logo2

 

 

 

ETALON/ ÉLETMÓD
2019. 2. szám április-május 

Nagyanyáink idejében még puritán és fáradságos munka volt a mosás. Az egykori háziasszonyok a tisztítást, fertőtlenítést és folteltávolítást a folyóvíztől, a nap sugaraitól és a növényi hamutól várták. A hatékonyság fokozása érdekében később a szennyezett ruhákat lúgban áztatták, majd jött háziszappan, a lúgkő, a krétapor, a hagymalé, az ecet, a szódabikarbóna, majd az 1700 évek derekán a megkönnyebbülést hozó feltalálás. Jacob Christian Schäffer ugyanis feltalálta a valaha létező legfontosabb háztartási gépünket, a mosógépet. A ma háziasszonyának szennyesét okos mosógépek tisztítják, cinkostársaikkal, az intelligens mosószerekkel karöltve. De vajon milyen veszélyei lehetnek mindennek és miként kanyarodhatunk vissza újra a természetes, vegyszermentes mosás gyakorlatához? Az organikus termékek iránt elhivatott Refan üzeltében jártunk, hogy a mosás új szemléletével ismerkedhessünk meg.

 

Fotolia 188972785 XL

 

A mosószeripar fejlődése szárnyaló, a gyártók ma egyre több és hatékonyabbnak tűnő, ám egészségünk szempontjából komoly veszélyeket rejtő alapanyagokat kevernek termékeikhez. Így ma egy valamit magára is adó okos mosószerként aposztrofált flakonban bizony 10-15 komponens is sorakozik. Ezek közül egyesek bőrirritáló hatásúak vagy mérgezőek lehetnek, mások a természetes vizekbe kerülve a biológiai egyensúly felborításáért felelnek. A hagyományos mosóporokban ráadásul olyan összetevők is vannak, amelyekre az adott mosásnál valójában semmi szükség. Ezek a mosás után szabadon távoznak és később fejtik ki a hatásukat. Ahogy a töltőanyagok is. Sokan nem tudják ugyanis, hogy a jelenlegi mosószerek 40%-a csupán töltőanyag, amely arra szolgál, hogy a mosószer nagyobb mennyiségű legyen.

 

a

Szabó Anita a zalaegerszegi Refan üzlet tulajdonosa

 

 

„A habképző tenzidek, a szintetikus illatanyagok, és ftalátok, egytől egyig olyan vegyületek, melyek bőrirritációt okozhatnak és fokozhatják az allergiás megbetegedéseket. A mosószer vegyületei ugyanis annyira még nem intelligensek, hogy képesek legyenek megkülönböztetni a bőrünket a ruhától. A nap 24 órájában rajtunk lévő öltözetből tehát nonstop szívódnak fel a szintetikus összetevők, a bőrünkön át. A magunkon viselt vegyületekkel talán mindaddig nem is foglalkozunk, amíg a családban valakinek bőrproblémái nem lesznek. De vajon miért? Amikor az életünk annyi területén váltunk tudatos fogyasztókká?! Talán az illatról, a hatékonyságról, vagy a kényelméről félünk lemondani, hogy alternatív mosószerre váltsunk? Szerencsére egyikről sem kell. És még csak az ősrégi módszereket sem kell alkalmaznunk ahhoz, hogy újra visszatérjünk a természethez és új egészséges távlatokat nyissunk a ruháink tisztításában. Ezért volt fontos a számomra, hogy a Refan organikus termékkínálatába a kozmetikumok mellé alternatív, ugyanakkor ultramodern, mégis természetes mosószercsaládot is beépítsek. Hiszen több vásárló is érkezik ekcémával, bőrirritációval vagy atópiás betegséggel, akik kizárólag természetes összetevőjű és gyógyító hatású kozmetikumokat használhatnak, és célszerű kiiktatniuk a szintetikus mosószerek használatát.”- meséli szakértőnk Szabó Anita, a Refan tulajdonosa.

 

Akárcsak egy modern mosókapszula

„A vegyszermentes mosást noha, a mosódió is jól helyettesítheti az ökologikus szemléletű háziasszonyok számára, ám a klasszikus értelembe vett verzió használata kétségtelenül nehézkes. Számolgatni kell a szemeket, vászonzsákba kötni, észben tartani, mikor kell kidobni, mosás után azonnal kivenni a gépből, nehogy bedohosodjon. Ráadásul a kezeletlen mosódiónak számolnunk kell a furcsa, kissé kesernyés illatával. Ugyanakkor a mosódió nem volt elvetendő a termékfejlesztők számára, hiszen a héjából kinyert szaponi nevű összetevő lenyűgöző tisztító hatású és 100%-ban természetes alternatíváját kínálja a mosásnak. A Refan polcain is megtalálható, természetes mosásra felesküdött magyar gyártó az organikus összetevő mellett a kiváló mosási hatékonyságot, a kényelmes használhatóságot, a megnövekedett mosóhatást és a friss illatot is zászlójára tűzte. Így a mosódiót továbbgondolva a kutatói egy innovatív formulában gondolkoztak és kifejlesztették a kényelmes és praktikus használatot lehetővé tevő mosódiós labdát. Az indiai mosódió szemeket a gyártó szivacskockákkal keverte, majd egy labda formájú hálóba csomagolta, a korábbi, savanykás illat megszűntetésre pedig a speciális Balance System technológiát alkalmazva a mosódiót egy jótékony hatású természetes mikroorganizmus kultúrával kezelte. Az eredmény egyszerű, kényelmes használat, környezetbarát felhasználás, vízlágyító hatás, hipoallergén és antibakteriális összetétel, kíméletes, gazdaságos és puhító hatású kivitel lett. A speciális mosódió labda nem roncsolja a textílek szerkezetét, és általa a ruha hosszú ideig illatos marad, emellett további előnye, hogy könnyen lebomlik, nem terheli a környezetet, sok oxigént képez, így járulva hozzá Földünk optimális ökológiai rendszeréhez. –folytatja a szakértőnk, aki azt is hozzá teszi, hogy az elmúlt évek tendenciáit megfigyelve, a mosási kultúránkban még mindig elsősorban a folyékony mosószerek dominálnak, ezért a termékfejlesztői koncepcióban ezen igény kiszolgálása sem volt utolsó szempont. A magyar gyártó például azt is kitalálta mely kíméletes eljárással sajtolhatja ki a mosódió-kivonatot, és milyen növényi összetevőkkel emelheti tovább a mosási hatékonyságot a folyékony mosószerek esetében. A végtermék tökéletes alternatívája a folyékony társainak, ugyanakkor kizárólag vegán és bőrkímélő összetevőket tartalmaz, emellett fehér, színes és fekete ruhákhoz egyaránt használható. Aki pedig az illatokról sem szeretne lemondani, a természetes illóolajok felhasználásával készült mosóparfümökkel is kiegészítheti a mosást.”-mint mondja.

 

És mi lesz a makacs foltokkal?

„Hogy az erősen szennyezett ruhákat ne kelljen durva vegyszerekkel előkezelni, alternatívát kínálhat a marhaepe szappan, melyre már több gyártó készítménye nyújt megoldást, de a termékpalettánkban a már említett magyar gyártó foltkezelője is megoldást jelenthet. Az oxigén alapú fehérítőszer, anionos felületaktív anyagokat, mosódió őrleményt, enzimet és nátrium-perkarbonátot tartalmaz. Ezzel klór, foszfát,- és szulfátmentesen szabadulhatunk meg a makacs foltoktól. Amely a babaruhák esetében kiváltképp fontos. Hiszen a piciket egyre nagyobb arányban érintik a bőrirritációk és ekcémás bőrelváltozások, melyek sok esetben a vegyszereket és kemikáliákat tartalmazó mosószerek, öblítők és folteltávolító szerek számlájára írhatók.”- hívja fel a figyelmet az organikus termékek iránt elkötelezett Refan tulajdonosa.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Erdei Klárcsi - Malenka, Fotolia