logo

ETALON/ WELLNESS TRENDEK
2018. 3. szám májusTöbb cég is kínál lehetőséget az igényeink, a kertünk adottságai, illetve a pénztárcánknak megfelelő vizes élményelemek kialakítására. Szakértőnket, a kiskunlacházi telephelyű Royal Medence tulajdonosát és műszaki vezetőjét, Kovács Csabát kérdeztük, hogy milyen újdonságok jellemzik az aktuális medencepiacot.

 

35x23


A kerttervezés fontos lépése a vásárlói igények alapos megismerése, melyhez szervesen kapcsolódik a medence-kérdés is. Az év mely szakaszában célszerű hozzálátni a beépítésnek?
Megfigyelhető, hogy a nyár végi időszakban, amikor az emberek többsége hazaérkezik a nyaralásból tudatosul, hogy a medencés élményeket jó egy évre elfelejthetik. Sokan ekkor döntenek arról, hogy mindezt a kényelmet az otthonukban is szeretnék nap, mint nap átélni, s ekkor keresik fel irodánkat. Ez az egyik ok, a másik pedig főként az, amikor az építkezés végéhez közeledve, felmerül, hogy a megmaradt keretből a kertet szeretnék ékesíteni egy ilyen megoldással. A nagyáruházak polcait elözönlő gumimedencékkel ellentétben egy pontosan megtervezett medence telepítése életre szóló beruházás.

 

Ehhez a folyamathoz - sok esetben - a kerttervezőkkel kell együttműködni…
A medence pontos helyének megválasztása mellett a beépítésnek számos kritériuma van: gondolok itt az adott méretre, a gépészeti megoldásokra, arra, hogy hogyan fogják fűteni a kiválasztott medencét, le akarják-e fedni, vagy sem, s igen, itt jön a kerttervező a képbe. Készít egy látványtervet, s mi ebből – a felmért igényekkel ötvözve – megvalósítjuk a megálmodott elképzeléseket.

 

Az elmúlt évek tapasztalatait összegezve: nőtt a kereslet a medencék iránt?
A 2008-ban begyűrűző válságot követően az emberek az építkezés felé orientálódtak, s azóta látjuk, hogy egy új építésű családi ház mondhatni természetes velejárójává vált a medence. Azt gondolom, hogy ez már nem tartozik a luxuscikkek közé, mind inkább egy jól felépített, precízen megtervezett otthon alapszükséglete.

 

13x10

 

Milyen különbségek léteznek medence és medence között?
Számtalan és igen nagymértékű a differencia az ár-érték arányt figyelembe véve. Formailag, gépészetileg, felszereltségében vannak lényeges eltérések, nyilván ehhez igazodnak az árak is. Léteznek könnyedén, gyorsan megépíthető és drágább, de gyönyörű változatok. A vásárlóink első kérdése általában mindig az árra vonatkozó. Természetesen mindenkinek a saját pénztárcájához kell mérnie. Egy hasonlattal élve: a Balatonra is elutazhatunk Trabanttal és Mercédesszel egyaránt. Előbbivel pont ugyanazt a távolságot fogjuk megtenni, mint utóbbival, csak éppen más körülmények között. Ez a két dolog nem összehasonlítható. A használhatósági szempontok alapján alacsonyabb árban az acélpalástú fóliázott, műanyag polipropilénből gyártott medencénket, a felső kategóriák termékei közül pedig a zsaluköves, csempézett medencéket említeném meg elsősorban. A vasbetonból készült, üvegmozaikos medence az egyik legnívósabb darab.

 

Létezik egy egész különleges kültéri „vizes” megoldás, a dézsa. Mennyire kedvelik ezt a típust a vásárlók?
A dézsa tulajdonképpen egy komfort nélküli jakuzzi. Sajátos megjelenésű ugyanakkor megosztó is egyben. Egy kívülről fűthető, vízforgatós változatban valójában komfortosabb és élvezhetőbb az eltöltött idő. Használhatóságát, időtállóságát tekintve azonban megterveztünk egy olyan verziót, melynek a belsejét egy műanyag anyaggal béleljük, s ezt öleli körbe a faburkolat. Ezt nevezhetnénk akár vegyes megoldásnak is, hiszen egyesíti a látványelemeket a komfortérzettel. Ebben a formában tökéletesen működik, s ez a legkeresettebb a panziós és szállodai megrendelőink körében. Magánszférában főként a bérlési lehetőséget keresik a hozzánk érkezők, ugyanis egy-egy alkalomra, hétvégére vagy szezonra is kínálunk opciót.

 

16x11

 

A 2018-as év milyen különleges megoldásokat tartogat a medencetrendekben?
Ahogy az élet minden területén érezhető a környezet- és egészségtudatosság, így nálunk is előtérbe kerültek a vegyszermentes vízfertőtlenítő eljárások. Az Ausztráliából érkező technológia a külföldi tulajdonosoknak nem újdonság, hazai vonatkozásban azonban csupán 10 % alatti a sós vizű medencék aránya. Mechanikája abban rejlik, hogy a víz (H2O) alkotói a vízbontás következtében módosulnak, mégpedig úgy, hogy a só (NaCl) klór ionjai csatlakoznak a hidrogén ionokhoz, s ezzel a fertőtlenítést önmagában végzi el a rendszer. A sós fertőtlenítés bőrre gyakorolt hatása egészen más, mint az erős fertőtlenítővel történő változat. A medencetrendek igazából főként a felszereltséget érintik: víz alatti LED-es világítással, nyakzuhannyal, masszázsfallal, ülőpaddal és még számos extra elemmel „öltöztethetjük fel” a medencénket.

 

Komoly szakmai hátteret igényel egy precízen megtervezett medence építése és gyártása, hogyan alakult ez az Önök esetében?
Szakmai tapasztalatunk nagyjából 20 évre tekint vissza, arra az időre, amikor a medenceépítés térhódítása megindult hazánkban. Jelenlegi formánkban két és fél éve működünk, Kiskunlacházán létrehoztunk egy medencegyárat, mellyel megpróbáltunk egy olyan piaci szegmenst teremteni, ami az átmeneti időszakban is biztosítja az elfoglaltságot számunkra. Mivel az egyes megrendelések mellett előre is gyártunk, így raktárról is lehet tőlünk vásárolni. Sikerünk a medenceépítés terén abban rejlik, hogy hosszútávon gondolkodunk. Az általunk elkészített medencék élettartalma lényegesen magasabb, a minőségi gyártásra törekszünk, s ebből nem engedünk. A megtervezéstől kezdve a gyártáson át a konkrét helyszíni beépítésig, a gépészeti kivitelezésig minden feladatnak - az ország egész területén - maximálisan eleget tudunk tenni.

 

Az interjút készítette: Kancsalné Takács Bernadett

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat