logo

ETALON/ SEBESSÉG          

2019. 2. szám április-május

 

 

Az új Mercedes-Benz B-osztály a sportosság jegyében fejlődött tovább: formaterve elődjénél dinamikusabb, menet közben agilisabban viselkedik, mindeközben kényelmesebb is. Belső terének avantgárd kialakítása az egyedi műszerfal-elrendezéssel páratlan térérzetet biztosít. A legmodernebb multimédiás megoldásról a tanulékony és intuitív MBUX rendszer gondoskodik. Rendkívül fejlett vezetői segédrendszereinek köszönhetően a B-osztály az aktív biztonság tekintetében is a legkiemelkedőbbek közé tartozik. Mindezeken felül a belső tér tágasabb, -a motorok pedig hatékonyabbak és tisztábbak lettek, mint korábban. A B-osztályban egy nyolcfokozatú duplakuplungos automata váltó is világpremierjét ünnepli, mely meghatározott modellekhez lesz elérhető. Az új B-osztály 2018. december 3-tól már rendelhető.

 

m1

 

A formatervezők feladata az új B-osztállyal az volt, hogy olyan modellt tervezzenek, amely kiemelkedik az egyterűek közül és még álló helyzetben is sportosabb elődeinél, a feladatot pedig példásan teljesítették. A hosszú tengelytáv, a rövid túlnyúlások, az alacsonyabb tetővonal és a nagyobb, 16-19 colos keréktárcsák már első pillantásra dinamikusabb arányokat mutatnak. A modell fellépése a hangsúlyos vállaknak is köszönhetően rendkívül határozott és sportos. Ugyanez érvényes a keskeny első fényszórókra, amelyek már az alapkivitelben is LED-es nappali menetfényt kapnak. A LED High Performance fényszórók még karakteresebb megjelenést kölcsönöznek a B-osztálynak, a csúcsot pedig a szintén opcionális MULTIBEAM LED fényszórók jelentik, amelyek gyors, elektronikus vezérlésük által minden közlekedési helyzethez pillanatok alatt, tökéletesen alkalmazkodnak. A két részre osztott hátsó lámpák a modell szélességét még inkább kihangsúlyozzák. Az új B-osztály légellenállási együtthatója szintén kiemelkedő, és egyben a kategória legjobbja is és a kiváló aerodinamikai tulajdonságok a hatékonyság mellett a zajkomfortra is nagyon jó hatással vannak.

 

Forradalom az utastérben

Az új B-osztály belső kialakítása tovább viszi az újgenerációs A-osztály által kitaposott avantgárd irányvonalat. A modell teljesen egyedi műszerfalkiképzést kapott. Középpontban a szabadon álló központi képernyőegység foglal helyet. A Head-up-Display vetített kijelző, az A-osztályt követve, itt is felkerült az opcionálisan elérhető tételek listájára. Az összesen öt darab kerek, turbina-optikájú műszerfali légbeömlő szintén jelentős mértékben meghatározza a belső megjelenést. Az érintésalapú kezelési rendszert is tartalmazó középkonzol pedig az E-osztályhoz hasonlóan „Black-Panel“ optikát kapott, tovább erősítve a prémium hangulatot – akárcsak a 64-színű hangulatvilágítás, amely tízféle hangulatvilágával egyedülálló a kategóriában. Az üléspozíció kedvezőbb lett, ami a szélesebb állíthatósággal párosítva jobb üléskomfortot eredményez. Az üléskényelem opcionálisan még magasabb szintre emelhető: az ülésklimatizálással, vagy a masszázs funkciókat tartalmazó multikontúr ülésekkel. A csomagtér minimum 455 literes és legfeljebb 1540 literig bővíthető. Az elektromos EASY-PACK csomagtérajtó szintén megtalálható a kínálatban, akárcsak a kulcs nélküli HANDS-FREE ACCESS rendszer, amivel akár egy láblendítéssel is vezérelhető a csomagtérajtó.

 

m2

 

MBUX: egyedülálló multimédia élmény

Az A-osztály után az új B-osztály is megkapta az új, MBUX multimédiás rendszert, amely új korszakot nyit a Mercedes me connect szolgáltatások terén. A rendszer jellegzetessége a mesterséges intelligenciát használó tanulóképesség. Az MBUX élményt - felszereltség függvényében - a nagyfelbontású, érintőképernyős média kijelző, a kiterjesztett valóság technológiájú navigációs megjelenítés, valamint a „Hey Mercedes” hívószóval aktiválódó beszédvezérlés fokozza.

 

m

 

Intelligent Drive: az S-osztálytól örökölt funkciók

Az új B-osztály a legújabb vezetői asszisztens rendszereket kapta meg, amelyek az aktív biztonságot eddig nem látott szintre emelik a szegmensben. Egyes funkciók egyenesen az S-osztályból érkeztek. A B-osztály történetében első ízben érhető el a különböző forgalmi helyzetek esetén a részben autonóm vezetés, amelyet a jármű környezetének lehető legpontosabb feltérképezése tesz lehetővé. Mindezeken felül a B-osztály térkép- és navigációs adatokat is használ az asszisztens funkciókhoz. Így például a Vezetői Segédrendszerek Csomag részét képező DISTRONIC aktív követési távolságtartó asszisztens a járművezető kényelmét szolgálva az útvonalat is figyeli. További újdonság a modellben az Aktív vészmegállás asszisztens és az intuitív Aktív sávváltás asszisztens is. Az új B-osztálynál a szériafelszereltség része a Sebességkorlátozás asszisztens, az Aktív sávtartó asszisztens, illetve a kibővített Aktív fékasszisztens. Utóbbi hatékony támogatást nyújt, amennyiben egy ráfutásos baleset veszélyét észleli, valamint felismeri a gépjármű útját keresztező gyalogosokat és kerékpárosokat is.

 

Hajtásláncok: kettős premier

Az új B-osztály vadonatúj, egyedülállóan hatékony erőforrásokat kapott, amelyek kivétel nélkül teljesítik az Euro 6d-TEMP normákat. A B-osztályban ünnepli világpremierjét az OM 654 kódjelű kétliteres dízelmotor keresztben beépített, OM 654q jelű változata, 150 és 190 lóerős (110 és 140 kW) csúcsteljesítménnyel. A kétliteres dízelmotorral ellátott új B-osztály a Mercedes-Benz első kompakt modellje, amely már most teljesíti a 2020. január 1-jén életbe lépő Euro 6d normákat is.

 

Forrás: Mercedes

 

 

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat