logo

ETALON/ SEBESSÉG
2017. 6. szám szeptember-október

 

Az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a Range Rover. A gyár megadta a módját a jubillálásnak, hiszen piacra dobta az Evoque és a Sport közötti piaci rés tökéletes betöltésére szolgáló Velart. Az új modell gyökerei egészen 1969-re vezethetők vissza, akkor a Range Rover prototípus viselte a Velar fantázianevet, ami a latin velare, vagyis leplezés szóból ered.

 

lr2

 

A szombathelyi Ford Strauss Autószalon osztrák anyacégének meghívásából St.Michaelben jártunk a vadonatúj Range Rover Velar premierjén. A Vas megyei székhelytől mindössze 48 km-re található osztrák település üde zöld miliője tökéletes hátteret biztosított a júliusi nyárest egyik prominens eseményének. A nagyérdemű egy kis jazz kíséretében ízlelgethette a lenyűgöző adottságokkal felvértezett Velart. Bevalljuk nem volt nehéz dolgunk. A Strauss Autószalon Land Rover Centerének újabb gyöngyszeme épp olyan csábító, akárcsak a további tesztmodellek árai.

 

lr1

 

lr

 

FORMATERV
Ahogy vendéglátóink fogalmaztak: A Velar dizájnfilozófiája forradalmi, ez minden idők legáramvonalasabb Land Rovere. Az autó első blikkre, majd aztán a sokadikra is ezt támasztja alá. Ultra keskeny LED-laser Matrix fényszórók, az ajtó karosszériájába simuló kilincsek, ráadásul az autó aerodinamikai arányai mellett sem lehet szó nélkül elmenni, hiszen 0,32-re sikerült leszorítani a közegellenállási együtthatót. Az olyan jellemzők pedig, mint a fólianyomott hűtőrács, erőteljes megjelenéssel ruházzák fel a modellt. A tetőszárnyba vágott áramlati nyílások akár 90 százalékkal mérséklik a hátsó szélvédő elkoszolódását. A csomagtér 632 literes, aminek ajtaja motorikusan nyitható. A vázszerkezet alumíniumban gazdag, elöl kettős kereszt lengőkaros, hátul Integral Link több lengőkaros futómű dolgozik. A Velart az Activity Key nevet viselő vízálló jeladó nyitja, amit ez idáig csak a Jaguar F-Pace modelljénél láthattunk.

 

Lehullt a lepel az új Range Roverről, melynek formaterve jövőbemutató és progresszív. A márka közismert lebegő tetőlemezét és folytonos övvonalát olyan egyszerűséggel kombinálja, hogy csak úgy sugárzik az egyediség és a precizitás. Az első lökhárítótól egészen a jármű faráig fellelhető jellegzetességek lehengerlő látványt biztosítanak. #loveatfirstsign

 

TECHNOLÓGIA
A Touch Pro Duo infotainment rendszer két 10 colos, nagy felbontású, ívelt érintőképernyőjét mesteri módon integrálták a műszerfalba. A Touch Pro Duo a külön megrendelhető színes head-up kijelzővel, valamint a szintén opciós interaktív vezető kijelzővel együtt is használható: ilyenkor a felhasználó egyszerre több funkciót tekinthet meg és kezelhet. A Touch Duo Pro rendszer 60 GB-os háttértárral rendelkezik és rendelhető hozzá 4G-s mobil internet és wifi hotspot.

 

MENETTELJESÍTMÉNYEK
Akár az autópályán száguld, akár szűk országutakon kanyarog, a Range Rover Velar mindenhol fölényes magabiztossággal teljesít. Az intelligens hajtáslánc-dinamika (IDD) és fékvezérelt nyomatékvektor-szabályozás rendszerekkel felvértezett összkerékhajtás (AWD) magával ragadó, élvezetes vezethetőséget kínál. 300 lóerővel és 700 Nm nyomatékkal kápráztat a 3000-es, V6 dízelmotor. 6 és fél másodperc alatt gyorsul 100-ra, a végsebessége pedig 214 km/óra. A Roverek Terrain Response rendszere különböző beállításokat kínál különböző talajadottságokra, így támogatva a Range Roverekek számára a legoptimálisabb tapadást minden felületen, legyen az fű, hó, sár, murva, vagy homok. A Velarban két szinten választható a Terrain Response: az egyiknél manuálisan állítjuk be a talajtípust, a másik autómatikusan optimalizál. Továbbá, amíg a régebbi modelleknél a saját tárcsa szolgált a rendszer vezérlésére, mostantól a Touch Pro Duo egyik forgókapcsolójáról, vagy az érintőképernyőről kezelhető a funkció.

 

Az új Velar mellett a st.michael-i Autohaus Straussnál széles Land Rover tesztautó kínálattal találkozhatunk. Nem csoda, hogy a Land Rover Center-nek számtalan magyar ügyfele van, akik nagyra értékelik a megbízható Land Rover Szervizt. Az aktuális Land Rover ajánlatokat a www.strauss-autohaus.at weboldalon találjuk.

 

Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva, Fotó: Range Rover