logo2

 

 

 

ETALON/ GASZTRO

2019. 7. szám

 

Igen, tudjuk, ez itt nem Amerika, és kétség sem fér hozzá, hogy a komoly megemlékezésnek fontos hagyományai vannak. De ettől még a gyerekek rajonganak a Halloweenért. Ne tiltsuk meg nekik a mókázást, inkább fogjunk hozzá az önfeledt sütögetéshez pár vicces édesség közös elkészítésével. Nem, nem kell véres szemgolyókat (brrr..) formáznunk pop cake gyanánt, elegendő ezeket a már-már bájos szellemeket, múmiákat és szörnyecskéket elkészítenünk. A receptek végtelenül egyszerűek, gyerekeink, pedig rendkívül hálásak lesznek!

 

Szellemlovas

 

24x36


Készítsünk egy gazdagon kakaós vékony piskótalapot, majd szaggassunk belőle korongokat. Következő lépésként kb. 4 tojás fehérjét egy csipet sóval, robotgép közepes fokozatán kezdjük el habosra keverni, majd szitáljuk hozzá 20 dkg porcukrot, és folyamatosan, megállás nélkül verjük kemény habbá. Habzsák segítségével nyomjunk sütőpapírra kúp formájú alakzatokat amelyeket aztán, 80-100 fokos sütőben szárítsuk kb. 180 percen keresztül. Ez után vízgőz felett megolvasztott étcsokiból fogpiszkáló segítségével rajzolhatunk szemet és szájat nekik. Az olvasztott csoki jó célt szolgál a piskótalap és a habszellemek összeragasztására is.

 


Kis szörnyszülöttek

 

48x32


A haladók süthetnek vajas, mandulás, vagy mogyorós kekszalapot és főzhetnek házi mogyorókrémet. A kezdők, vagy inkább lustábbak vásárolhatnak kör alakú zabkekszet és Nutellát. Mi az egyszerűség kedvéért ez utóbbit követjük. A könnyű kezelhetőség miatt a Nutállát kanalazzuk kinyomó zsákba, hogy aztán könnyedén megtölthessük vele a kekszalapokat. Az összeragasztásnál nem kell túl precíznek lennünk. Sőt! Ahogy a pillecukorból késsel, vagy ollóval kiformázott szörnyfogak odaférjenek, ragasszuk a kekszalapokat ferdén egymásra. Majd jöhetnek a szintén pillecukorból formázott apró szemecskék, amelyek felragasztásához a mogyorókrém lesz újra segítségünkre!


Múmiák tánca

 

49x33


A múmiák alapjául az eredeti amerikai brownie recept szolgál, amelyet végtelenül egyszerű elkészíteni. Mi most Jamie Oliver szuperfinom, puha, szaftos és jól kipróbált receptjét mutatjuk, amelyhez mindössze 250 g vaj, 200 g keserű csoki, 360 g kristálycukor, 80 g kakaópor, 65 g liszt, 1 tk. sütőpor és 4 tojás szükséges. Elsőként keverjük össze a száraz összetevőket; a kristálycukrot, lisztet, sütőport és kakaóport. Majd gőzfürdő fölött, folyamatosan keverve olvasszuk meg a vajat és a csokit, amíg szép fényes krémet nem kapunk. A gőzről levéve adjuk a száraz keverékhez, majd az így kapott csokis masszához keverjük egyesével a tojásokat, amíg az egész egy csodásan csillogó krémmé nem áll össze. A masszánkat aztán terítsük egy kb. 5 cm magas, sütőpapírral béllet 25x25 –ös tepsibe és süssük 180 oC fokon 30 percet. Ha kész, szeleteljük, téglalapformába végül pedig díszítsük a karácsonyi mézeskalács-dekornál megszokott tojásfehérje krémmel. És persze nem árt ha előzetesen ha beszerzünk pár ehető szemgolyó formájú cukorkát, csak, hogy a végeredmény elég „rémisztő” lehessen!

 

Csupa csokis ITI -muffin

 

38x28


5 dkg puha vajat habosra keverünk 12 dkg cukorral, és egyenként beledolgozunk 3 tojást. 15 dkg lisztet elvegyítünk 1,5 tk sütőporral és a kakaóval, majd a vajas keverékbe forgatjuk.
A tészta masszáját egy 12 részes muffintepsi papírkapszlikkal kibélelt mélyedéseibe kanalazzuk, majd 180 oC fokon, kb. 20 perc alatt megsütjük. Ez alatt a krémhez felverünk 2dl tejszínt 2 ek. cukorral, majd hozzákeverünk gőz felett felolvasztott 20 dkg csokoládét. A krémet lehűtjük, majd habzsákba töltjük, és a kész és szintén lehűlt muffinok tetejére nyomjuk, végül egy-egy félbevágott Oreo kekszből füleket, szemgolyó formájú cukorkából pedig szemeket formázunk!

 

Fotó: Fotolia, Szöveg: Balassa-Szökrönyös Éva

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat