logo

ETALON/ MOSOLYOGJ
2018. 3. szám május

 

Az orvoslásban használatos innovatív eljárások mérhetetlen gyorsasággal veszik át a kiforrott, hagyományos eljárások helyét és szerepét, sokszor mintha éveket ugranánk előre az időben. Jól is van ez így, mert, ahogy a korszerű technológiák egyre inkább teret nyernek, úgy válik professzionálisabbá maga a gyógyítás folyamata is. Fantasztikus eljárások, diagnosztikai rendszerek segítik napjainkban az orvosok munkáját, hogy az alapos analízist követően akár egy elhalásnak induló fog esetében is bedobják a kételyben és fájdalomban „úszó” páciensek számára a „mentőövet”.

 

Etalon mikroszkóp


Mosolyogj! című rovatunkban a hévízi Gelencsér Dental Fogászati Klinika agilis doktornőjét, Dr. Györgyey Ágnes fogorvost faggattuk arról, milyen lényeges új eljárások állnak rendelkezésre a gyökérkezelés problematikáját illetően.

 

Györgyey Ágnes

 

Dr. Györgyey Ágnes
fogorvos

 

 


Mikor, milyen tünet észlelésekor gondolhatunk a fog gyökerét érintő fertőzésre?
Ha egy fog begyullad, akkor először erősen érzékennyé válik a hidegre. Már ez akkora fájdalmat jelent, ami szinte elviselhetetlenné teszi a hétköznapokat, akár aludni sem tudunk tőle. Pár nap után aztán ez a fájdalom megszűnik, és hideg-meleg érzékenység alakul ki, illetve ráharapáskor éles, lüktető érzetet tapasztalunk. A fog belsejében található erek és idegek baktériumok okozta fertőzés miatt begyulladnak, majd elhalnak, emiatt érezzük a fájdalmat. Ezek a baktériumok legtöbbször fogszuvasodásból származnak. A fogak más szöveteket érintő gyulladásoktól annyiban különböznek, hogy ha egyszer begyulladnak, sajnos nincs sok esély arra, hogy ez a folyamat visszaforduljon, meggyógyuljon.

 

Ezek szerint elkerülhetetlen az orvosi beavatkozás?
Igen, valóban elkerülhetetlen. Miután a fogban található lágyszövet, a fogbél elhal, pangani kezdenek a baktériumok, amelyek gennyesedést okozhatnak. Irritálják a csonthártyát, a fertőzés továbbterjed a csont felé. Gyulladásos gócok alakulnak ki a csontban is, akár ciszták is létrejöhetnek. Ennek a kezelésére egyetlen olyan megoldás van, amellyel megmenthetjük a fogat: ki kell alaposan tisztítanunk a fog belsejét, eltávolítanunk a gyulladt, elhalt szöveteket, majd hermetikusan lezárni ezt a területet, hogy a baktériumok ne tudjanak visszajutni.

 

A gyökérkezelésben milyen innovatív eljárások hódítanak?
A Gelencsér Fogászaton a munkánkban hatalmas előrelépés a mikroszkóp használata, mellyel a vizsgálat során a fogat érintő elváltozások közül azokat is észlelhetjük, melyek alap esetben szabad szemmel nem láthatók. A szájüregben ténykedni - annak anatómiai adottságai miatt - igen nehéz, hiszen a fogazat is kisméretű, a beavatkozások pedig még nagyobb odafigyelést, mondhatni sasszemet kívánnak. Ehhez már a - speciálisan fogorvosok számára kifejlesztett - nagyítós szemüvegek, úgynevezett loupék is nagy segítséget nyújtanak, mellyel 3-5-szörös nagyítást érhetünk el. Ennél azonban lényegesen nagyobb nagyítási értékről beszélhetünk egy mikroszkóp esetében, mely 25-szörös nagyítással képes az adott felszínt feltérképezni. Összehasonlíthatatlan részletgazdagságot ad más módszerekhez képest!

 

Milyen visszajelzéseket tapasztalnak, mióta alkalmazzák ezt a technológiát?
Mikroszkópos gyökérkezelést január óta végzünk a Klinikánkon, a tapasztalataink alapján azt mondhatom, hogy fantasztikus berendezés. Mindamellett, hogy megkönnyíti a feltárást, tisztább láthatóságot, könnyebb hozzáférést nyújt. A mikroszkóp segítségével biztosabban, biztonságosabban és gyorsabban történhet a kezelés, illetve mivel kisebb méretű lyuk elegendő a fog átfúrásakor, kevesebb foganyagot veszít el a páciensünk, továbbá sokkal jobban előreláthatóak az esetleges komplikációk, nehézségek. Az pedig már csak ráadás, hogy fogorvosként egy sokkal kényelmesebb, ergonómikusabb testtartásban tudunk dolgozni, így a teljes figyelmünket tudjuk a gyógyításra fordítani.

 

Minden esetben megmenthető egy fog gyökérkezeléssel?
Az esetek többségében igen, azonban sajnos vannak esetek, amikor nem. Csont alatti gyökérszuvasodások, felszívódások illetve bizonyos irányú repedések, törések megakadályozhatják egy fog hosszútávú megmentését, illetve mérlegelni kell más megoldásokat is. Akkor tekintünk egy gyökérkezelést sikeresnek, ha maga a fog tünet-, és panaszmentes. Klinikánkon ebben az orvosi döntésben a röntgenek, illetve a nagy felbontású CT felvételek segítenek bennünket, ugyanis utóbbi felvételek 3D-ben mutatják meg nekünk a csontban lezajlódó folyamatokat és segítik az orvosi döntést.

 

Ebben a helyzetben célszerű elgondolkodni az esztétikai fogpótláson?
A gyökérkezelt fogakat mindenképpen meg kell óvni a töréstől. Alapvetően ezek a fogak - mivel a szerves anyag tartalmuk minimalizálódik-, kissé rideggé, törékennyé válnak és hajlamosak lesznek a repedésre. Speciális bánásmódot igényelnek, mert sajnos tudnak igen rossz helyen törni, melyet sokszor már csak szájsebészeti eszközökkel tudunk megoldani. Ilyen esetben alaposan tájékoztatjuk a pácienseinket arról, hogy létezik egy olyan speciális megoldás, mely bár plusz anyagi ráfordítással jár, mégis hosszabbtávon javasolt az esetleges problémák megelőzésére. Rágófogak esetén ezek az úgynevezett betétek (overlay), melyek megfelelően terhelve a fogat, megvédik azt a repedéstől. Ezek a pótlások tisztán kerámiából készülnek, ezáltal vissza tudják adni a fog természetes színét és formáját. Ma már egy gyökérkezelt fog nem jelent egyet egy szürke, csúnya foggal, hanem a modern technikáknak köszönhetően ránézésre nem lehet megmondani, hogy nem egy hibátlan, egészséges fogról van szó. Talán az új technológiák bevezetése során elmondhatjuk, hogy a legfontosabb számunkra az, hogy erős, biztos alapokra gyönyörű pótlásokat készítsünk, ami visszaadja az egészséget és a harmonikus mosolyt pácienseinknek. Elmondhatatlanul boldoggá tesz az, amikor bepróbáljuk a gyökérkezelési folyamat lezárta után az új pótlást, és a páciensünk megkérdezi, hogy melyik fog is volt amelyet kezeltünk. Nincs fájdalom, sem esztétikai kompromisszum...

 

Gyökérkezelés időtartalma még mindig hosszadalmas procedúra?
Ma már mind inkább az a tendencia az orvoslásban, hogy egyre rövidebb időkeretbe foglaljuk a beavatkozásokat, s a gyógyulás is – az innovatív technológiáknak köszönhetően – lényegesen gyorsabb. Így már a gyökérkezelés sem egy több hétig tartó folyamat, de természetesen ez páciensfüggő is. Előfordulhat, nagyon szerencsés esetben, hogy az első alkalommal, a feltárást, tisztítást követően akár azonnal megkaphatja a fog a végleges tömést. Általában ez 2-3 alkalomnál nem igényel több időt. Emellett pedig – ahogy említettem is - a mikroszkóp és a különböző új orvostechnikai modern eszközök: a Reciproc® tűs gyökérkezelési rendszerek, az ózonterápia, a fogászati lézerek alkalmazása mind-mind könnyítik, gyorsítják a beavatkozás és gyógyulás időtartalmát.

 

Saját tapasztalatokra támaszkodva, milyen szerepet tölt be az Ön fogorvosi praxisában ez a berendezés?
Nagyon régóta vágytam már arra, hogy mikroszkópot használhassak a betegellátás során is. Kutatóként korábban sokat dolgoztam mikroszkópokkal, így jól tudtam milyen világot nyit meg, de még így is minden várakozásomat felülmúlta. Soha nem fogom elfelejteni, amikor először megláttam vele egy olyan repedést, amit szabad szemmel már nem lehetett látni. Sok visszajelzést, információt ad, rengeteg hibalehetőséget kizár és nagyon kényelmes is vele dolgozni. Egy gyermek lelkesedése tud rajtam kitörni amikor belenézek, és ezt persze a pácienseink is érzik. Ki ne szeretne beülni egy olyan székbe, ahol azt érzi, hogy az orvosa szinte repdes a boldogságtól, hogy gyógyíthat?

 

Szöveg: Kancsalné Takács Bernadett, Fotó: Gelencsér Dental

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat