logo2

 

 

 

ETALON/ ESKÜVŐ
2017. 7. szám november

 

 

Az esküvő, az a rendezvény, amelynek vizuális világa nagyon komplex, gondos rálátást és tapasztalatot kíván. A dekoráció olyan akárcsak egy puzzle, amelynek számtalan eleme van: a grafikai tervezéstől a textíleken át, a fénytechnikán keresztül legkülönbözőbb dekorelemek kiválasztásáig. Minden részlet összehangolása egy következetes építkezés révén jön létre. A jó dekoráció mögött, gondolatiság van és a legkülönbözőbb szolgáltatói szférában ténykedők összehangolt csapatmunkája által születik. Így áll össze a sok-sok elemből a stílustrükkökkel fűszerezett látványvilág, és harmonikus összkép.

 

KKF ET043 Kovacs Krisztian

 

„A dekorációnak tökéletesen működnie kell a helyszínnel és az évszakkal. Egy szecessziós kastély, egy csárda, vagy egy golf pálya is más-más koncepciót kíván. Ráadásul ahány esküvő annyi elképzelés. A tökéletesre komponált dekorációról ugyanis mindenkinek más elképzelései vannak. Amikor esküvői koncepciót készítünk három fontos irányelv mentén haladunk: színek, formák, stílusjegyek. Persze ma már végtelen számú „díszlet” építhető a nagy napra. De a fő csapásvonalak mindenképpen a vázát képezik a dekorációnak. Számtalan esküvői toptrendből inspirálódhatnak a párok, mint a vintage, a natúr, a bohém, a romantikus, a modern és minimál, noha én nem szeretem a kliséket, sokkal izgalmasabbnak tartom, ha ezek a stílusjegyek nem színtisztán, önállóan, hanem egymással keverve jelennek meg. Így lesz egyedi és megismételhetetlen a nagy nap. Manapság a bohém romantika a legjellemzőbb, ezzel a stílussal a helyszínek is jól formálhatóak, de mérvadó lehet a menyasszonyi ruha csipkemintázata, mint alkotóelem, vagy egy konkrét tematika is”- Gengeliczky Tímea dekorspecialista.

 

KKF ET0131 Kovacs Krisztian

 

KKF ET036 Kovacs Krisztian

 

KKF ET08 Kovacs Krisztian

 

A bátrabbak esküvői dekorációjában megjelenhetnek dinamikus árnyalatok, akárcsak az idei nagy trender a greenery, vagy a narancs, esetleg a kék, vagy a rusztikus borvörös. Aki a karakteres ám elegánsabb tónusokat kedveli, választhatja a rezes és csokoládészíneket. A visszafogottabb árnyalatok hívei pedig dekorálhatnak gyengéd légies tónusokkal, akárcsak a tört fehér, a puha szürke árnyalat, vagy a romantikus pasztellszínek. A 2018-as év slágerei pedig kétségtelenül a rose gold, a menta zöld, a baba kék és a fáradt rózsaszín, valamint a természetes tónusok lesznek.

 

IMG 0716 Molnar Arnold

 

Ültetés? Legyen stílusos!

Az egyik leglátványosabb dekorációs trendelemet a bérelhető székek és asztalok hozták be az esküvői szolgáltatók piacára. A különböző stílusú székek egyértelműen a székszoknyát hivatottak váltani. A Chair Style kínálatában lenyűgöző szortiment sorakozik. A rendezvényekre bérelhető bútorokat kínáló cég, a Nyugat-Dunántúlon egyedülállóan és hiánypótló céllal alakult meg, felismerve a nyugatról beszivárgott esküvői trendek illusztris bútortrendjeit. A Chair Style különleges felhozatalából akár 200 főig kölcsönözhetőek rusztikus, tonett székek, áttetsző modern plexi verziók, az amerikai esküvők hangulatát megtestesítő arany és fehérszínű Chiavari székek, vagy a mediterrán vidékek atmoszféráját az esküvőbe csempésző toszkán jellegű ülőkék. Persze nemcsak székek, de asztallal együtt bérelhető komplett garnitúrák is rendelkezésre állnak. A székszoknyázáshoz képest a többletköltség a szállítással és bérleti díjjal együtt minimálisabb, no és a köré építhető dekoráció is lehet szolidabb, hiszen ezek a bútorok csupasz valójukban is rendkívül látványossá és egyedivé varázsolják az esküvőt.

