logo

ETALON/ WEDDING EDITION
2018. 7. szám október-november

 


Az otthon végezhető szépészeti praktikák sora mára már szinte követhetetlen. Sokszor a komoly szakmai hátteret igénylő eljárásokba is bátran belefogunk, ám az esetek nagy többségében balul sül el a folyamat. Mert persze a reklámokban minden annyira egyszerűnek és természetesnek tűnik... A szakemberek épp ezért óva intenek bizonyos újító és forradalmi eszközök, készítmények használatától, főként, ha egészségünkre ártalmas anyagok alkalmazásáról van szó. Valljuk be, nem alaptalan a félelmü(n)k…


Nem csak az esküvő előtt vagy után, hanem ha bármilyen életre szóló, fontos esemény előtt állunk, sokunkban fogalmazódik meg a makulátlanul fehér fogak iránti vágy, és merül fel a fogfehérítés kérdése. Lelkesen megvásároljunk a vakító fogsort ígérő fogpasztákat, és vetjük bele magunkat az otthon használható fogfehérítő eljárásokba - ám a hatás legtöbbször elmarad. Az országszerte ismert és elismert hévízi Gelencsér Dental Fogászati Klinika kiváló minőségben szolgálja ki páciensei ez irányú igényeit is. Teszi mindezt az egészségért, az esztétikailag is ragyogó, üde mosolyért. A fogfehérítés lehetőségeit és buktatóit Dr. Becker-Bérdi Gergely fogorvossal jártuk körbe.

 

17x26

 


Elsőként beszéljünk arról, mi okozza a fogak esztétikai változását, elszíneződését?
Ez tulajdonképpen két okra vezethető vissza, külső és belső tényezőkre. A belsőleg indukált változást egyértelműen okozhatják genetikai adottságok, de a nem kívánt állapot egy korábban alkalmazott gyógyszeres terápia eredményeképpen is kialakulhat. Tény, hogy az elszíneződésért azonban főként külső tényezőket tehetünk felelőssé. Az étkezésnek és az életvitelnek lényeges szerepe van ebben a kérdésben. A lerakódások és pigmentációk sokszor fogkő eltávolítással és polírozással is fájdalommentesen eltüntethetőek a fogfelszínről. Fontos azonban megjegyezni, hogy biztonságos fogfehérítést csak professzionális szakmai és technikai háttérrel lehet és érdemes végezni.

 

Nem ritka az az eset sem, amikor az elszíneződés csupán egyetlen fogat érint.
Valóban, ebben az esetben minden bizonnyal egy gyökérkezelt fogról beszélünk, ami a gyökérkezelést követően némiképpen elszürkült, illetve a nem kezelt fog esetében a csontelhalás is okozza a szín módosulását. Ehhez az állapothoz speciális módon közelítünk.

 

Mielőtt fogfehérítési praktikákat alkalmazunk, célszerű volna tehát szakorvosi véleményt is kikérni?
Ezt mindenképpen elsődleges szempontként ajánlanám. Manapság ugyanis elárasztották az „innovatív”, percek alatt hatalmas változást ígérő eljárások az internetes felületeket, az emberek pedig – remélve, hogy ezáltal hatásos eredményt érnek el -, sajnos előszeretettel alkalmazzák is őket. Az olcsó otthoni beavatkozás azonban számtalan veszélyt rejt: a nem megfelelő tájékoztatás, a sok esetben veszélyes anyagokat tartalmazó készítmények forgalmazása megtévesztő és káros az egészségre. A klasszikus értelemben vett fogfehérítés folyamata peroxiddal történik, ez a szer önmaga végzi a fehérítést. Az interneten azonban több helyen is megjelent a „peroxidmentes” kifejezés a fogkrémek összetételénél, valamint a LED lámpás fogfehérítő eszközökre vonatkozóan is, holott e nélkül az alkotóelem nélkül - a tudomány jelenlegi állása szerint – a fogfehérítés lehetetlen.

 

A Gelencsér Dental Fogászati Klinikán milyen eljárások a legnépszerűbbek az esztétikai fogászat terén?
Természetesen mi is peroxiddal dolgozunk, ám a szigorú európai uniós szabályok által meghatározott, annak megfelelő értékek betartásával. Kétféle technológia áll rendelkezésünkre: az egyik az Amerikából érkező BEYOND MAX technológia, mely évek óta piacvezetőnek számít a fogfehérítés területén. Az eljárás egyik sarkalatos pontja az ínyvédő szakszerű felhelyezése, amely megóvja a lágyszöveteket. Ez a fogfehérítési folyamat nagyjából 45 perces nyugalmi helyzetet igényel, ám ezt az időt körülbelül felére csökkenti az egyik legnagyobb újdonság, a fogászati lézer fogfehérítéshez történő használata. Itt a kezelési idő lényegesen lerövidül, mindössze 20 percre van szükség, és ebbe már a beteg előkészítése is beletartozik. A tényleges fehérítő folyamat nagyjából csupán 10 percet jelent.

 

Azonnal látható eredmény érhető el?
Egy rendszeresen dohányzó páciensünk fogait két árnyalattal tudtuk kifehéríteni egyetlen kezeléssel. Szembetűnő az eredmény, s bár lehet ismételni az eljárást, mindenképpen javasolt megvárni a szövetek regenerálódását, hiszen ez a metódus főként a külső felszín alkotóelemeit érinti. Utókezelés gyanánt éppen erre a célra javaslunk egy ápoló, regeneráló pasztát, amely elősegíti a fogfelszín mielőbbi gyógyulását. Természetesen a korábban szenvedélyesen használt, elszíneződésért felelős tényezők (dohányzás, kávéfogyasztás) mellőzésének fontosságára is kitérünk, és a helyes, rendszeres és alapos szájhigiéniára is felhívjuk a figyelmet.

 

Mennyire gyakori a fogfehérítés a Klinikán?
Azoknak a száma, akik fehérebb fogakat szeretnének, arányaiban lényegesen magasabb, mint azoké, akik aztán valóban élnek is a lehetőséggel. Az azonban evidens, hogy a tündöklő hollywoodi mosolyok már évtizedekkel ezelőtt is hírértékűek voltak, tehát nem új keletű divathóbortról van szó.

 

A fogfehérítés, illetve az esztétikai fogászat kérdésköréhez a korszerű, eredetit meghazudtoló fogpótlási lehetőségek is hozzátartoznak.
Valóban, az esztétikai fogászathoz szervesen kapcsolódik a fogpótlások széles spektruma. Ezek közül elsőként a héjkerámiát említeném meg, amely egy leheletvékony kerámia pótlás az apróbb törések, repedések, elszíneződések, vagy akár kedvezőtlen fogformák, torlódások vagy épp rések leplezésére, elfedésére. A másik, a fogtechnikában újdonságnak számító Prettau Zirkon nevű anyag, amelyből olyan élethű koronák készíthetők, hogy gyakorlott szemek is alig képesek megkülönböztetni őket a természetes saját fogaktól. A természetes megjelenés, strapabíróság, és hosszú élettartam mind olyan tulajdonságok, amelyek egyben alapvető elvárások is a pánciensek szemszögéből. A csúcs az esztétikai fogászatban azonban kétségkívül a préskerámia. A komoly odafigyelést, előkészítést és megmunkálást igénylő alapanyagból egyedülálló, tündöklő új mosoly készíthető, amely nem igényel semmiféle fogfehérítő eljárást. A paletta tehát rendkívül széles, hévízi klinikánkon mindenki számára megtaláljuk az egyéni adottságokhoz és anyagi lehetőségekhez mért legideálisabb megoldást, szem előtt tartva az egészséget és az esztétikumot.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: bellanyc.com

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat