logo2

 

 

 

ETALON/ EGÉSZSÉG

2019. 6. szám

 

Jön az ősz, vele együtt pedig a hosszúra nyúló irodai túlórák, az örökös görnyedés a monitor előtt, a könyv fölött, a kormány mögött. A folyamatos ülőtevékenységeket pedig csak tetézi a helytelen testtartás, a mozgásszegény életmód, egy rosszul megválasztott mozgásforma vagy a pszichés tényezők. Éppen ezért nem meglepő adat, miszerint Európa-szerte minden harmadik 20 éves, és minden második 30-40 éves ember szenved degeneratív gerincbetegségben. Pedig a prevenció egyszerű, a gerincünk pedig jól karbantartható szervünk, ám szükséges e téren is a szemléletváltás.

 

46x30

 

S hogy mit tehetünk gerincünk védelméért, s ha már kialakult a porckorongsérv, mihez kezdjünk, hogy elkerüljük a műtéti rizikót? Minderről Bene Máté Zoltánt, gerincspecialista fizioterapeutát, az Autodekompressziós terápia és az NMPT mozgásforma megálmodóját kérdeztük. A szakember saját bőrén keresztül tapasztalta meg a nyaki gerincsérvvel járó fájdalmakat. Az általa kidolgozott Autodekompressziós terápia (ADT) számtalan beteget mentett már meg a műtét és az azt követő rehabilitációs kellemetlenségektől. Ma már országos hálózatot épített ki, így Zala és Vas megyében is találunk olyan orvosokat, gyógytornászokat, akik ezekkel a mozgásformákkal segítenek a gerincbetegséggel küzdőknek.

 

8x5

Bene Máté Zoltán, fizioterapeuta

 

Egy rossz mozdulattal kezdődött minden… Mennyire volt nehéz gyógytornász –tanulóként épp egy mozgásszervi problémával megbirkózni?
Ez a helyzet minden esetben és életkorban ijesztő. Huszonévesen jártam MRI-re a nyaki gerincsérvem miatt, így nem csak a tanulmányaim elméleti vonalán, hanem a kezelési metódusok működésébe is beleláttam, s sajnos azt tapasztaltam, hogy a tüneti kezelés az elsődleges ilyenkor. Már ekkor megfogadtam, hogy – mivel az operációt egyértelműen szerettem volna elkerülni – megpróbálom biomechanikai úton korrigálni a problémát, mindenféle műtéti beavatkozás nélkül. Mivel a nyaki szakaszon a csigolyák egymáshoz ké - pest nagymértékben tudnak elmozdulni, a porckorong alacsony, a gerinccsatorna ezzel szemben jellemzően tágas, így ha a csigolyákat célzottan mozgatjuk, akkor a porckorong arra mozdul, amerre a csigolyák irányítják, így a probléma korrigálható.


Erre a mechanikára épül az ADT terápia?
Az Autodekompressziós terápia úgy épül fel, hogy nem a tünetre, hanem magára az okra, a sérvre fókuszál, célzott és pontos mozgásokkal. A tudomány ma már azt mondja, hogy nem a gerincsérv mérete a lényeg, hanem, hogy a tehermentesítő izomfűző időben be tud-e lépni a védelmében, így a fő feladatunk, hogy ezt aktiváljuk. Amikor a test kitér a helyes statikai helyzetéből, a porckorong veszi át az izomfűző szerepét, magát az extrém terhelést. A porckorongkorrekció mellett a felborult ideg-izom egyensúly helyreállítása tehát a cél, mely műtéti eljárás nélkül is kezelhető az ADT terápiával. A mozdulatok a modern kutatásokra épülnek, és terapeutaként erősen törekszünk arra, hogy ezeket a mozgásterápiás elveket a lehető legtöbb mozdulatba építsük be, hogy a páciens számára önállóan is a könnyen követhető legyen.


A terápiát végző szakember esetén elengedhetetlen a magas szintű, precíz szakmai tudás.
Valóban, mivel sajnos még mindig az a tendencia, hogy az emberek megvárják, amikor már nagyon fáj, amikor már a végtagokban is jelentkeznek a tünetek, s megjelenik a műtét fenyegetettsége, csupán ezután fordulnak szakemberhez. Az ADT terápiát végző kollégák táborát kizárólag gyógytornászok és orvosok alkotják, akik az életmódból eredő sérv helyreállítására törekednek. Folyamatosan képzik magukat, ismerik és alkalmazzák a legújabb tudományos eredményeket, s teszik mindezt a gyakran kétségek közt gyötrődő pácienseket 110%-osan partnerként kezelve.

 

Milyen esetet emelne ki az ADT-terápia sikersztorijai közül?
Azt gondolom, hogy számtalan téves információ kering az interneten ebben a témában (is) és a legjobban annak örülök, amikor ezt el tudjuk oszlatni. Pl. sokszor találkozom azzal a megállapítással, hogy kiszakadt sérv esetén kizárólag a műtét segít. Ennek – ha nincs abszolút műtéti indikáció – akkor sokszor semmilyen alapja nincs. Számos kiszakadt sérves beteget kezeltünk, akiknek a terápia elején elmondtuk, hogy a kutatás szerint a legtöbb kiszakadt sérv 6-8 hét alatt minden beavatkozás nélkül is visszább húzódik, ami sokszor elég a tünetek teljes elmúlásához. Ez az információ önmagában annyira felszabadító tud lenni a betegfórumokon olvasott rémhírek után, hogy zokszó nélkül kivárják ezt az időintervallumot és velünk együtt örülnek amikor elmúlik a fájdalom.

 

Mi az, amit tehetünk, hogy ne alakuljon ki gerincsérvünk, akár megelőző jelleggel?
Járni kell egyenetlen talajon. Az egész testünk arra van kalibrálva, hogy két lábon járjunk vele. Minden lépés tulajdonképpen egy kontrolállt esés, amit az idegrendszer az izmok működtetésével felügyel. Gondoljunk arra a jelenségre, amikor éjjel azt hisszük, hogy van még egy lépcsőfok lefelé, de nincsen. Ilyenkor az ideg-izom rendszer felügyelete nélkül kapja meg a gerincünk azokat az erőket, melyek minden lépésünkkor közelednek a testünkben. Ha sokat ülünk, izmaink, szalagjaink zsugorodnak, és egy idő után már nem fogja tudni a test hibátlanul elvezetni ezt. Onnantól minden egyes lépésünk a lépcsős példához hasonlóan kis mértékben bántani fog bennünket, mert a terhelés rossz irányból érkezik a gerinc alkatrészeihez A komolyabb probléma az, hogy mire eljut valaki egy sérves tünetig, addig rengeteg idő telik el ebban a rossz mozgásmintában, így az akut fájdalom elmulása után sokszor a probléma visszatér. Ilyenkor jöhet képbe a mozgásminták korrekciójának a módszere az NMPT, aminek a célja az, hogy “frissítse a rendszert” és visszasegítsen a test helyes terhelési viszonyaihoz, és ezzel hozzájáruljon az egészséges mozgásrendszer megőrzéséhez.


Itt érkezünk meg az NMPT mozgásformához? Miben rejlik sikere?
Gyakorlatilag ezzel a módszerrel az egész testben rendezzük a statikai viszonyokat. Először a „hardverhez” nyúlunk, ahhoz, ami zsugorodott, gyengült, rövidült, ami így lehetetlenné teszi, hogy egy helyes idegrendszeri minta, „szoftver” fusson. Majd innentől csupa olyan mozdulatokat tartalmaz az NMPT, melyeket csak a helyes ideg-izom mintával tudunk végrehajtani, nincs hozzá kompenzációs mechanizmus, így az idegrendszerünk újra megtanulja időben kapcsolni azokat az izomláncokat, melyek a porckorong védelmét szolgálják. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy kimossa a testünkből a rossz mozgásmintákat, amelyek a mozgásszervi betegségeket generálják.


Kiknek ajánlaná célzottan az NMPT-t?
Két esetben lenne mindenképpen célszerű alkalmazni: egyrészt – ahogy már említettem is – prevenciós jelleggel. Ez lenne a legbölcsebb út, sajnos azonban ez a legritkább eset. Pedig ma már a gyerekeket is érinti ez a probléma. Ezért lenne nagyon fontos, hogy a fiatal generációt is megtanítsuk a helyes testtartásra, gerinckímélő mozdulatokra, akár testnevelésóra keretébe fűzve, mert sokkal nehezebb később korrigálni a kialakult deformitásokat. Éppen ezért elkészítettük az NMPT Kids változatát. A másik eset, amikor egy porckorongsérvből gyógyult beteg korrigálná a mozgását vele. Ugyanis attól, hogy valakinek elmúlt a sérve, az nem garancia, hogy máshol nem fog újra jelentkezni, hiszen amíg ehhez az állapothoz eljut, számos rossz mozgásminta rögzül, és ezek indikálhatnak újabb és újabb problémákat. A rosszul rögzült mozgásminták feloldására kell tehát koncentrálnunk. Ehhez az NMPT instruktorok minden segítséget megadnak: megtanítják a fontos életmódot érintő tényezőket, hogy hogy üljenek, hogyan sportoljanak, mire figyeljenek az emberek, s ezeket a tanácsokat és gyakorlatokat elsajátítva, saját magukat tudatosan tudják karban tartani. Azt is mondhatnám, hogy én úgy alkalmaznám az NMPT-t, mint egy fogmosást, hogy ne vesszen el az az önfenntartó képesség, amellyel rendelkezünk.

 


Miként jön a képbe a pszichés tényező? Hogyan függ össze a lelkiállapot a gerincbetegségekkel?
Sokszor egy krónikusan rossz lelkiállapot, egy tartósan fennálló munkahelyi, párkapcsolati stressz kihat a tartásra és bizony ebből is alakulhat ki gerincbetegség. A befelé fordulás együtt jár a görnyedtebb testtartással, amely túlterhelést gyakorol az ízületekre. Egy NMPT órán ahogy a tartás javul bármily fura, ma már tudjuk, hogy erősen vissza fog hatni a lelki tényezőkre is. Bár nem ez az NMPT fő iránya, de akár a pszichés stressz hatásainak ellensúlyozására is alkalmazható.

 

 

Hasznos linkek:

 

www.porckorong.hu

 

Facebook:

Porckorong.hu-gerincsérv gyógyítás műtét nélkül
NMPT Zalaegerszeg

NMPT Nagykanizsa

 

 

 

 

Szöveg: Kancsalné-Takács Bernadett
Fotó: iStock