logo

 

 

ETALON/ ESKÜVŐ

2019. 7. szám

Egy esküvő megszervezéséhez tudatos koncepció és percről-percre megtervezett forgatókönyv szükséges. Bár minden apró részlet alaposan kidolgozott, mégis sokszor pontosan a legfontosabb momentumok vesznek kárba. Mert a virágok elhervadnak, a dekoráció megfakul, a ruha visszakerül a kölcsönzőbe. Egy valami azonban örök: a fotós-és videós által elkészített felvételsorozat, melyet unokáinknak is büszkén és könnyező szemmel mutathatunk majd meg évtizedek múltán…már ha gondoltunk a digitalizálásra. A témában Miklós Andrással, a 4M-Média Kft. tulajdonosával mélyültünk el.

 

Shannon Matt Yosemite Elopement Teasers 17

 

Az elmúlt években a hazai esküvői videózás a dokumentumfilmre hajazó megoldások helyett egyre inkább a történetmesélés irányába mozdult el. Ezt a változást a modern technológiák idézték elő?
Valóban, amikor elkezdtünk esküvői videókat készíteni, közel 20 éve, akkor merőben más eszközökkel dolgoztunk. Mások voltak az előírt szabványok, jóval lassabban működött minden. Egy VHS kamerát használtunk, melybe a kazetta 3 órás felvételt tett lehetővé. Itt főként az idő túllépésére kellett figyelni, amellett nyilvánvalóan, hogy a pillanatokat megörökítsük. Az akkor elkészített felvételeknek jónak kellett lennie, nem volt más opció. A XXI. század videókészítésében azonban a rövidebb hosszúságú, összefoglaló jellegű, kreatív vágási anyagok, effektek kerülnek előtérbe, szemben a hagyományos felvételek egyszerűségével.

Itt jön be a képbe a cinematography jelensége?
A cinematográfus nem állandó és folytonos felvételeket készít, hanem tömörebb formában a pillanatokra koncentrál. Nem forog tehát végig a kamera a szertartás alatt, nem kifejezetten a „minden oldalról, mindenki látszódjon” elv érvényesül, sokkal inkább az esküvő hangulatának hű visszaadása a cél. Nálam mindig evidens volt, hogy nem az esemény rögzítése, hanem a filmkészítésen van a hangsúly. Mindez azért, hogy ha majd az ifjú pár visszanézi a felvételeket, az aznapi érzések törjenek elő belőlük a highlights és slideshow képkockák láttán.

A sikeres felvételek elkészítéséhez elengedhetetlen a házasulandók előzetes megismerése?
A személyes kapcsolatnál nincs fontosabb. Így tehát javasolni szoktam a találkozást, ugyanis meg kell alapozni az esküvő napjának forgatási menetét. Lehet, hogy teljesen más koncepció születik meg a videós és más a pár gondolataiban, s ha ezek nem egyeznek, akkor sajnos a felvételek is - nagy valószínűséggel - nem tetszést fognak kiváltani. Én egyébként megkérném a násznépet is arra, hogy ne használjanak fényképezőgépet. Mindenki próbálja meg úgy átélni a pillanatot, ahogy kell, 100 %-os figyelemmel megtisztelve a szertartást.

 

sunshine coast destination wedding photographers brisbane queensland australian maleny montville flaxton noosa hinterland byron bay gold caloundra international american elopement best eco top 0016

 

Milyen trendek uralják a videókészítést 2019-ben? Újdonságnak számít az esküvői drónfelvételek készítése is?
Lehet akármilyen különleges és modern eszköze egy fotósnak vagy videósnak, ha nincs meg benne az a kreativitás, hogy a legfontosabb pillanatokat megragadja, s az elkészült képanyagból profi videót készítsen. Izgalmas és egyben különleges lehetőség a madártávlatból készített felvétel, mely egy új perspektívát kínál, új szemszögből mutatja be az eseményeket. Egy tóparti vagy bármely, szabadtéren rendezett esküvőn csodálatos felvételek készülhetnek, nem beszélve arról, hogy itt nem kell azon aggódni, hogy valaki lemarad a képről. Azt gondolom, hogy igenis haladni kell a korral és az újításokkal, de ezeket ugyanakkor fontos ötvözni a tradicionális, jól bevált módszerekkel.

Ha már a hagyományos metódusoknál tartunk…mi a helyzet a pár évvel ezelőtt készült VHS kazettákon és egyéb adathordozón szunnyadó felvételekkel? Ma már nem is gyártanak olyan lejátszót, mellyel ezek visszanézhetők. Miként tudjuk emlékeinket a legbiztonságosabban megőrizni a digitális forradalom világában? Lassan már nem lesz mit megmutatnunk az utókornak…
Az okostelefonok világában mindenki megfeledkezik arról, hogy egyetlen pillanat alatt törlődhetnek az emlékei, pláne, ha valaki mindent a mobilján tárol. A videós tartalmak esetén egyértelműen a digitalizálást javasolnám, számtalan fileformátumban őrizhetjük meg egy külső tárhelyen a családi, üzleti dokumentumainkat. A VHS, VHS-C, Video8, Hi8, BetaSP, analóg hangkazettákat és lemezeket archiválni tudjuk, s ezeket CD-re, DVD-re vagy egy választott fájlba menteni. Szeretem a digitális kort, mert kezünkbe adott számtalan olyan eszközt, amivel könnyedén örökíthetjük meg az emlékeinket. Már csak rajtunk múlik, hogy ezeket miként őrizzük meg. Hiszem, hogy az emlékeknek kézzel foghatónak kell lenniük. Ahogy azonban a modern világ fejlődik, lassan a CD-k és DVD-k helyét is átveszik az újabb technológiák. Csak idő kérdése, nekünk pedig a jövőre is gondolnunk kell!

Fotó: Pinterest, Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat