logo2

 

 

 

ETALON/ WELLNESS TRENDEK
2018. 3. szám május

 

A feltöltődési szintünk, az élményszerzés fontossága rendkívül meghatározza életünk különböző aspektusait. Ezekből a megtapasztalásokból táplálkozunk a mindennapokban, ezek alkotják létezésünk alappilléreit. Akár családosan, párosan vagy egyedül indulunk útnak, Magyarország méltán neves fürdőhelyei remek alkalmat kínálnak arra, hogy feltöltsük az amúgy is gyorsan merülő Duracell-elemeinket.

 

A békés megyei Gyulán járunk, ahol a város történelmi nevezetességeinek felkutatását követően a Várfürdő felé vesszük az irányt. Nem csak azért, hogy csobbanjuk egyet a frissítő medencék bármelyikében, mint inkább azért, mert kíváncsiak vagyunk arra, miben különleges, miben tűnik ki a többi magyarországi fürdőkomplexum sorából. Merthogy a víz gyógyító és üdítő erejét kínáló élményfürdőknek kétségtelenül széles a spektruma.

 

Folyamatos fejlesztések, innovatív eljárások, ez a kulcsa annak, hogy az országos felmérések Magyarország legjobb fürdőhelyei között említik a Gyulai Várfürdőt. A különleges, 8,5 hektáros őspark környezete botanikai látványosságokkal és komoly történelmi múlttal rendelkezik. Ez az egyedülálló miliő ad otthont a víz szerelmeseinek arra, hogy hódoljanak a nyári forróságban a medencés élményeknek. De nem csupán őket „szólítják meg”. Azok számára is kínál alternatívát, akik mozgásszervi gondokkal küzdenek, s terápiás céllal keresik fel az intézményt. A gyógyító kezdeményezésekről és legkeresettebb kezelésekről a fürdő reumatológus főorvosát, Dr. Zahorán Ágnest kérdeztük.

Ez a különleges helyszín tökéletes a kikapcsolódásra, ám nem csupán üdülők, de a gyógyulni vágyók is látogatják a komplexumot. Melyek a fő mozgásszervi problémák, melyek gyógyító kúrát igényelnek?
Sajnos a magyar népesség körülbelül 70 százaléka küzd valamilyen mozgásszervét érintő nehézséggel. Nagyon magas ez a szám, ezért fontos, hogy a legmegfelelőbb kezelést írjuk ki az érintetteknek. Legfőképpen a porckopásos, csípőt-, és térdet érintő elváltozások a leggyakoribbak, de itt említhetném meg a gerincproblémákkal küzdőket is egyaránt. Abból a megfontolásból, hogy ezt a százalékos arányt némiképp csökkentsük, lényeges kiemelni, hogy már fiatalkorban célszerű lenne - megelőzési céllal - ezekre az érzékeny területekre fókuszálni, hogy a későbbiekben minél kisebb mértékű legyen a deformitás.

 

gy

Milyen preventív lehetőségek lennének ezek?
Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, inkább a rendszeresség volna a követendő. Egy egyszerű, napi szinten beiktatott intenzív, fél órás séta, az egészséges életmódra való törekvés, esetlegesen porcvédő étrend-kiegészítők szedését is ide sorolnám. Fontos az ideális testsúly is, hiszen szervezetünk minél nagyobb terhelésnek van kitéve, annál nagyobb valószínűséggel alakul ki probléma. Ahhoz, hogy izomzatunk tónusa megmaradjon, megelőző gyógy-kúrákat is javasolnék.

 

Mi okozhatja ezt a sok megbetegedést?
Alapvetően életvitelünk, s az ezzel járó stressz is közrejátszik ebben, de nyilván a mozgásszegény életmód, vagy éppen a túlterhelés is lehet kiváltója. S akkor a táplálkozás aspektusát még nem is említettük, szóval egy összetett, komplex együttesről beszélhetünk. A Gyulai Várfürdőbe érkezők számára lazító kezeléssel, masszázzsal, gyógytornával kombinált terápiát javaslunk, de a gyógykúra csomagjaink bármelyikéből választhatnak. Ezekben a konstrukcióban természetesen egyénre szabottan lehetőség nyílik akár egyhetes gyógykezelés igénybevételére, mely koncentrálódhat a gyógyvíz betegségre gyakorolt pozitív hatásának kiaknázására, balneo- és fizikoterápiás kezelések mellett. Az egész évben nyitva tartó részlegünkön orvosi felügyelet mellett az alábbi gyógykezeléseket veheti igénybe: kádfürdő, iszappakolás, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, orvosi masszázs, tangentor, valamint gyógytorna és elektroterápiás kezelések.

 

 

Ezek közül számomra ismeretlen a tangentor kezelés. Ez milyen eljárást jelent?
Ez tulajdonképpen a víz alatti vízsugármasszázs idegen nyelvű megfogalmazása. A balneoterápia, a hidroterápia és a víz sugarának mechanikus hatására épülő terápiás kezelés. A páciensünket egy kezelőkádba fektetjük, úgy, hogy a kezelendő terület folyamatosan a víz alatt legyen, s egy speciális erősségű vízsugárral masszírozó mozdulatokat végzünk. Feloldja a stressz okozta feszültségeket, lazítja az izmokat, fájdalomcsillapító hatása is ismert. Vér -és nyirokkeringést serkenti, így fokozza az anyagcserét.

Általánosságban milyen hatásai vannak az emberi szervezetre a gyógyvíznek?
A fürdőkúrát szinte bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, de lényeges, hogy bizonyos betegségekben ellenjavalt. Ezért a kúra megkezdése előtt feltétlen konzultáljon szakorvosával, fürdőorvossal! A gyógyvíz, ahogy a nevében is szerepel, gyógyító funkciójú, ám a túlzásba vitt fürdőzés káros is lehet. A előírt napi fürdőzési időtartamot semmiképpen se lépjük túl! Pozitív hatásait említve: fájdalomcsillapító, regeneráló, idegrendszerre nyugtatóan ható, izomlazító, bizonyos bőrbetegségek tüneteinek csökkenését elősegítő.

A mozgásszervi betegek állapotában milyen változás érhető el a gyógyvíz kúraszerű alkalmazásával?
Az ízületi megbetegedések sokszor erős fájdalomérzettel társulnak, ezért is kiemelendő a fájdalomcsillapító effektus. Azonban nem csupán azok számára javallt a kúra, akik reumatikus, ortopédiai panaszokkal küzdenek, hanem akár egy esetleges balesetből, műtétből történő rehabilitáció részeként is. A gyógyvíz az idült nőgyógyászati és urológiai problémákkal küzdők esetében is tanácsos lehet. Egy fürdőkúra ideális esetben 10-15 napig tart, s a kezelések hatása hamar érezhető.

Bárki részt vehet egy egyhetes gyógászati kezelésen?
Indokolt esetben, kivizsgált betegek, évente kétszer 15 alkalommal - a társadalombiztosítás terhére - vehetik igénybe a kezeléseket, melyek kiírása történhet a reumatológiai-, orthopédiai- és mozgásszervi rehabilitációs szakrendelésen, illetve a Gyulai Várfürdő fürdőorvosi rendelésén. Azon vendégeink számára, akik megelőző célzattal érkeznek hozzánk -orvosi javaslat alapján- TB támogatás nélküli gyógykúra csomagok igénybe vételére nyílik lehetőség.

A gyógykezeléseket beütemezve, marad egy kis idő a „szórakozásra” is?
Természetesen. A Gyulai Várfürdőben szerencsés helyzetben vagyunk, ugyanis az év minden szakaszában kiemelt figyelmet fordítanak a szervezők arra, hogy ne csak a fürdőzéssel teljen az idő, hanem az idelátogatók korosztálytól és kulturális beállítottságtól függetlenül kellemes és maradandó élményeket szerezzenek. Színes programkínálattal várják a kicsiket és nagyokat. S ha ehhez a kikapcsolódáshoz a gyógyulás folyamata is társul, maximálisan elégedettek lehetünk.

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Fotolia