logo2

 

 

 

ETALON/ ÉLETMÓD

2019. 5. szám

 

 

Tomán Szabina pályafutását élvonalbeli divatmodellként kezdte, majd első gyermekének megszületése után rátalált a fehérjedús diétára, amely segített neki 30 kilótól megszabadulni. Ezután Toman Diet néven elkezdte forgalmazni az általa használt fehérjediétát Magyarországon, majd 2016-ra kiépítette saját brandjét, amely ma már országos hálózattá nőtte ki magát és többek között Hévízen is elérhető.

 

Szabina13

 

A modellekről köztudott, hogy kőkemény ételmegvonással tartják az elvárt formát. A Toman Diet is ebből a saját személyes indíttatásból, hosszútávon tarthatatlan, életszerűtlen diétás tapasztalataidból született?
Abszolút. A modellkedés egyfajta hozománya, hogy meg kell felelned a 90-60-90-es elvárásnak. Azért, hogy ezek a dogmatikus centik tarthatóak legyenek, évekig diétáztam, hol kíméletlenül, hol kevésbé. A saját bőrömön tapasztaltam meg milyen káros hatással van a szervezetemre a nem evés, a kizárólag folyadékbevitel, vagy a diétás üdítőkön való vegetálás. Ma már tudom, hogy van másik út, ami konzekvens, hatékony és még élvezetes is. Az a célom, hogy a Toman Diet program vendégei ne éljék át és tapasztalják meg a drasztikus módszerek hátulütőit, így nagyon figyelek arra, hogy olyan személyre szabott programot állítsunk össze a fogyni vágyóknak, amely során nem érzik éhesnek, vagy gyengének magukat a vendégek és amit könnyedén beilleszthetnek a hétköznapjaikba.

 

Elképesztő káosz van ma diéta fronton és az élelmiszeriparban. Sokan eltévednek, sok a tévhit és a táplálkozási mumus. Mit gondolsz, hol hibázzuk el a legtöbben, amikor arról beszélünk, hogy fogyni szeretnénk?
Úgy gondolom, hogy valóban túl sok az információ és zavar fogyókúra fronton. Csak a Google több mint 1 milliárd találatot hoz ki erre a keresőszóra, de biztos vagyok benne, hogy a te barátnődnek, vagy szomszédodnak is van legalább egy bevált diétás módszere. Percenként botlasz bele csodakapszulát, italport reklámozó szpotba vagy óriásplakátba. A legtöbben gyors eredményre vágynak, így már a diétás módszer megválasztását illetően is sorra követnek el hibákat. A fogyókúra fogalmát valami furcsa misztérium övezi, miközben az elv egyszerűbb, mint gondolnánk. Az, hogy megvonjuk a szervezetet az értékes tápanyagoktól, bekapunk egy kapszulát vagy turmixot, mindenképpen zsákutcába vezet. Pontosan innen szeretném kiterelni a fogyókúrázókat. Meggyőződésem, hogy anélkül is visszanyerhetjük a formánkat, hogy vért-verejtéket izzadva magunkat sanyargatnánk, a szervezetünket pedig kizsigerelnénk. A Toman Diet nem „csodaszert” kínál, hanem egyénre szabott és személyes konzultációval egybekötött életmód tanácsadást.

 

Hogy ismerkedtél meg a fehérjediétával és egyáltalán, hogy vált misszióddá, hogy segíts a súlyproblémákkal küzdő emberek „átnevelésében” a tudatos táplálkozás irányába?
Az köztudott, hogy a fehérjedús termékeket elsősorban a sportolók preferálják izomépítés céljából. Én magam a szülés után próbáltam ki a fehérjediétát, mert tudtam, hogy olyan módszert kell választanom, ami teljesen eltér attól, amit korábban csináltam. Olyat, ami segít megszabadulni a 30 kilogramm túlsúlytól, ami rajtam volt, ugyanakkor nem káros a szervezetemre és egy kisbaba mellett is be tudom tartani, mert nem éhezem, hanem energikus maradhatok. Alaposan beleástam magam a diétás módszerekbe és kezdtem felfigyelni arra, hogy milyen fontos a fehérje a szervezetnek. Elkezdtem kísérletezni a fehérjediétával, finom és élvezhető menüket készítettem, amelyek segítettek megszabadulni a felhalmozódott szénhidráttól és zsíroktól, miközben az izomtömeg megmaradt. Miután lement mind a 30 kiló felesleg, szinte megkérdőjelezhetetlen volt az, hogy amit megtapasztaltam, azt szeretném továbbadni. Kidolgoztam a saját programom, majd az üzleti vállalkozásom. Küldetéssé vált, hogy segítsek a fogyni vágyóknak, hiszen saját magam is átéltem, milyen plusz 30 kilogrammal létezni, illetve milyen érzés leadni azt. A Toman Diet-tel nemcsak lefogyasztani szeretnénk a vendégeket, hanem átnevelni és segíteni az egészséges életvitel betartásában.

 

toman.foto4 kicsi

3 év alatt Csaknem 5000 vendég
Közel 50.000 leadott kilogramm

 

 

Miből áll a Toman Diet? Noha vannak termékek, de ahogy te magad többször is nyilatkoztad, ez nem egy polcról levehető diéta…
Ez pontosan így van. A Toman Diet esetében nemcsak néhány fehérjedús terméket vásárolhatnak a vendégek, hanem egy személyre szabott, konzultációkkal kísért programot, mely során a fogyni vágyók magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztanak, melyekhez „mankóként” szolgálnak a széles termékskálájú Toman Diet termékek. A diéta négy szakaszból áll, melynek során új étkezési szokásokat alakítunk ki a vendégeknél. Átállítjuk a folyadékbevitelüket és finom, sokrétű, egészséges, minőségi étkezésre tanítjuk őket. A diéta első szakaszában a szervezet zsírégető üzemmódra történő átállítása történik. Ennek során a Toman Diet, változatos ízű termékein kívül, a megengedett zöldségekből bármennyit, illetve adott mennyiségben sovány húst is fogyaszthatunk. A szakaszok során folyamatosan bővül a fogyasztható élelmiszerek listája. 2-3 hetente szakértők segítik a kontrollált fogyást és életmódváltást. Ahogy elindul a fogyás és az új életvitel már a napi rutin része lesz, maguk a „mankók”, vagyis a Toman Diet-es termékek is szép lassan elhagyhatóak.

 

Miért fontos a konzultáció és mitől lesz személyre szabott a diéta?
Az első konzultáció során tanácsadóink felmérik az egészségügyi állapotot, az esetleges betegségeket, ételérzékenységet és táplálkozási szokásokat. Fontos, hogy minél több és pontosabb információ birtokába kerüljünk, ezáltal minél inkább személyre szabható a program. Nemcsak arra figyelünk, hogy mit ehet a vendég, hanem a diéta során zajló testi és lelki folyamatokkal is törődünk a személyes konzultációk során. Orvosok, dietetikusok, mentálhigiénés szakemberek támogatják munkánkat. Ez a diéta könnyedén, a napi munka, rutin, család mellé is beépíthető.

Sokszor a felesleg hátterében valamilyen egészségügyi probléma, betegség, vagy a hormonháztartás felborulása áll. Ez esetben is jó tapasztalatokkal alkalmazható ez a diéta?
Nagyon fontos, hogy számos egészségügyi probléma a túlsúly miatt lép fel. Sok esetben a betegségekkel együtt járnak a plusz kilók. Sok pozitív tapasztalatunk van. A súlyvesztés során javul a magas vérnyomás, a magas koleszterin vagy cukorbetegség tünetei egyaránt.

 

Mesélj a termékekről! Milyen a szortiment?
A fogyni vágyók számára fontos, hogy ne úgy kezdjék az életmódváltást, hogy sanyargatják magukat. Éhezés nélkül, változatos és ízletes ételeket szeretnének enni. A Toman tudatosan, több mint 5000 vendégének visszajelzése alapján és a piaci trendeket követve bővítette és alakította ki az immáron közel 80 féle ételből álló választékát. Így született meg pl. a gulyásleves, a gluténmentes termékcsalád, rengeteg csokis finomság és az idei év tavaszi újdonsága, a 3 féle Stevia-val édesített desszert is. Szintén a vendégek igénye hívta életre a gyors, néhány kilós fogyást kínáló 5 napos dobozt is. Az ízeket sokan annyira megkedvelik, hogy a kívánt súly elérése után is szívesen fogyasztják.

 

toman.etalon foto kicsi

 

Miért döntöttél úgy, hogy a gyártás Franciaországban lesz?
Különös gondot fordítottam a megbízható gyártó kiválasztására. Ezért több mint egy évig jártam Európát, hogy rátaláljak arra a cégre, akivel magas minőségű élelmiszereket tudok gyártatni, és akivel a magyar piac igényeinek megfelelő új ízeket is fejleszthetek. Végül azért esett a francia gyárra a választásom, mert egy olyan átvilágítható nagy cégről van szó, akik rajtunk kívül olyan termékeket is gyártanak, amelyeknek nagyon szigorú a bevizsgálása. A gyár mellett található a laboratórium is, így ha bármikor szeretnék egy új terméket fejleszteni vagy egy-egy meglévő terméken változtatnék, akkor azt egy helyen, a legjobb szakemberekkel együtt kísérletezhetjük ki.

 

Úgy tűnik, nem tétlenkedsz, hiszen folyamatos termékfejlesztéseken dolgozol. Mi alapján születik meg egy-egy új termék? Mi az aktuális projekt?
A termékfejlesztéseket általában a piachoz igazítjuk. Amikor úgy véljük, hogy valamilyen termékre lenne szükségünk, főként azért, mert a vendégek hiányolják, akkor azt jelezzük a gyárnak, megnézzük, van-e a portfolióban olyan termék, amit szeretnénk. Ha nincs, akkor együtt próbáljuk kifejleszteni az elképzeléseinket. Jelenleg 11 új termék fejlesztésén dolgozunk, melyekből ősszel érkezik 3 természetes hatóanyagú Toman Vital termék.

 

Szinte országos lefedettséggel működik a brand, mára már Hévízen is elérhető a fehérjediétád. Hogyan tovább, milyen távlati célokat fogalmaztál meg?
A TOMAN népszerűségére jellemző, hogy az országos hálózat gyakorlatilag két év alatt épült fel, így további magyarországi bővülésre már csak minimális lehetőség adott. Jelenleg a külföldi terjeszkedés előkészítése és öt újabb szalon nyitásának tárgyalási folyamata zajlik.

 

 

Az interjút készítette: Balassa-Szökrönyös Éva