logo

ETALON/ KULTÚRA

2019. 10. 18.

 

A Nemzeti fotótár egyedülálló gyűjtemény mintegy 13 millió negatívval. Ezek digitalizálása folyamatosan zajlik, hogy mind nagyobb számban tegyük hozzáférhetővé és kereshetővé az elmúlt majd' másfél évszázad sajtófotóit. Az 1890-es évek elején született az első fénykép a gyűjteményben. Az azóta történt események - legyenek azok településtörténeti, gazdasági vagy kulturális jellegűek - lenyomata jó eséllyel megtalálható a fotótárban, tehát vizuális keresztmetszetet kapunk egy hosszú és izgalmas időszakról. Fontos küldetésünk, hogy ezt a szélesebb közönségnek is megmutassuk, elérését bárki számára egyszerűvé tegyük.

 

KiskunsagiNemzetiParkFotoMTVAUjvariSandor 1


2019 kiemelt eseménye a Budapesti Víz Világtalálkozó (Budapest Water Summit), ahol a szakemberek a klímatudatosság jegyében a politikai, gazdasági, tudományos és egyéb szempontok szerint keresnek megoldást a vízválság megelőzésére.


A fotótár képeinek segítségével szeretnénk mi is ezt a célt támogatni olyan módon, hogy a problémára irányítjuk a figyelmet, ezért tematikus válogatást állítottunk össze. Ennek középpontjában természetesen az áll, hogy mennyire nélkülözhetetlen eleme létezésünknek a víz. A fotók készítése között több évtized telt el, de egy-egy pillanat erejéig megmutatják a korábbi idők atmoszféráját, technológiai, gazdasági fejlettségét, vagy éppen ízlésvilágát. A kiállítás tehát egy utazás is az időben, amire örömmel invitáljuk az érdeklődőket. A kor és a helyszínek változóak, de egy valami állandó: a víz, mint életszükséglet, erő és örömforrás.


„Archívumunkban nagy mennyiségben találhatóak olyan negatívok, amelyek bemutatják, hogy Magyarország hogyan viszonyult a vízhez az elmúlt 50-100 évben: a mezőgazdaságban, a mindennapi életben, háború alatt, szórakozás közben és az élet különböző területein hogyan használtuk és használjuk a vizet. A Nemzeti fotótár kiváló lehetőséget ad arra, hogy ezeket képeken is megnézzük és ráismerhessünk a víz központi szerepére. Az öt nagyvárosban nem csak egy általános kiállítást rendezünk, hanem az egyes helyszíneken a saját környezetükből is megismerhetik az ott élők, hogyan is változott a víz, mint központi elem az életükben – mondta el Répászky Lipót, az MTVA Archívumának osztályvezetője.
Fotóválogatásunkat október 31-ig Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen tekinthetik meg az érdeklődők.

 

MTINemzetifototarlogo 1

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat