logo

ETALON/ SEBESSÉG

2019. 6. szám

 

Hazánkban is egyre nagyobb szerephez jut a városi mobilitás, ami a környezet-, és energiahatékonyság jegyében igyekszik elősegíteni az egyszerűbb városi közlekedést. A fürge városi cirkálók (amellett, hogy a közlekedés szupercool verziói) felhasználóbarát ingázási lehetőségeket és rengeteg új forgalmi szolgáltatás tesznek elérhetővé felhasználói számára, akik ezzel nem mellesleg az ÖKO társadalmat is erősíthetik. Minél többször választjuk ezeket a mikro-mobilitási megoldásokat ugyanis, annál tovább élvezhetjük a bolygónk kínálta friss oxigént.

A következő összeállításunkban ajánlunk pár urban mobility eszközt.

 

A városi mobilitás már nem is igazán kopogtat, inkább dörömböl kapuinkon, a kérdés, hogy mennyire vagyunk nyitottak és elfogadóak ezzel kapcsolatban. Egy biztos: a városi cirkálók helyet parancsolnak maguknak a járműpalettán és évek, de talán csak hónapok kérdése, hogy kiegyenlítődjenek a viszonyok hazánk sztrádáin is.

 

bmw

 

BMW E-Scooter

Egy ilyen jó buliból a BMW sem maradhat ki! A német cégóriás szerint 2019 hátralevő részének legnagyobb trendje lehet a szeptembertől már hazánkban is elérhető elektromos rollerjük, a BMW E-Scooter. Igen, egy újabb BMW kollaboráció, ezúttal a svájci Micro Mobility Systems-el, akik 2016-ban lepték meg a nagyérdeműt a Microlinoval, ami egy 50’s évekbeli olasz buborékautó, az Isetta botoxolt mása. A két cég szerelemgyereke, az E-Scooter egyébként 20 km/h órás sebességre képes, valljuk be, ez nem is olyan rossz egy rollerhez képest… Hatótávja sem okoz majd csalódást, ugyanis 12 km-t is tudunk majd vele cirkálni egy feltöltéssel, ami mindössze két órát vesz igénybe. Az ár – bár soknak tűnik – a minőség és az innováció jegyében mégsem olyan egetverő, hiszem 890 $, azaz 260.000 forint körüli összeg.

 

 

haibike


Haibike Sduro Trekking e-bike

A biciklisek sem maradnak elektromos jármű nélkül, hála a Haibike Sduro Trekking e-bikenak. Az idei modell 56 cm-es, alumínium vázzal ejti szerelembe az innovációra fogékony bringásokat. A humán hajtást ezúttal egy 250 W-os, 50Nm-es Bosch Active Plus motor helyettesíti, így akár a 25 km/h-s sebesség is könnyedén kivitelezhető. A szintén Bosch akkumulátor 400 kilowattórát biztosít, a Bosch Purion kijelző pedig teljeskörű tájékoztatásért felel, így könnyítve meg a kiruccanásokat. A 28”-os kerékméret is arról árulkodik, hogy minden biker megtalálta a megfelelő társat. Az e-bicikli ára meghaladja a 700.000 forintot, bár egy igazi bringás már rég túl van ezen az összegen és még el is fáradt biciklizés közben…

 

 

future

 

Future Motion - OneWheel Pint

A gördeszkázás Mekkájából származó, kaliforniai Future Motion újdonsága megannyi nosztalgikus élményt felidéz bennünk. A OneWheel Pint ugyanis egy gördeszka továbbgondolása, elektromosan, egy darab, kellemesen nagy és széles kerékkel, kompakt mérettel. A deszka nem haladja meg a 70 cm-t, így kényelmesen használható. Akár 13 km-t is képes megtenni, mindezt 26 km/h-val.

 

 

volks

 

Volkswagen Cityskater- Streetmate

Ha már innováció, a Volkswagen gondolt egy nagyot és teljesen új alapokra a városi mobilitást és rögtön két koncepciót is bemutatott a piacon. A háromkerekű új elektromos rollert, nem csak akkumulátorral és motorral szerelték fel, hanem egy teljesen új, V-kialakítással is, melynek köszönhetően elérhetővé vált, hogy a felhasználó mindkét lába a rolleren lehessen, így emelve a téten, a színvonalon és a komfortérzeten. A Cityskater névre keresztelt e-roller egyébként 15 km hatótávval és 20 km/h végsebességgel áldották meg a mérnökök. És ha a márka szerelmesinek ez még nem lenne elég a Volkswagen egy másik koncepcióval is előállt, ez pedig a Streetmate névre keresztelt elektromos robogó, mely képes elérni a maximális 45 km/h sebességet. A jármű súlya 65 kg, és egy 1,3 kWh lítium-ion akkumulátort tartalmaz a padlójába építve. A különös szerkezet kb. 35 km megtételére alkalmas, 2 óra alatt tölthető újra. Fékezéskor a hátsó kerékagyban lévő motor segít az akkumulátor visszatöltésében. A kormányon elhelyezett LCD kijelző, pedig okos telefonunkkal párosítva digitális kulcsként is funkciónál.  

 

 

Szöveg: Farkas Márió

space

 

01 rolunk 02 karrier 03 letoltesek 04 kapcsolat