logo2

 

 

 

ETALON/ESKÜVŐ
2016. 5. szám október-november

 

Felügyel, összehangol, irányít, mindezt a háttérben teszi. Egyedi és inspiráló elképzeléseivel a legapróbb részletig segít a megvalósításban. Az esküvőszervező nem úri muri, nem a kiváltságos amerikai esküvők megbízottja, hanem az a segítő társ, aki pénzt, idegeskedést és sok felesleges kört spórol meg a párnak. Akinek a legnagyobb a tapasztalata, szolgáltatói stáblistája és komplex rálátása van! Gengeliczky Tímea, esküvőszervező, dekorspecialistával beszélgettünk!

 

hely

 

Melyek, azok a csapásvonalak, melyek a vázát képezik a nagy napnak És a laikusok számára legtöbb kockázatot rejtik magukban?
A legnagyobb problémát abban látom, hogy sokszor már félig kész vagy fix elképzelésekkel jönnek, például megvan az esküvői helyszín, amit legtöbbször nem a vendégek létszámának, összetételének, elszállásolásának, az esküvő jellegének, vagy a polgári szertartás lehetőségeinek megfelelően választ a pár. Pedig a későbbiekben rengeteg csalódottságtól és stressztől kímélheti meg magát a menyasszony és vőlegény, ha az ideális helyszín kerül kiválasztásra. Tipikus hiba, hogy a befogadóképességet, egyszer túl, máskor alullicitálják. Szóval az esküvői helyszín mindenképpen az egyik ilyen.

 

A legnagyobb tévhit az esküvőszervezővel kapcsolatban, hogy plusz költség! Ezt hogy látod?
Pont fordítva. Egy esküvőre elkölthető összeg nem ismer határokat. Tudni kell az adott keretösszeget, a prioritásnak megfelelően beosztani, mert aki soha életében nem szervezett esküvőt könnyen elszállhat a költségvetéssel. Mindig mérlegelni kell mi az, ami kulcsfontosságú és célszerű nagyobb összeget szánni rá, és mi az, ami kevésbé létszükség az esküvő szempontjából, had említsek egy példát; Véleményem szerint, fontosabb egy jó fotósra több pénzt áldozni és inkább az esküvőt kiegészítő felesleges szolgáltatásokból lecsípni.

 

hely1

 

Van, aki ragaszkodik hozzá, hogy maga szervezze a nagy napot…
Igen és vannak jó példák erre, de a vége teljes ráfeszülés és kipurcanás lesz. És nem azért mert nem tudták kellően hozzáigazítani a szalvéta színét a virágdekorációhoz, hanem azért mert az egész nem egy szervezett csapatmunkában történik. Vannak olyan menyasszonyok, akik még az utolsó éjszakát is a köszönetajándék dobozkák hajtogatásával töltik és fogalmuk sincs, mi fog történni akkor, ha a család kedves barátja, aki - részben költségtakarékossági okokból, de magára vállalta a ceremóniamester szerepét- például lámpalázas lesz. És vannak olyan menyasszonyok is, akik az utolsó héten már nem dolgoznak, mert együtt, ütemezetten és szervezetten

előkészítettünk mindent. Elmennek arckezelésekre, masszázsra, ruhapróbára, végül pedig teljes harci díszben jelennek meg az esküvőn és élvezik a nagy napot.

 

Egyszóval nem elég kitalálni egy koncepciót, szükséges hozzárendelni a megfelelő szolgáltatókat is?
Mégpedig a legkevesebb megalkuvással. Mi kiterjedt szolgáltatói csapattal dolgozunk együtt, akik a visszajelzések alapján is jól teljesítettek. A 10 éves gyakorlatban már komoly rosta van. Az esküvő utáni hibákból is tanulunk, mert azt adjuk tovább a következő párnak.

 

Az esküvő stílusa ma már rendkívül szabadon értelmezhető. Mi a tapasztalatod ezzel kapcsolatban?
Van, akinél az a fontos, hogy bizonyos hangulatokat, színeket egy jól behatárolható stílust vonultassunk fel, például Vintage, Romantikus, Eklektikus, Tengerparti..stb, mások egy konkrét tematika köré szeretnék építeni az egészet, ami kiterjed minden részletre. Ennek ihletése lehet egy kor, egy film, egy esemény, vagy egy tárgy (pl. tandembicikli). Lehet, hogy a pár előzőleg csak azt képzelte el, hogy kastélyban, pajtában, vagy egy urbánus étteremben szeretné a nagy napját, vagy azt határolja be, hogy cigányzenét, mulatós zenét, vagy dj-t szeretne, de az is előfordul, hogy ragaszkodnak hozzá, hogy kutyákat építsünk be a ceremóniába. De van, hogy úgy érkeznek az első beszélgetésre, hogy maguk sem tudják, mit szeretnének, ezért számomra az igények felmérése mellett a pár megismerése is lényeges. Az esküvő sok-sok elemből áll. Az apró részletek legalább annyira fontosak, mint a nagy dolgok, hiszen attól lesz személyes varázsa, egy, a párra jellemző személyes gondolatisága a nagy napnak.

 

Mitől lesz egy dekoratőr specialista?
Sok apró részlettől. Mi minden esetben készítünk próbaterítést. Így nemcsak hangulatokról beszélgetünk, hanem élőben is modellezzük a párnak az elképzelt asztaldekorációt, igazodva a terítési metódushoz. A helyszín mindent meghatároz a dekorációval kapcsolatban, például van olyan eset, amikor légteret építünk, vannak olyan helyszínek ahol fényfestést alkalmazunk. Teljesen más kellékek integrálhatóak egy pajtába, mint egy kastélyba, vagy sátorba, ám ezt pontosan fel kell tudni ismerni. A legkülönlegesebb kellékeket, amelyek az esszenciáját adják a dekorációnak általában külföldről szerezzük be, ám ettől lesz az egész emlékezetes.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva / Fotó: Horváth Krisztián (Kristoban) / Menyasszonyi ruha: Romantika Szalon, Vőlegény öltöny: Braga / A helyszínt a Zala Springs Golf Resort biztosította.