logo

ETALON/ GASZTRO

2019. 7. szám

 

Egy gondoskodó város nem feledkezhet meg a szépkorúakról sem, ennek megfelelően, Zalaegerszegen hosszú évek óta kiemelt feladatnak tekintik az „idősbarát” politika megvalósítását. Fontosnak tartják az élethosszig tartó tanulás lehetőségének megteremtését, a nyugdíjas évek aktív és tudatos megélését. Ennek jegyében - az idősek világnapjához kapcsolódóan – idén másfél hónapon át tart az idősebb korosztálynak szánt programok sorozata.

 

iStock 969583658 1

 

 

z0

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere

 

Zalaegerszeg városvezetői szeretnék, ha a település valamennyi lakosa úgy érezné, van értelme mindennapjainak, érjék új impulzusok, élmények. Nem csak beszélni szeretnének persze minderről, de tesznek is az idősekért.

- Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a város minden polgára otthonosan érezze magát a zalai megyeszékhelyen, minden generációnak tudnia kell, hogy számít rájuk a közösség – fogalmazott Balaicz Zoltán, a város polgármestere. - Nagy hangsúlyt fektetünk a szépkorúakkal való együttműködésre. Ügyelünk az idős emberek életkörülményeire, igyekszünk programot kínálni ahhoz, hogy megőrizhessék aktivitásukat, szükség esetén pedig támogatjuk, segítjük őket. Évekkel ezelőtt határoztuk el, hogy az idősek világnapja kapcsán nem csupán egy napon, hanem egy egész hónapon át kínálunk elmét és testet is megmozgató vetélkedőket, számos, színes és tartalmas összejövetelt számukra – ez egyúttal köszönet is azért a sok szépért és jóért, amit városunkért tettek, tesznek. A szépkorúak nem terhet jelentenek a társadalom számára, hanem lehetőséget. Lehetőséget arra, hogy átadják tapasztalataikat az utánuk jövő generáció számára, így könnyítve boldogulásukat, sikerüket a mindennapokban.

A városvezető kitért rá, hogy a megyeszékhelyek közül elsőként Zalaegerszegen fejeződött be az a projekt, mely a város minden szociális, idősügyi intézményének, klubjának megújítását célozta, erre 433 millió forintot fordítottak a Településfejlesztési Operatív Programból, a TOP-ból: megújult a Nyugdíjas Otthonház és Belvárosi Idősek Klubja, a Landorhegyi Idősek Klubja, a Család- és Gyermekjóléti Központ, a Szociális Klub, az Idősek Gondozóháza és az Andráshidai Idősek Klubja.

- A szellemi frissesség, a vitalitás megőrzését szolgálja a Szenior Akadémia program, melynek köszönhetően a szépkorúak újra iskolapadba ülhetnek, tanulhatnak: igény, szerencsére van rá – említette a polgármester.
Ez az ismeretterjesztő, tájékoztató előadásokban bővelkedő kurzus is része az idősek hónapja rendezvénysorozatnak, mely idén egyébként – szeptember közepe óta - másfél hónapon át várta, várja az érintetteket Zalaegerszeg önkormányzata és időügyi tanácsa jóvoltából. Eddig tudásbővítő fórumok, szórakoztató, kulturális és sportösszejövetelek színesítették a repertoárt, a folytatásban, október 22-én, keresztrejtvényfejtésben vetélkedhetnek az idősebbek a Keresztury Dezső VMK-ban, október 28-án az Alzheimer Cafe újabb programján dr. Menyhárt Miklós tart előadást a Zalaegerszegi Járási Egészségfejlesztési Irodában, az október 29-ei záró rendezvényen pedig – a hagyományoknak megfelelően – az idősek hónapja keretében szervezett játékos versenyek eredményhirdetését tartják, illetve jutalmakat, díjakat adnak át. Lesz még konferencia Technikai kihívások és elmagányosodás az idős korban címmel október 24-én az Apáczai művelődési központban, illetve október 21-ig idős, amatőr zalai alkotók kiállítása várja a közönséget a Hevesi Sándor Színházban.

Az életkörülményeken javít a „Nemzedékek kézfogása” program egyik eleme, mely az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek igyekszik kedvezni (emellett a „csomag” részeként az újszülött gyermekek, a házasságot kötő fiatal párok támogatását tűzte ki célul. A pontos paramétereket a város honlapján ki-ki megtalálhatja.)

A városvezetők bíznak benne, hogy jó úton járnak, a visszajelzések minden esetre erről árulkodnak. A találkozók népszerűek, sokan látogatják azokat, emellett elismerések is övezik a munkát: a város elnyerte a Zala Megye Idős-barát Önkormányzata, az Országos idősbarát önkormányzat megtisztelő címet is. A Nyugdíjasklubok és Idősek Életet az Éveknek Országos Szövetség 2018-ban Balaicz Zoltánnak, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármesterének, a Városi Idősügyi Tanács elnökének ítélte oda az „Idősbarát Polgármester” kitüntető címet.

 

Fotó: Fotolia, Szöveg: Péter Gyöngyi

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat