logo

ETALON/GASZTRO
2016. 5. szám október-november

 

„Van a kávé... A fekete. Olyan, mint az élet. Sötét és keserű. És van a kávéház. Ahol nem a kávé a legfontosabb, hanem a találkozás. A beszélgetés. Két ember beszél, beszél, beszél, és egy napon a kávé más értelmet nyer. Átalakul érzelmekké. Többé már nem egyszerű kávé, hanem barátság, szeretet, vagy éppen szerelem. Az iránt, akivel a kávézás élményét az ember megosztja. Attól kezdve minden csésze kávé ezt jelenti. A másikat. Még akkor is, ha nincs jelen. Emléke, emlékeztetője lesz. És ekkor már nem sötét, és nem keserű.”

(Csitáry-Hock Tamás író)

 

olaj1

 

Mindenkinek valami eszébe jut a feketéről, amely ma már minden háztartásban természetes, hogy jelen van, és nincsen a bolygónknak olyan szeglete, ahol ne fogyasztanák a világ második legnépszerűbb italát a kávét.

Sokak szerint az olaszok főzik a legjobban, mégis Dél-Amerikában termesztik a legtöbbet belőle, és az eredetit évszázadokkal ezelőtt Jemenben, az afrikai kontinensen fedezték fel a 15. században. A legenda szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű pásztor fedezte fel, aki nyája legeltetése közben figyelte meg, hogy birkái élénkebbek lesznek, miután a piros bogyókat legelészik a kávécserjéről. Ezt elmondván szerzeteseknek, azok rájöttek, hogy ha a kávébabot megpucolják és megpörkölik, ízletes élénkítő italt készíthetnek. Ami biztos, hogy a 15. században Jemenben szufi szerzetesek kezei közül indult el világhódító útjára a kávé, amely először nehezen terjedt el a magas ára miatt. A technika fejlődésével azonban a korábbi szállítási nehézségek is megoldódtak, így a kávébab könnyebb beszerzése olcsóbb beszerzési árakat generált, amely a kávéfogyasztók rohamos növekedését hozta. Olaszországban nyílt meg az első kávéház 1624-ben, La Bottega dell Café néven, Magyarországon az első kávézó majd száz évvel később, 1714-ben nyitotta meg kapuit.

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat