logo

ETALON/ GASZTRO
2016. 6. szám december-január

 

s

 

Amarettos kekszek

Hozzávalók: 2 tojás fehérje, 25 dkg mandulaliszt (héj nélküli), 22 dkg porcukor, fél kávéskanál vanília aroma, 15 ml Amaretto likőr (vagy 1 kávéskanál mandula aroma)
Hempergetéshez: 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál barna cukor 

 

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd beleforgatjuk a mandulalisztet, a porcukrot és az aromát, végül a likőrt. A masszából diónyi nagyságú golyókat formázunk, amiket először a barna cukorba, majd a porcukorba forgatunk. A tésztagolyókat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 170 fokon kb. 15 percig sütjük.

....................

 

 

s1

 

Brunsli

Hozzávalók: 20 dkg darált mandula (hántolatlan), 12 dkg porcukor, 2,5 dkg liszt, csipet só, csipet fahéj, 2,5 dkg kakaó, 2 tojásfehérje, 8 dkg étcsokoládé (minimum 70%-os), 1 evőkanál meggylikőr vagy meggypálinka (elhagyható)

 

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tálban összekeverjük a mandulát, a cukrot, a lisztet, a sót, a fahéjat, a kakaót. A csokoládét gőz felett megolvasztjuk, kicsit hűlni hagyjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk az olvasztott csokoládét, a likőrt, majd a mandulás keveréket. A tésztát fóliába csomagoljuk és 5-6 órát (vagy 1 éjszakát) hűvös helyen pihentetjük. A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, megszórjuk kristálycukorral és tetszés szerinti formára szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 5-6 percig sütjük (ne süssük túl).

 

....................

 

 

s2

 

Narancsos-kakaós kekszek

Hozzávalók:15 dkg barna cukor, 1 evőkanál kakaó, 10 dkg méz, 6 evőkanál narancslé, 12 dkg vaj, 40 dkg liszt, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
Töltelékhez: áfonyalekvár

A mézet a cukorral, a kakaóval, a narancslével felforraljuk, majd belekeverjük a vajat. Hagyjuk kicsit hűlni. Beleforgatjuk a lisztet, a fűszerkeveréket, és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva 1 éjszakát hűtőbe tesszük. A tésztát kinyújtjuk és tetszés szerinti formákra szaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 170 fokon kb. 8 percig sütjük (ne süssük túl, mert kemények lesznek a kekszek). Ha a formák kihűltek, lekvárral 1-1 darabot összeragasztunk. Tetszés szerint díszíthetjük a formákat tojásfehérje-porcukor keverékével.

 

....................

 

 

s3


Kókuszkocka
Hozzávalók: 20 dkg rétesliszt, fél csomag sütőpor, 4 tojás, 18 dkg porcukor, 8 evőkanál meleg víz
A mázhoz: 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 4 dkg kakaó, 3 evőkanál tej, 15 dkg kókuszreszelék

 

A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk kanalanként, állandó keverés mellett a vizet. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva a cukros krémhez keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és kb 20-25 percig 180 fokon sütjük. Ha tészta kihűlt kockákra vágjuk. A máz hozzávalóit összeolvasztjuk, majd a kockákra vágott tésztát belemártjuk, és a kókuszreszelékben meghempergetjük.

 

....................

 

 

 

s4


Regulach

Hozzávalók (16 darabhoz): Tészta: 12 dkg vaj, 12 dkg krémsajt (Philadelphia), 3 evőkanál cukor, 15 dkg liszt, csipet só
Töltelék: 2 evőkanál cukor, 5 dkg barna cukor, 1 teáskanál fahéj, 10 dkg darált dió (vagy darabosra vágva), 4 evőkanál baracklekvár
Tetejére: 1 tojás, 1 evőkanál tej, 1 evőkanál cukor egy kis fahéjjal elkeverve

A tésztához a krémsajtot a cukorral és a vajjal összekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és 1 órára hűtőbe tesszük. A töltelékhez a kétféle cukrot, a fahéjat és a diót összekeverjük.Ha a tészta pihent, kettévágjuk és külön-külön kb. 25 cm átmérőjű kört sodrunk belőle. Megkenjük a lekvárral és rászórjuk a tölteléket. Ezután éles késsel 8 szeletre vágjuk, és (a széles felével kezdve) kifli formára feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és a tojás tej keverékével megkenjük, a fahéjas cukorral pedig megszórjuk. 180 fokon kb. 30 percig sütjük. Ha kihűlt porcukorral meghinthetjük.

 

Fotó és receptek: Bán Orsolya

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat