logo

ETALON/ SEBESSÉG
2017. 6. szám szeptember-október

 

Aki számára nemcsak a hajtás, de a törődés is fontos, méltán örülhet, mert itt az autókozmetika magasiskolája, az ún. kerámia kezelés, amely a legtartósabb és legkorszerűbb védelmi bevonatot képzi a gyönyörű karosszériákon.

 

sdfghjkl

 

A fényezés, waxolás, korrekció, polírozás az autó regenerálása és a környezeti hatásokkal szemben történő ellenállósága minden, autójára igényes tulajdonos számára fontos tényező. Talán mondanunk sem kell azonban, hogy a 21. század innovatív technológiája az autókozmetikát sem kímélte. Olyan prémium minőségű ápolástechnikák jelentek meg a piacon, melyekről eddig csak álmodtunk. Ilyen többek között a kerámia kezelés, mely hazánkban ugyan még kevésbé ismert, de kétségtelen, hogy a maga nemében páratlan lehetőséget kínál az autójukat örömmel csinosítgató vagy óvó-védő tulajdonosok számára. Az autóápolás elkötelezett hívét, egyben a Nanolex autóápolás Nyugat dunántúli nagykövetét, László Hunort (szombathelyi Premium Car Care szalon tulajdonosát) kérdeztük a legmodernebb autófényezési és védelmi technológiájáról;

 

Lenyűgöző, ahogy ez a gigantikus infralámpa pásztáz a szuperjárműveken. A legmodernebb kozmetikai szalonok is megirigyelnék azt a fajta törődést, amit a kerámia kezelésre érkező „vendég” megkap. Milyen indítatásból kezdtél el ezzel foglalkozni?

Az autók iránti rajongásom már gyerekkorom óta végig kísérte életem, de valójában az egyetem alatt tudatosult bennem, hogy mivel is szeretnék igazán foglalkozni. Győrben a Széchenyi István Egyetemen végeztem, járműmérnöki szakon és végül a szakdolgozatomat is karosszéria védelemről és kerámia bevonatról írtam, így ez nagyban hozzá segített saját vállalkozásom elindításában.

 

Tulajdonképpen mi az a kerámia bevonat és milyen védelmet nyújt az autónk számára?

A kerámia bevonat gyakorlatilag egy 4-5 mikron vastagságú anyag, mely kémiailag kötődik az autó fényezéséhez. Ellenáll szinte minden agresszív vegyszernek és külső behatásnak. A bevonatot egy speciális infra lámpa segítségével keményítjük ki, így az elérheti akár a Mohs skála szerinti 9H-s keménységet (A gyémánt keménysége körülbelül 10H). Tehát egy extra karcálló bevonatról beszélünk, amelyet akár több rétegben is applikálhatunk a fényezésre, így nyújtva az egyik legkorszerűbb védelmet, az autó tulajdonosok számára. A kezelés egy sor előnyéből az egyik az, hogy az autónk gyönyörű tükröződő felülete mágnesként vonzza majd a tekintetet, miközben autónkat megvédi a mikrokarcoktól vagy a madárürülék okozta felmaródásoktól, a szálló rozsdától és fémportól. A német gyártó csodaszere mindemellett ultra hidrofób, vízlepergető felületet eredményez, ezáltal sokkal könnyebb az autónkat tisztán tartani, így kevesebb mosásra, tisztításra van szükség, amely környezetvédelmi szempontból is előnyös.