejezetten egy vacsora étlap lesz, mely minden este 18 órától kínál degusztációs menüt. Ez utóbbi az ételek kétségtelenül felső kategóriás verziója, melynek kínálata 2-3 hetente változik majd, hogy mindig izgalmas, új és szezonális alapanyagokból elkészíthető kreatív ételeket kínálhassunk.

 

Honnan érkeznek az alapanyagok?

Az Accent Hotels szállodacsoportnak több hazai és nemzetközi beszállítója is van, akik az alapanyagokat biztosítják az ételekhez. De természetesen van néhány olyan nyersanyag, amelyeket helyi kistermelőktől vásárolunk. Nemesbükről a sajtokat, az őrségből a tökmagolajat, a helyi termelőktől pedig a mézet szerezzük be. Nem elég, hogy a séf szakmai tudásának legjavát tegye a tányérra, az is fontos momentum, hogy utánajárjunk a jó hozzávalóknak.

 

36xx24

 

És mi a helyzet az italokkal?

Minden ételhez ajánlunk magyar tájegységről borokat, melyek kiteljesítik az ízeket. De izgalmas koktélokkal is felvérteztük az itallapot.

 

Ki a célközönség?

Bárki, aki egy különleges kulináris élményre vágyik, szívesen felfedezne világszínvonalú fogásokat, amelyek nem csak pompás látványt kölcsönöznek, de ízvilágukban is átütőek. Természetesen szívesen fogadjuk a külföldieket, mégis elsősorban a magyar közönségre építünk. Úgy vélem, a Brix Bisztró egy eddig hanyagolt, ám fontos gasztronómiai űrt tölthet be a lokációban.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat