logo

ETALON/ SEBESSÉG
2017. 4. szám június-július

 

 

Új Volvo XC60 egy sor felső kategóriás biztonsági rendszerrel felvértezve

 

A prémium személygépkocsikat gyártó Volvo Cars az új XC60 modelljének piacra bocsájtásával ünnepli 90. jubileumát. Az új XC60 első példánya ugyanis pontosan 90 évvel azután gördült ki a svédországi gyárkapun, hogy 1927. április 14-én elkészült a világ első Volvója, az ÖV4.

 

v3

 

„A Volvo rendkívül büszke hagyományaira. Az elmúlt 90 év izgalmas volt, ám a fennállásunk egy évszázados jubileumáig hátralévő tíz év talán minden eddiginél izgalmasabbnak ígérkezik, hiszen az iparág most áll át az autonóm mobilitásra, az elektromos meghajtásra és a konnektivitásra.” – mondta Hakan Samuelsson, a Volvo Cars vezérigazgatója.

 

v2

 

Az új XC60 modellt, első generációja már valóságos fogalommá tette. Az eredeti XC60 2008-as bemutatkozását követően minden évben nőttek a modell eladásai. Kilenc évvel később pedig már Európa legnagyobb számban eladott középkategóriás prémium szabadidőjárművé nőtte ki magát. A nagy népszerűség minden bizonnyal ezúttal sem hagy alább, az új XC60 ugyanis minden idők egyik legbiztonságosabb autójának ígérkezik. A fedélzetén három olyan új, fejlett vezetőtámogató funkció is bemutatkozik, amelyek a kritikus helyzetek hatékony elkerülésére szolgálnak. Az új biztonsági funkciók szükség esetén automatikus kormányerő-rásegítéssel vagy kormányzás-támogatással segítenek elkerülni a fenyegető ütközést.

 

v1

 

1 Az XC60 City Safety rendszerét aktív kormányzás-támogatás funkcióval egészítették ki, ami akkor lép működésbe, ha az automatikus vészfékezés önmagában képtelen megelőzni a fenyegető ütközést. Ilyen helyzetekben az autó a kormányzásba beavatkozva segít elkerülni az ütközést az előttünk lévő akadállyal.

 

2 A Volvo Cars egy frontális ütközést elkerülő, aktív kormányzást (Oncoming Lane Mitigation) is beépített, amely megakadályozza a szemből érkező járművekkel történő frontális ütközést. A rendszer figyelmezteti a vezetőt, ha az véletlenül elhagyta saját forgalmi sávját. A berendezés kormányerő-rásegítéssel segít visszatérni a saját sávba, elkerülve a szemből érkező járműveket.

 

3 AVolvo Cars opcionális holttérfigyelő rendszere, amely a holttérben megbúvó járművekre hívja fel a vezető figyelmét, szintén megújult: mostantól kormányerő-rásegítéssel segít elkerülni az ütközést, visszakormányozva a gépkocsit saját sávjába, feloldva a vészhelyzetet.

 

„Célkitűzésünk, hogy 2020-ra nullára csökkentsük az új Volvo gépkocsiban súlyos vagy halálos balesetet szenvedő utasok számát.” – tette hozzá Malin Ekholm.

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat