logo2

 

 

 

ETALON/ ESKÜVŐ
2017. 7. szám november

 

Az Etalon magazin és a Dekorspecialista közös fotózásának helyszínét a festői környezetben elhelyezkedő négy csillagos Batthyány Kastélyszálló 300 éves ősfás parkja és számtalan lehetőséget rejtő rendezvényegységei biztosították. A helyszín sokszínűségéről a szálloda igazgatójával, Gergely Andreával beszélgettünk.

 

hely1

 

Nagy örömmel dolgoztunk a Batthyány Kastélyszálló impozáns közegében. A lehetőségek, amelyeket a rendezvényegységek rejtenek rendkívül sokszínűek. Mesélj erről a komplexitásról!
A helyszín-együttes négy egységből tevődik össze, melyek közül mindenki megtalálhatja a stílusának és elképzelésének legoptimálisabb választást. A kastélyszálló mellett, a Batthyány Kúria és Golf Resort, a rendezvényközpont valamint egy 375 négyzetméteres sátor és 10 hektáros ősfákkal kikövezett park kínál lehetőséget esküvői helyszín gyanánt. Egy adott időpontban azonban kizárólag egy párra fókuszálunk és a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon igyekszünk számukra megvalósítani a tökéletes napot. Ha szükséges, szívesen ajánlunk megbízható szolgáltatókat, rendezvényszervező csapatunk rendelkezésre áll, hogy lépésről-lépésre végigkísérje a párokat a nagy nap leszervezésében.

 

Ma már szinte kivétel nélkül fontos szempont a házasulók számára olyan helyszínt választani, ahol a ceremónia is megoldható, elsősorban egy különleges külső helyszínen. Itt milyen lehetőségek kínálkoznak erre?
Sok szempontból is páratlan a kínálat. Három szabadtéri opció közül is választhat a pár, mint ceremóniahelyszín. Van ugyanis a 80 fő fogadására megfelelő pavilon, az akár 200 fő befogadására alkalmas 10 hektáros ősfás park, a 100 -110 fő elhelyezésére megfelelő kúria parkja, de májustól a rendezvénysátor környékének parkos területe is helyet biztosít a külső ceremóniának. Természetesen, ha az idő nem kedvez a külső helyszínen történő ceremónia lebonyolításának, van B terv is, hiszen beltéri ceremónia helyszínekből sincs hiány. A rendezvényközpont, vagy a kastély bordó terme egyaránt alkalmas erre. Mindemellett különleges előnyünk, hogy a terület adottságaiból adódóan, a vendégeket nem muszáj egy helyszínre koncentrálni, de egyedivé és színesebbé tehető az esküvő, ha előre eltervezett forgatókönyv szerint „mozgatjuk” őket. Előfordul, hogy a kúria terasza ad otthont a welcome fogadásnak, majd onnan kell átsétálni a ceremónia helyszínére, például a kúria parkjába ezt követően pedig a vacsora és a party helyszíne már a rendezvényközpont. Sok pár szívesen használja ki a helyszín sokoldalúságát.

 

hely3

 

Mi a helyzet abban az esetben, ha egészen szűk körű esküvőt tervez a pár?
Kis létszámú, 10-15 fős esküvő esetén különlegesen elegáns helyszín lehet a kastély emeleti terasza. Igyekszünk egyre jobban fókuszálni arra, ami a nemzetközi példákban már jól működik, hogy a hétköznapokban is szervezzünk esküvőt. Megfigyelhető, hogy mindez már nálunk is egyre inkább kezd elterjedni.

 

És ha a cél egy egész hétvégi szórakozás?
A külföldi, vagy a budapesti vendégeink másként gondolkoznak és adott esetben egy egész hetet, vagy hétvégét töltenek el nálunk az esküvőjük alatt. Ez esetben összeállított programmal várjuk őket. Lehet ez egy zártkörű medenceparti, egy extravagáns malacsütés, vagy egy külső helyszínre, pl. egy zalai dombra való kitelepült lakoma, cigányzenével fűszerezve. A pár és a násznép igényeihez igazítva minden esetben testre szabjuk a programot.

 

Milyen a repertoár a gasztronómiai vonalon?
Úgy ahogy több helyszínnel, több menü és italajánlattal is várjuk a párokat. A meglévő sztenderd ajánlatokon kívül, séfünk rendelkezésre áll, és igény esetén egyedi menüsort állít össze az ifjú pár részére. Vannak, akik a magyaros ízvilágot kedvelik, és ennek megfelelő ételsort választanak, vannak, akik szívesen elmennek a borvacsora irányába, számukra egy gourmet vacsora összeállítására kerül sor. Az ételek esetében igyekszünk a helyi termelőktől beszerezni az alapanyagokat és az adott évszaknak megfelelően megálmodni a tökéletes menüsort.

 

hely

 

Mi történik, amikor felkeres benneteket egy pár?
Fontos hangsúlyt kap az esküvői körbevezetés, szeretünk megmutatni minden lehetséges verziót a párnak. Ez a személyes tapasztalás azért is fontos, mert adott esetben beleszerethetnek egy másik helyszínbe, mint amire eredetileg gondoltak. Ez alapján körvonalazódik, mi az, ami megfogja őket. Esetleg kibérelnék a barokk stílusban épült kastélyszállót és annak parkját, vagy csak a fotózás helyszínéül választanák azt? Talán szívesen tartanák a kúria impozáns teraszán a welcome fogadást, és a nemrég újjáépített rendezvényközpont 2 emeletében gondolkodnának, ahol kényelmesen elférnek a körasztalos ültetés mellett a vendégek, valamint egy légtérben megoldható a tánc? Vagy a pavilon romantikus miliője bilincseli le őket, és választanák szívesebben azt a ceremónia helyszínéül. Esetleg egy 150 főt meghaladó létszámban gondolkoznak? Hiszen ez utóbbira is kínál megoldást a fapadozattal épített, gyönyörű körasztallal, és hófehér Chiavari székekkel berendezhető, tavasztól, késő őszig üzemelő, közel négyszáz négyzetméteres sátrunk. Egyszóval elsőként körvonalazódni kell az elképzeléseknek, majd ezt követően beszélünk az étel-, ital és szállásajánlatról, végül pedig küldünk számukra egy személyre, eseményre szabott ajánlatot.

 

Milyen stílusú esküvőket valósíthat meg a pár nálatok?
Lényegében semminek nincs akadálya, nyilván a kastély miliőjéhez elsősorban a klasszikus elegancia passzol, ugyanakkor a rendezvényház jellegét tekintve már nincsenek domináns építészeti elemek, a letisztultság jellemzi, így tulajdonképpen a vintage stílustól, a gatsby –ig bármiben felöltöztethető az épület. Rendeztünk már itt minimalista, végtelenül elegáns stílust képviselő kastély-esküvőt, de volt a ’20-as, ’30-as évek inspirálta tematika sok- sok tollal dekorálva, és volt arra is példa, hogy egészen extrém elemek (gyöngyök és tűsarkúk) jelentek meg a dekorációban. Mindazonáltal az egyszerű, természetközeli, bohém, naturalista, vagy romantikus jegyeket hordozó esküvői dekorációk is sokszor feltűnnek.

 

Jellemzően ki az esküvői vendégkörötök?
Elsősorban azok, akik zalai kötődésűek. De szívesen választanak bennünket budapesti, vagy külföldi párok is, akik sokszor a kültéri ceremónia által vezérelve találnak ránk, és szeretnek bele a 200-300 éves ősfákba. Tulajdonképpen Veszprémtől Budapestig, Finnországtól, Amerikáig voltak párok, akik nálunk mondták ki a boldogító igent, de büszkék vagyunk arra is, hogy voltak olyan esküvőink is, amelyek esetében disszidált családok érkeztek vissza Magyarországra, hogy nálunk tartsák életük nagy napját.

 

 

hely2

 

A nagy kérdés, hogy hol!?

 

A helyszín kiválasztása a szervezés egyik kulcsmomentuma, éppen ezért célszerű idejében elkezdeni a keresgélést, mert a felkapottabb helyek már sokszor egy évvel előbb betelnek. A választást több fontos irányelv kell, hogy vezérelje. A következő pár pont a tervezésben segíthet:

- Van-e kőbe vésett dátumunk, amelytől nem szeretnénk, vagy nem tudunk eltérni?
- Mekkora lesz a várható létszám?
- Szeretnénk-e a helyszínen tartani a ceremóniát?
- Milyen típusú cateringre van lehetőség? Van-e a helyszínen konyha, vagy külsős catering céget kell megbíznunk?! Ez utóbbi jelentősen növeli az költségeket. 
- Van –e lehetőség a távolról érkező vendégek elszállásolására?
- Van-e kikötés az italcsomagra vonatkozóan? (Be lehet-e vinni italt, ha igen, szervírozzák- e esetleg azt is)
- Zártkörűvé tehető-e a rendezvény?
- Milyen típusú ültetési rendet szeretnénk?
- Kialakítható-e a helyszínen megfelelő méretű tánctér?
- Van-e elegendő hely a zenekarnak/DJ-nek, egyedi kérésként vetítésnek technika, előadónak, esküvői játékoknak tér?
- Van-e a helyszínen záróra? Előfordulhat, hogy pihenő övezetben este 10 óra után le kell halkítani a zenét.
- Milyen a parkolási lehetőség?
- Van-e öltöző vagy egyéb helyiség, ahol átöltözhet akár a pár vagy a vendégek?

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Premium Fotósok, Menyasszonyi ruha: Demetrios - Rosa Esküvői Szalon, Vőlegény: Braga