logo2

 

 

 

ETALON/ TEGYÉL A BOLYGÓÉRT/ SEBESSÉG

2019. 5. szám

 


A környezet védelmében óriási a felelőssége az autóiparnak. Jelenleg a prémium Lexus márkát is jegyző Toyota az egyetlen autógyártó, amely érdemi áttörést tudott felmutatni a környezettudatos gépjárműgyártásban. Nem csupán a dízel személyautók értékesítésével hagyott fel, de európai szintű eladásainak már majdnem fele környezetbarát hibrid elektromos autókból áll.

 

42x28

 

Az autóipar fejlesztései nem tűrnek halasztást. A WHO adatai szerint évente körülbelül 8 millióan halnak meg világszerte légszennyezéshez köthető megbetegedések miatt. A klímaváltozás kapcsán leggyakrabban a szén-dioxidról hallunk, azonban a legnagyobb veszélyt a nitrogén-dioxid (NO2) jelenti. Utóbbi nemcsak az ökoszisztémára van káros hatással, hanem komoly egészségügyi problémákhoz is vezet. Légzőszervi megbetegedéseket okoz, súlyosbítja az asztmát és hatással van a kognitív képességekre is.

 

Vészes NO2 koncentráció Európában

Az Európai Unióban az ipari tevékenység mellett, a közúti közlekedés és a szállítmányozás a legnagyobb nitrogén-dioxid kibocsájtó. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint 19 olyan tagállam van, amely túllépte a koncentráció értékhatárát. Miután a levegő minősége egyre nagyobb aggodalomra ad okot, az Európai Űrügynökség (ESA) elindította a Copernicus Sentinel-5P műholdat, amely figyeli a bolygó körüli szennyező anyagokat. A kép komoly nitrogén-dioxid koncentrációt mutat Európa fölött. Olaszország mellett Németország, Franciaország, Spanyolország és az Egyesült Királyság az öt legszennyezettebb ország. Magyarországon elsősorban Budapesten és Pest megyében kritikus a helyzet.

 

10x5

 

 

Dízelről váltás környezetbarát hajtásra
A leggyorsabb változás az autóipartól várható a környezetbarát technológiák fejlesztésével. A dízelautók értékesítésének drasztikus mélyrepülése az NO2-kibocsátás csökkentésére lesz pozitív hatással. Azonban a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez elengedhetetlen, hogy a dízeltől elforduló ügyfelek ne benzines, hanem az alternatív hajtások valamelyikével működő modellek közül válasszanak. 2021-től a versenytársak hatalmas büntetésekre számíthatnak Európában, ha nem sikerül teljesíteniük a 95 g/km-es átlagos CO2-kibocsátásra vonatkozó előírást. A Toyota már tavaly 100 g/km-re csökkentette flottaszintű kibocsátását. Ennek fényében a japán autógyártó számára nem okoz majd különösebb nehézséget megfelelni az új környezetvédelmi normatívának. Ráadásul jó esély van arra, hogy nyereségesség tekintetében még inkább elszakad a többi autóipari szereplőtől.

 

42xx28

 

A legújabb alternatíva a Toyota Camry
A Toyota 2019-ben 7 vadonatúj modellel örvendeztette meg vásárlóit. Már megérkezett az új RAV4, az új Corolla család, az új Proace, a legendás Supra és legutóbb a Camry is visszatért. Méghozzá jobb formában és gazdagabb felszereltséggel, mint valaha. A világ legkelendőbb szedánjának 8. generációja kimagaslóan kényelmes, tágas és fényűző utasteret, a legkorszerűbb biztonsági rendszereket, felhasználóbarát technológiát és egyedülállóan sportos stílust kínál. Az új Camry élvezetes teljesítményét a legújabb, erős, 2,5 literes öntöltő hibrid hajtáslánc, takarékos, kifinomult és tiszta működése biztosítja.

 

Zöldülő autópiac
Az autópiac zöldülésének élharcosa kétségkívül a Toyota. A gyár a piac legszélesebb, világszinten 40, Európában 20 modellből álló környezetbarát, modellportfólióját kínálja. Az elmúlt két évtizedben összesen már több mint 13,7 millió hibrid elektromos autót, 12,2 millió Toyotát és 1,5 millió Lexust értékesített. Ebből mintegy 2,4 millió Európában talált gazdára. Ez többszöröse annak, mint amennyi részben vagy teljesen elektromos autót az összes többi autógyártó együttesen értékesített. A Toyota erőfeszítéseinek köszönhető, hogy vásárlóinak már majdnem 50 %-a Európában a hibrid modellek mellett döntött.

 

42x27

 

Hidrogén üzemanyagcellás technológia
A Toyota a világ legnagyobb autógyártóit és energetikai vállalatait tömörítő Hidrogén Tanács egyik vezető tagjaként aktív szorgalmazója a hidrogén alapú társadalomnak. Azaz az abszolút zöld, melléktermékként tiszta vizet kibocsájtó hidrogén üzemanyagcellás technológia széleskörű térnyerésének, az épületek fűtésétől a közúti, vízi és légi szállítmányozásig.

 

Toyota innováció a zéró emisszióért

A Toyota sikerének titka egyértelműen az innováció. Az autógyártásban világelsőként vállalt környezettudatossága, a gépjárműiben a vezető és az utasok biztonsága számára alapvető fontosságú. Ezért aktív biztonsági rendszereket és vezetéstámogató technológiákat tökéletesít. Élen jár a robotika és a mesterséges intelligencia fejlesztésében. A klímacélok globális teljesítéséhez való hozzájárulás mellett vélhetően az is motivációként szolgált a Toyota számára, hogy versenytársai részére ingyenesen bocsásson rendelkezésre csaknem 5700 a hidrogén üzemanyagcellás elektromos és 24 ezer hibrid elektromos hajtással kapcsolatos szabadalmat. Ezek felhasználásával a versenytársak is hamarabb teljesíthetik az új emissziós célokat.

 

Forrás: Koto Autóház