logo2

 

 

 

ETALON/ ÉLETMÓD
2019. 2. szám április-május

 

Az MRI már bizonyította fontos csúcsdiagnosztikai értékét. Most azonban egy olyan nagytestvérével ismerkedhetünk meg, amely forradalmi áttörést hozott a betegségek felismerésében és az egyénre szabott kezelésekben. A Siemens gyár orvos diagnosztikai csúcsmodelljével mostantól az emberi képalkotásban eddig nem tapasztalt felbontású képet eredményezve, gyakorlatilag végtelen számú kontrasztképzési lehetőséggel, és szövet károsító hatás nélkül ábrázolhatóak az anatómiai részletek. Az Európában is egyedülálló diagnosztikai lehetőséget pedig már az Integrity Magánklinikán is igénybe vehetjük. Pigler István Pétert kérdeztük  az új berendezés, a Skyra 3Tesla perspektíváiról és tapasztalatairól.

 

19x13

 

A Magyarországon széles körben ismert és elismert Klinika számos pácienst fogad az ország egész területéről. Már az eddigi technológiai és szakmai háttér is mágnesként vonzotta a vizsgálatra érkezőket. Egy hónapja azonban történt egy újítás…

Valóban, a kezdetektől fogva tudatosan a szakma legjobbjaiból válogatjuk össze orvosi csapatunkat, biztosítva ezzel a maximális szakmaiságot. Az ő munkájukat támogatja az a magas szintű diagnosztika, mely az országban egyedülállóvá teszi az Integrity-t. Az ultrahang, röntgen, mammográfiai és az MRI berendezések egyaránt a legújabb és a legmodernebb csúcstechnológiáit képviselik. A nyitott MRI készülékünk már bizonyított és töretlenül népszerű, az új 3 Tesla MRI gépünk pedig kétségtelenül a világ egyik legjobb klinikai berendezése, ami már az elmúlt egy hónapban betegeinket és a szakmát is lenyűgözte.

Mi az, amiben eltér elődjétől az új MRI?

A 3 Tesla térerejű Siemens Skyra berendezésünk a különböző paramétereinek, dedikált, testrész specifikus tekercseinek és szoftvereinek köszönhetően tökéletes képet ad a vizsgált területről, legyen szó a koponyáról, a szívről, a has kismedencei régióról, a gerincről, a vállról, az emlőről, a térdről, bokáról és így tovább. A hatékony diagnosztikát támogatja a géphez tartozó teljeskörű szoftverbázis is. Mindennek alapja a 3 Tesla mágneses térerő, mely lehetővé teszi, hogy rövid idő alatt vékony szeletes anatómiai képeket tudjunk készíteni a szervről. Minél nagyobb a mágnes erősségének mértéke, annál több jelet kapunk az adott területről, így a legapróbb részletek is felderíthetők. Egy lényeges eltérés az Open MRI-hez képest, hogy ezzel a berendezéssel mozgás közben is készíthetünk felvételeket. Gondolok itt a mozgó szervek vizsgálatára, ugyanis a szív kamráinak és billentyűinek mozgásáról, a vér áramlásáról videofilm készíthető.


Ez a technikai háttér hatalmas segítség a radiológus szakorvosoknak, hiszen megkönnyíti számukra a diagnózis felállítását.

Igen, egyrészt megkönnyíti, másrészt azonban pont hogy megnehezíti, hiszen minél részletgazdagabb felvételek készülnek, annál több információt kap az orvos a vizsgált területről. A sokaságból az eddig nem látott részletek is előtűnnek, s ezekről is meg kell ítélni, hogy kórosak-e vagy sem.


Minden esetben indokolt a csúcsdiagnosztika, a 3 Tesla-s MRI gép használata?
Az egészségünk a legfontosabb, éppen ezért azt gondolom, hogy akinek lehetősége engedi, válassza a csúcstechnológiát, amellyel a legminimálisabb eltérések is kimutathatók. Nyilvánvaló, hogy bizonyos esetekben nem indokolt, ugyanis a nyitott MRI-vel is teljesértékű eredményt kaphatunk. Számos esetben azonban egyértelműen a 3 Tesla-s vizsgálatra van szükség, hiszen nagy felbontású képeket, videot kizárólag ezzel a berendezéssel tudunk készíteni. A 320 fokban nyitott MRI főként azoknak a pácienseknek nyújt széleskörű vizsgálati spektrumot, akik klausztrofóbiások, azaz kóros bezártság érzetük van. Számukra ez tökéletes alternatíva. Nem beszélve a gyerekekről, akikkel a szülők jelen tudnak lenni, megnyugtatva őket a vizsgálat ideje alatt.

 

48x48

 

A csúcstechnológia – feltételezem - a vizsgálati időt is lerövidíti.

Az Open MRI gépnél ahhoz, hogy jó minőségű képet tudjunk készíteni, lényegesen több időre van szükségünk, a vizsgálat nagyjából 30-40 percet vesz igénybe. Az új berendezéssel azonban csupán 12-15 percet kell a páciensnek mozdulatlanul feküdnie. Aki hosszabb ideig nehezen tud mozdulatlan maradni, számára is a 3 Tesla-s vizsgálat lehet a megoldás.


Milyen szakmai csapat áll az Integrity mögött?

Az Integrity Magánklinika indulásakor az elsődleges célunk az volt, hogy az általános egészségügyi szolgáltatásokat megújító jelleggel újragondoljuk, a beteg időpontra jön, nincs várakozási idő, helyben elérhető képalkotó diagnosztika, így az alapos kivizsgálási metódusokkal gyorsítsuk a gyógyítás folyamatát. A minőségi orvoslást a helyi és a távdiagnosztikában Klinikánkkal együttműködő neves szakorvosaink garantálják. Az MRI kutatójaként ismert Dr. Aradi Mihály PhD. radiológus jelenleg főállású szakorvosunk, aki az eddig szerzett tapasztalatait integrálja a helyi diagnosztikába, s építi be az új technológiába. Az orvosi gárdánkat a szakma kiválóságai alkotják, az ő munkájukat segítik a magasan képzett radiográfusaink. Ezáltal a leletezés is jóval könnyebben és hatékonyabban zajlik. A különböző problémákra, meghatározott szakterületre specializálódott radiológusok szervspecifikus alapú kiértékeléssel adják meg a diagnózist. Ezzel tovább növeljük az egyes leletek diagnosztikai értékét.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Fotolia, Siemens