 

KKF ET016 Kovacs Krisztian

 

IMG 0398 Molnar Arnold

 

Teríteni, nemes matériával

Bérelni nemcsak bútorokat lehet, de különböző dekorációs kellékeket, asztalkendőket, ruhaszalvétákat, asztali futókat, földet söprő abroszokat is. Gerencsér Szilvia, a Szilva Design megálmodója különleges eleganciát kölcsönöz az esküvők jellegének saját maga által tervezett-, és gyártott textíliáival. Ahogy mondja, a Szilva Design missziója, hogy a kitüntetett ünnepeket egy magasabb minőségre emelje és olyan becses kísérőkkel tegye még emelkedettebbé, amelyek gyönyörű keretet adnak a terített aszalnak. „Három éve foglalkozom textilek bérbeadásával,- és dolgozom együtt dekoratőrökkel. Hiszem, hogy az esküvő jellegét és szépségét az összhatásában megjelenő elegancia adja.” A nemzetközi dekorációs trendből már sok éve kikoptak a papírszalvéták, miközben nálunk csupán most érik be ennek fontos jelentősége. Szilvia minden évszakhoz komponál kollekciót is, amelyek, ajánlások a részéről és magukon hordozzák az aktuális textiltrendben fellehető jegyeket. A textíleket a hely jellege, a menükártya, a virágok, de még a menyasszony ruhája is befolyásolja. „A gyengéim a szatén, a csipke, a tüll, de nagyszerűen strukturált anyag a zsákvászon is.”

 

KKF ET09 Kovacs Krisztian

 

IMG 0646 Molnar Arnold

 

Buja botanika

A virágok dominanciája elvitathatatlan a mai esküvőkön. Molnár Zsófi, állandó virágszakértőnk, a zalaegerszegi Virágudvar egyik tulajdonosa ezúttal is példázta a virágdekoráció magasiskoláját. „A rusztikus, bohém, és vintage stílus térhódításával óriási szerepet kaptak a mezei hatású virágok. Egyre több pár igényli, a teljesen autentikus virágdekorációt. A hatás olyan, mintha a nagymama kertjéből csemegéztünk volna. Ugyanakkor természetesen hiba volna a mezőn fellelt virágokkal dekorálni, mert néhány óra alatt lelankadnának. A virágtermelők egyre nagyobb fókuszt helyeznek arra, hogy mesterségesen állítsák elő a „mezei virágok” gyönyörű alternatíváit, akárcsak a krizantém, vagy a kamilla virágának mini verzióját, melyek lényegesen tartósabbak. De nemcsak a virág fajtákat utánozzák, hanem gyönyörű színválasztékot is előállítanak, melyekkel mesés kompozíciókat alkothatunk. A virágdekorációnak nemcsak a stílust kell követnie, de fontos, hogy magán hordozza az évszak jegyeit is. Ez utóbbi költséghatékonyság szempontjából sem utolsó szempont. Noha ma már minden évszakban beszerezhető bármilyen virág, július közepén mégsem szerencsés gyöngyvirágból csokrot előállítani, épp, úgy ahogy augusztusban már nincs helye a tulipánnak, vagy az orgonának.” Tény azonban, hogy évszaktól függetlenül az esküvők népszerű virágfajtái a peonia, a boglárka, a látványos nagyfejű, ernyős virágfajták és a duplaszirmú rózsatípusok. A szín-, és formavilág a meghatároz mindent, a kompozíciók elkészítésének pedig csak a képzelet és persze a budge szabhat határt. Nemcsak a virágok, hanem azok tálalása is fontos szerepet kap a látványvilágban. A legkülönbözőbb alapokra applikáljuk ugyanis őket. Top trend a magas váza, a kissé glamúros hangulatot ihlető talpas, koktélpoharakat formázó tartók, amelyekből gyönyörűen omlanak le az élő virágok, de nagyon mutatósak a szabályos üveggömbök, a különböző méretű farönkök és a szalmabálák. De jó szolgálatot tehetnek az alapnak olyan dekorelemek, mint egy-egy régi ajtó, paraván, talicska, vagy bicikli. Az asztalokat gazdag virágfonatok, a légtereket belógatható kompozíciók díszítik, szenvedélyes és végtelenül kreatív lehetőségeket rejtenek.

 

KKF ET0186 Kovacs Krisztian


Mert az álmok valóra válnak, ha hiszünk bennük

Ma már egyre több az az esküvő, amelynek a középpontjában a természet áll. A bohó, hippi stílus jellegzetes stílusjegyei a fényfüzérek, a vadvirágok, a tollak és az indián kultúrát felelevenítő álomfogók. Simon Szilvia álomcsapda készítő, 2 éve szeretett bele az amerikai indiánok ősi, vallási eszközeként emlegetett álomfogók készítésébe. „ Az álomcsapdákhoz számtalan mítosz fűződik, így nemcsak elképesztően látványosak, de többlet tartalommal is bírnak, amelyek a nagy nap dekorációját is megtölthetik jelentéssel. Amikor életem első álomcsapdáját készítettem, olyan nagy hatással volt rám, hogy rögtön tudtam, hogy ezzel szeretnék foglalkozni”- meséli Szilvia. Aki arról is vall, hogy az indiánok úgy tartották, hogy az álomcsapdák elűzik a rossz szellemeket. „A jó álmok átjutnak a hálón és a tollakon, a rosszak azonban fennakadnak és szertefoszlanak a hajnal fényében.” Az álomcsapda készítésekor fontos, hogy a gondolatok tiszták, a lélek pedig békés legyen, mert amilyen erőkkel készül, épp olyan erők uralkodnak bennük. A formavilág itt is változatos, álomcsapdát szőhetünk, szív alakú alapra, vagy a hagyományos karikaformára, készülhetnek fonálból, és csipkéből, díszíthetjük gyöngyökkel, szalagokkal, tollakkal. A kivitelt azonban az alapanyagok jó minősége és az ügyes, precíz kézimunka határozza meg a leginkább.

 

IMG 0283 Hazi Zsolt

 

IMG 0286 Hazi Zsolt


Toptrendben a papírdekor

Suba Alexandra 2014-ben Sopronban csöppent az esküvők világába, és már ekkor megfogalmazódott benne az érzés, hogy ezzel szeretne foglalkozni. „Gyakran segítő kezet nyújtottam a dekorációk elkészítésénél, és így szép lassan a hobbim a szenvedélyemmé vált. Fantasztikus érzés, amikor valaki életének a nagy napját én változtathatom csodává!” Az alkotói véna nem véletlen, Alexandra nagypapája festőművész volt, neki köszönhetően szeretett bele a művészettörténetbe, később pedig az alkalmazott grafikába. „Sokat gondolkoztam azon, hogy miként lehet a grafikát és a rendezvényszervezést ötvözni. Így született meg az első gondolatom a saját vállalkozásról - a Papírrókáról -ahol egy rendezvényszervező szemén keresztül kreatív látásmóddal tudom megálmodni és elkészíteni a dekorációkat. Néhány éve még főként egyszerűbb megoldásokkal találkozhattak a párok ha egyedi esküvői meghívót szerettek volna. Így elsőként erre reagálva kezdtem el különleges papíralapokra egyedi akvarell és grafikai képeket tervezni/készíteni. A meghívó, az ültető- és menükártya szép egységet alkot a dekorációval és emellett tükrözi annak stílusát is. Minden apró részletre figyelnük kell ha valóban csodát szeretnénk alkotni. A papír mint dekorációs anyag sok felhasználási lehetőséget rejt magában, és ezt szerettem volna másoknak is megmutatni, hiszen a nemzetközi dekorációban évek óta kitűntetett figyelment kap. Először külföldi oldalakon találkoztam a papírvirágokkal, melyek aztán egy-két éve a hazai piacra is beszivárogtak, és szinte azonnal lelkes követőkre leltek. Eleinte szinte csak nagy papírvirágokat készítettem: megrajzoltam a sablont, majd sokszorosítottam őket, s ezt követte a virág összeállítása. A méreteknek csak a képzelet szabhat határt, a gigantikus méretektől egészen az apró virágokig bármit szívesen elkészítek. Mikor elkezdtem ezzel foglalkozni itt vidéken, még sokan idegenkedtek tőle, de az esküvői trendek folyamatos változásával egyre nagyobbá vált az érdeklődés a papírdekoráció iránt” – meséli Alexandra. Persze a papírban rejlő lehetőségek végeláthatatlanok ha egy kreatív ember keze közé kerülnek. „A papírvirág-dekoráció megvalósítható egyszerű fehér papírból, vagy különlegesen strukturált, akár metál fényű alapanyagokból is. Készülhet belőle girland, a légteret díszítő kompozíció, fotófal, vagy egészen apró elemek is, de 3-dimenziós formában megjelenhetnek akár a meghívón is. A papírvirág az élővirággal is alkothat tökéletes összhangot, csak egy megfelelő párosítás szükségeltetik hozzá. Mivel bármilyen virágforma és szín megvalósítható papírból, szinte nincs olyan stílus, amihez ne tudnánk igazodni.” - meséli a Papírróka megálmodója. Noha a papírvirág-dekoráció előállítása első pillantásra egyszerűnek tűnhet, mi senkit sem bíztatnánk, hogy DIY módon maga kezdjen hozzá. Ugyanis a megfelelő technika elsajátítása és alapanyag beszerzése mellett gondos és precíz kezeket, jó arány- és színérzéket, valamint hosszú munkaórákat követel.

 


Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Premium Fotósok, Menyasszonyi ruha: Bálint Sára - Bridalwear és Demetrios - Rosa Esküvői Szalon, Vőlegény: Braga