logo2

 

 

 

ETALON/ ZALEGERSZEG SZÍNEI

2019. 8. szám

 

Fényárban úszó épületek, fahéj-, narancs- és mézeskalácsillat, ízletes bejgli, melengető forralt bor, puncs, míves portékák, ünnepre hangoló versek és dallamok: karácsonyi hangulatot csen hétköznapjainkba ebben az esztendőben is az Egerszegi Advent rendezvénye, mely az utóbbi évek népszerű attrakciójával, a jégpályával is várja a közönséget.

 

21x11

 

A szeretet ünnepének beköszöntére lelkileg is fel kell készülni, ezt a célt szolgálja az adventi időszak, mely a keresztények számára a csönd, a reményteli várakozás, a lelassulás heteit jelenti. Lehetőséget kínál a meghittségre, a békés együttlétre, arra, hogy a zaklatott, feszült mindennapokat hátrahagyva szeretteink felé forduljunk, szorosabbra fűzzük a családtagjainkhoz és barátainkhoz fűződő szálakat. Ehhez járulnak hozzá az adventi forgatagok, módot adva a kellemes találkozásokra, vidám beszélgetésekre, s ezt célozta meg öt évvel ezelőtt Zalaegerszeg karácsonyi vásárának megújítása is, mondja elöljáróban a zalai megyeszékhely első embere, Balaicz Zoltán.

 

KAT 8358

 

KAT 8372

 

- Alapvetően meghatározza az ember hangulatát, milyen a környezet, a közeg, mely körbeveszi, különösen az év legszebb ünnepének közeledtével fontos, hogy harmóniára találjon. Ezért is döntöttünk úgy annak idején, hogy karácsony előtt új köntösbe öltöztetjük a várost. A látogatókat egykor évtizedekig fogadó árusítóhelyek felett eljárt az idő, így a vállalkozókkal, kulturális intézményekkel, civil szervezetekkel egyetértésben úgy határozott a város vezetése, hogy színesebbé tesszük a forgatagot, és gazdagabb tartalommal ruházzuk fel. Nem csak a neve változott meg, és lett Aranykapuból Egerszegi Advent, de új látványelemként a régi pavilonokat barátságos kis házak váltották. Korábban a forgatag a Dísz térre koncentrálódott, most már a Mindszenty, a Kossuth, az Európa tér, valamint a polgármesteri hivatal előtti tér is ünnepi hangulatban várja az arra járókat. A Mária Magdolna Templom előtt adventi koszorú és betlehem jelzi a karácsony közeledtét, a belváros épületeit fényfestés teszi díszesebbé, és a legtöbb üzlet, vendéglátóhely ugyancsak ünnepi dekorációval jelentkezik – sorolja a polgármester, hozzátéve, hogy a rendezvényhez mind több civil szervezet, egyesület csatlakozik.

Folytatódik a Zalaegerszegi Női Szalon és a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesületet által útnak indított Adventi kézfogás programja is, melynek keretében a látogatók mézeskalácsot és az egyesületek által készített termékeket vásárolhatnak. A befolyt összeget a civil szervezetek egy nehéz helyzetben lévő családnak ajánlják fel. E karitatív tevékenységnek ezúttal is a Dísz tér ad helyet, ahogy a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány standja is ehelyütt található.

 

KAT 8378

 


Hamar népszerűvé vált a téli sportot, aktívabb kikapcsolódást kedvelők körében a jégpálya, amiről szerencsére idén sem kellett lemondania senkinek.

Az Egerszegi Advent standjainál a hét hat napján 9 és 19 óra, vasárnaponként pedig 9 és 18 óra között várják a közönséget, december 24-én 13 óráig fogadják a kereskedők mindazokat, akik az utolsó pillanatra hagyták az ajándékvásárlást, esetleg a meglepetésnek szánt portéka utáni keresgélésben megéheztek, megszomjaztak. Utóbbiak természetesen idén is ünnepi bögréből kortyolhatják teájukat, forralt borukat, mely elvihető vagy visszaváltható. Az, aki kóstolt, szavazhat is: az Egerszegi Advent legfinomabb italára az interneten lehet voksolni. Mindazonáltal a polgármesteri hivatal előtti téren ezúttal is várja a közönséget egy-egy remek felvétel elkészítéséhez a Dísztagram.

A KISOSZ zalai szervezete, a Kvártélyház Kft. és a város szervezte sokszínű kavalkád Dísz téri színpadán, a hagyományokhoz híven, óvodások, iskolások, művészeti együttesek, nyugdíjas klubok tagjai adnak műsort, a gyertyagyújtás ceremóniáját szombatonként tartják. A város karácsonyfájának szomszédságában, a polgármesteri hivatal előtti téren idén is élő betlehem fogadja az arra járókat, mégpedig december 19. és 26. között.
- Ünnepelni úgy lehet igazán, ha hagyunk magunknak időt a felkészülésre. Azt reméljük, a varázslatos, csodás fényekben fürdőző belváros mindenkit hozzásegít ahhoz, hogy harmóniában, békében teljen az advent, majd a karácsony is. Ne feledjük, a meghitt, békés hangulat nem csupán néhány nap kiváltsága lehet, igyekezzünk átmenteni azt a következő hónapokra is.

 

Kívánok ez úton is minden kedves olvasónak áldott karácsonyt és békés, boldog új esztendőt!

 

Korcsolyát fel!

A jégpálya, a tervek szerint, 2020. január 12-ig hét közben 16 és 20 óra között, hét végén 10-től 12-ig, illetve 14-től 17 óráig, valamint 17.30-tól 20 óráig várja a látogatókat, ugyanez a nyitva tartás vonatkozik a december 26. és 30. közötti időszakra is. December 24-én 10 és 12 óra között lesz érdemes korcsolyát húzni, szilveszterkor emellett 14 és 17 óra között is. December 25-én, illetve január 1-jén zárva lesz a jégpálya.

 

Programról programra

Advent időszakában, és persze azt követően is, érdemes kimozdulni a négy fal közül, számtalan rendezvény kínál kellemes, üdítő elfoglaltságot.
A Városi Hangverseny- és Kiállítóterem klasszikus bérletének köszönhetően, december 7-én 19 órától Híres operaáriák címmel Csordás Klára operaénekesnő és Harazdy Miklós zongoraművész ad hangversenyt. Ugyanezen a napon 21 órától a Blahalouisiana Minden rendben című lemezét mutatja be a Keresztury Dezső VMK-ban, ahol december 14-én a Quimby lép fel. December 8-án 10.30-tól az Alma együttes várja a közönséget az Art moziban, mely december 14-15-én, illetve december 21-22-én karácsonyi kézműves vásárnak ad otthont. A gébárti Kézművesek Házánál december 15-én rendeznek Nyitott Műhelygalériák Napját. December 21-én a Városi Vegyeskar ad karácsonyi koncertet a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat